Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

"Ομερτά" από τον Γ. Παπακωνσταντίνου το CD με τις καταθέσεις στην Ελβετία


Κατάθεση με υλικό και πολλά κενά που θα προκαλέσουν την προσοχή του οικονομικού εισαγγελέα έδωσε χθες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο πρ. υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι πήρε σε CD τη λίστα Λαγκάρντ, έβαλε αντίγραφο σε στικάκι που έδωσε στο ΣΔΟΕ, ενώ το CD που παρέλαβε δεν ξέρει πού
βρίσκεται! Αν και ρωτήθηκε πάνω από 10 φορές, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επίμονα αρνήθηκε να πει το πρόσωπο στο οποίο το έδωσε το CD.

"Δεν ήρθαμε να λέμε ονόματα"!
Χαρακτηριστική της στάσης του είναι η φράση που είπε στους δημοσιογράφους μετά την εξάωρη κατάθεσή του: "Δεν ήρθαμε εδώ να λέμε ονόματα"! Πάντως πολιτικά σχόλια προκάλεσε η "προστασία" που παρείχε ο πρόεδρος της επιτροπής Τάσος Νεράντζης στον πρ. υπουργό (όπως προηγούμενα και στον Ευάγγελο Βενιζέλο...), όταν τον πίεζαν να πει που βρίσκεται και ποιος έχει το CD οι Ζωή Κωνσταντοπούλου και Σταύρος Κοντονής από τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και ο Προκόπης Παυλόπουλος από τη Ν.Δ.
Ο πρ. υπουργός επέρριψε όλες τις ευθύνες για τους χειρισμούς στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ στο ΣΔΟΕ και διαφοροποιήθηκε από την κατάθεση του πρ. επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι "δεν έγινε η καλύτερη διαχείριση" από το υπουργείο!
Η εκδοχή που έδωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν: αρχές καλοκαιριού 2010 πληροφορήθηκε από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ Κ. Μπίκα ότι η Γαλλία έχει και διατίθεται να δώσει ονόματα και στοιχεία Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία. Ζήτησε τα στοιχεία από τη Λαγκάρντ και τον Οκτώβριο του 2010 παραδόθηκε σε διπλωματικό σάκο από το Παρίσι το CD "χωρίς διακριτικά, με συνοδευτικό σημείωμα υπογεγραμμένο από Γάλλο αξιωματούχο που ζητούσε τη διαχείριση των στοιχείων με μυστικότητα". Το CD περιείχε 2.000 αρχεία τύπου Εxcel (φύλλο επεξεργασίας) με ονόματα, διευθύνσεις και καταθέσεις μέχρι το 2006 ή 2007, συνολικού ύψους πάνω από 2 δισ. δολάρια - ανάμεσά τους γυναικείο όνομα με καταθέσεις άνω των 500 εκατ. δολαρίων. Λίγο αργότερα κάλεσε τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη, του έδωσε 20 ονόματα ζητώντας το οικονομικό προφίλ τους και από την έρευνα προέκυψε ότι "παρόμοιου ύψους καταθέσεις δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν", οπότε ζήτησε να συνεχιστεί η έρευνα (κάτι που δεν επιβεβαίωσε ο Γ. Καπελέρης που λέει ότι δεν γνώριζε για λίστα Λαγκάρντ).

Αντιφάσεις με Γ. Καπελέρη
Στις 25 Ιανουαρίου συγκάλεσε σύσκεψη με τον γ.γ. του υπουργείου κ. Πλασκοβίτη, τον Γ. Καπελέρη, τον πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Μπάνο και τη διευθύντρια του γραφείου του όπου "συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα θέματα" για τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό (ενώ ο Γ. Καπελέρης έχει καταθέσει ότι έγινε μικρή συζήτηση στο περιθώριο άλλης σύσκεψης). Ο κ. Μπάνος "ήταν κατηγορηματικός" ότι μπορούσαν να αποτελέσουν βάση φορολογικού ελέγχου και το ΣΔΟΕ "συνεπώς ήταν επιβεβλημένο να ελέγξει" (κάτι που δεν έχει καταθέσει ο Γ. Καπελέρης).
Είπε ακόμη ο Γ. Παπακωνσταντίνου ότι παρέδωσε τα στοιχεία στο ΣΔΟΕ όταν ανέλαβε ο Ι. Διώτης, ενώ δεν τα έδωσε νωρίτερα "για να μη διαρρεύσουν", γιατί δεν είχε δει αποτελέσματα από την έρευνα στη λίστα του Λιχτενστάιν και γιατί "μου έδιναν την αίσθηση ότι υπήρχε μία 'δυσκολία' στην διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων".
Αλλά από τις ερωτήσεις προέκυψαν κενά, καθώς όλοι έχουν καταθέσει για στικάκι, ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι παρέλαβε CD. "Έγινε στικάκι για αντίγραφο, γιατί είναι πιο ασφαλές. Τα αρχικά στοιχεία δόθηκαν από εμένα για φύλαξη εμπιστευτική", είπε. Οι βουλευτές τον ρώτησαν που είναι το CD και απάντησε: "Το πρωτότυπο το έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι. Λυπάμαι, αλλά έτσι είναι τα πράγματα. Τελεία".

Πίεση από Ζ. Κωνσταντοπούλου, Στ. Κοντονή
Επτά φορές ρώτησε η Ζ. Κωνσταντοπούλου σε ποιον έδωσε το CD, αλλά απάντηση δεν πήρε! "Αν δεν πείτε, προκύπτει το συμπέρασμα ότι το κρατήσατε εσείς και αυτό έχει συγκεκριμένο νομικό χαρακτηρισμό", του είπε. "Κάνω έκκληση στον πατριωτισμό σας. Είναι θέμα πατριωτικής ευθύνης να μας πείτε ποιος παρέλαβε το CD, αν το παρέλαβε. Μπορεί να έχει παραχαραχθεί το υλικό που έχουν οι οικονομικοί εισαγγελείς ή θα παραδοθεί από τη Γαλλία. Κάποια στιγμή θα κληθείτε με σοβαρές συνέπειες για σας να απαντήσετε. Δεν τελειώνει η ζωή εδώ", τόνισε και ο Στ. Κοντονής, ενώ ο πρ. υπουργός εκνευρισμένος έλεγε ότι θέλουν να μετατρέψουν τη συνεδρίαση σε κατηγορητήριο.

Ενημέρωσε τον Γ. Παπανδρέου
Υποστήριξε ακόμη ο Γ. Παπακωνσταντίνου ότι το φλασάκι που έχουν σήμερα οι ελληνικές αρχές δεν έχει πειραχθεί διότι "θα έπρεπε κάποιος να είναι ηλίθιος για να κάνει παρέμβαση σε ένα ηλεκτρονικό αρχείο, το πρωτότυπο του οποίου βρίσκεται στη Γαλλία" και θα μπορούσε να έρθει από εκεί. "Σύμφωνα με τις ενέργειες που κάνατε, ο ρόλος σας είναι εξωθεσμικός και παραθεσμικός", επεσήμανε η Ζ. Κωνσταντοπούλου, η οποία ρώτησε αν είχε ενημερώσει τον τότε πρωθυπουργό. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε ότι τον ενημέρωσε για τη δυνατότητα να υπογραφεί η συμφωνία με την Ελβετία που θα έκανε γνωστές τις καταθέσεις και εκείνος του είπε "προχώρα".
Η Ζ. Κωνσταντοπούλου του επεσήμανε ότι έγραφε ψέματα σε απαντήσεις που έστελνε στη Βουλή δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει λίστα. "Θα πρόδιδα την υποχρέωση που είχα στη Λαγκάρντ για απόρρητο", απάντησε. "Δεν κατάλαβα. Υπουργός της Γαλλίας ήταν; Και σήμερα τι υποχρέωση έχει;" σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

"Τι να πρωτοκολλήσω;"
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ρωτήθηκε γιατί δεν πρωτοκόλλησε το αρχείο και έδωσε μια αποκαλυπτική απάντηση: "Τι να πρωτοκολλήσω; Ένα ψηφιακό αρχείο με απόρρητα στοιχεία; Δεν είχε νόημα ή ισχύ. Θα έπρεπε να έχουμε εκτυπώσει όλα τα αρχεία. Έκανα μια στάθμιση ότι ήταν απόρρητα. Με αυτήν τη λογική μας δόθηκαν και θέλησαν να αξιολογηθούν. Δεν μου είπε ποτέ κανένας υπηρεσιακός ότι με τον τρόπο που μου τα δώσατε (απρωτοκόλλητα) δεν μπορώ να τα χρησιμοποιήσω. Δεν είναι ουσιώδες το θέμα της πρωτοκόλλησης".
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι ο ΣΔΟΕ όφειλε να ελέγξει τη λίστα Λαγκάρντ: "Εμπόδιζε κανένας το ΣΔΟΕ να ανοίξει τους λογαριασμούς συγκεκριμένων προσώπων, να τους φωνάξει και να τους πει ότι 'μου ήρθε μια ανώνυμη καταγγελία'; Αυτή είναι η δουλειά του ΣΔΟΕ και δεν είναι η δουλειά του υπουργού". Είπε δε ότι "κακώς δόθηκαν" τα στοιχεία από τον Ι. Διώτη στον Ευ. Βενιζέλο και ότι "θα έπρεπε να τα κρατήσει και να τα ερευνήσει".

Πηγή:  http://www.avgi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου