Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Ευρυδίκη Λειβαδά: A ρε Σπύρο… Α ρε Σπύρο…


Μετά τη νύχτα του σύγχρονου Αγίου Βαρθολομαίου της Αθήνας, αφού τα αποκαΐδια μαζεύτηκαν στο μέτρο του δυνατού, αφού καθαρίστηκαν τα οδοστρώματα μετά από έναν απίστευτο αγώνα δρόμου της Υπηρεσίας καθαριότητας και  αφού έσβησαν οι πυρκαγιές που έκαιγαν για αρκετές ώρες τράπεζες και μαγαζιά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ήλθε η ώρα του απολογισμού. Περπάτησα στην πόλη που πάντα, πρώτη και «καλύτερη», πληρώνει ανάλογα τιμήματα επειδή έχει την τιμή να είναι η πρωτεύουσα. Δεν έχω καμμιά
αρμοδιότητα, ούτε φυσικά και γνώση για να διακρίνω τι χέρι ήταν αυτό που προκάλεσε τέτοιας βαναυσότητας καταστροφές. Αν ήταν χέρι «γνωστού ή άγνωστου» τρομοκράτη των δρόμων, ή χέρι πεινασμένου, ή χέρι κοινού κλέφτη, ή χέρι οποιουδήποτε περιθωριακού, ή χέρι που επ’ αμοιβή άνομων συμφερόντων λεηλατεί και ισοπεδώνει. Πάντως, το βέβαιο και πασιφανές είναι πως πίσω από αυτά, ενυπάρχει οργή.  Οργή που έχει γεννήσει, έχει αναθρέψει και ενδυναμώσει η πολιτική του σήμερα. Μια πολιτική που οξύνει και βαθαίνει το χρέος. Που πολλαπλασιάζει τα προβλήματα. Που συντηρεί την ύφεση. Που μεγαλώνει το κοινωνικό χάσμα. Που αγριεύει τον άνθρωπο και πάνω στο αγρίεμά του δεν μπορεί να ξεχωρίσει ή δεν τον ενδιαφέρει αν το κτίριο απέναντί του είναι έργο του Τσίλλερ.

μακάρι το κακό να σταματήσει εδώ. Πολύ όμως φοβάμαι πως η χθεσινή υπογραφή των 199 είναι η απαρχή ενός μεγάλου κακού που θα οπλίσει με φωτιά τα χέρια της πρώην μεσαίας τάξης. Και αυτά δεν είναι 30 ή 40 ή 100. Και ούτε βέβαια είναι χέρια παραβατών του κοινού ποινικού δικαίου. Είναι χιλιάδες και δεν θα μπορούν να αναχαιτισθούν όταν θα καίνε τράπεζες και επιχειρήσεις γερμανικών συμφερόντων. Γιατί, ό,τι επιβάλλεται και εδραιώνεται με ΑΙΜΑ και ΒΙΑ, αναχαιτίζεται και εξαλείφεται με ΑΙΜΑ και ΒΙΑ.
Ως Ελληνίδα δεν ήθελα το σύνολο των 199. Ως Κεφαλλονίτισσα δεν ήθελα τον μοναδικό Βουλευτή του νησιού μας να έχει βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του σε ένα κείμενο καταπάτησης της δημοκρατίας.  Αυτό το «Ναι σε όλα» έδρασε καταλυτικά μέσα μου (στον αντίποδα του «Όχι» σε όλα της Λούκας» και του «Όχι στο άρθρο 1  και «παρών» στα λοιπά της Μαριλίζας και την παραίτηση του Διονύση Βαρβαρίγου).
Δεν περίμενα ποτέ πως θα έβαζες την υπογραφή σου σε ένα κείμενο που αντί για συγκεκριμένους αριθμούς έχει κουκκίδες. Σε ένα κείμενο κατασκευασμένο επίτηδες για να υπηρετεί ΜΟΝΟ την πτωχοτραπεζική (κατά Γιάννη Βαρουφάκη) πολιτική. Σε ένα κείμενο  κτισμένο λέξη λέξη στα μέτρα πολιτικής για γερμανοποίηση της Ευρώπης. Σε ένα κείμενο που και ο ίδιος ο Σόϊμπλε λέει πως «δεν βγαίνει». Οι στόχοι του δεν είναι εφικτοί  (σε αυτό συμφωνούν όλοι οι Έλληνες αναλυτές βλ. συνεχείς επώνυμες αναρτήσεις στο διαδίκτυο και αναρίθμητα κείμενα στον έντυπο τύπο). Σε ένα κείμενο που πέρασε με το έτσι θέλω καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατίας αφού έχει καλλιεργηθεί και λιπανθεί προς κάθε κατεύθυνση και σε κάθε περιβάλλον ΦΟΒΟΣ και ΟΡΓΗ. Και το βασικότερο: σε ένα κείμενο όπου αναφέρονται, μεταξύ άλλων απαράδεκτων και τα εξής:
"Κάθε ένα από τα (σ.σ.: συμβεβλημένα) μέρη αμετάκλητα και χωρίς όρους αίρει κάθε ασυλία την οποία έχουν ή θα μπορούσαν να έχουν στο μέλλον σε σχέση με τον εαυτό τους ή τα περιουσιακά τους στοιχεία ή έσοδα από νομικές διαδικασίες που σχετίζονται με αυτή την Συμφωνία. Κάθε ασυλία συμπεριλαμβανομένης χωρίς περιορισμούς ασυλία από (σ.σ.: συνέπειες) μήνυσης/αγωγής, αποφάσεις δικαστηρίων ή άλλη αρχή, από σύλληψη, κράτηση ή περιοριστικό ένταλμα πριν από την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης και από κάθε μορφή εκτέλεσης και επιβολής κατά αυτής, των περιουσιακών της στοιχείων ή έσοδα μετά την δικαστική απόφαση μέχρι το σημείο που δεν απαγορεύεται από υποχρεωτικό νόμο.
Εφαρμοστικός Νόμος και Δικαιοδοσία
Αυτή η συμφωνία και κάθε μη υποχρεωτικές υποχρεώσεις που προέρχονται από ή σε σχέση με αυτή θα διέπονται και θα ερμηνεύονται από το αγγλικό δίκαιο. Τα μέρη αποδέχονται να καταθέσουν την διαφορά τους στην αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου".
Θέλω μόνον να σε ρωτήσω εάν κατάλαβες τι υπέγραψες. Κατάλαβες; Μόνον αυτό.
Παράλληλα όμως θέλω να σου εξομολογηθώ κάτι. Και αυτό το κάτι θέλω να είναι γραμμένο σε χαρτί για να μην σβήσει ποτέ. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που σε έφεραν στα βουλευτικά έδρανα για να κάνεις ομιλίες εκπροσωπώντας ΟΛΗ την ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ, δεν σε ψήφισα και το ξέρεις, γιατί στο είπα πριν ακόμη κιόλας φτάσω στην κάλπη. Ψήφισα τον Φόρτε. Γιατί τις γνώσεις του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να τις έχουν πολλοί σε όλη την ελληνική επικράτεια. Γιατί είναι μαχητικός και διεκδικητικός. Γιατί συνεργαστήκαμε άριστα και ισορροπημένα για χρόνια.  Γιατί με εμπιστεύτηκε για σύμβουλό του όλο αυτό το διάστημα. Γιατί δεν προδίδω και ούτε εγκαταλείπω τους συνεργάτες μου. Όμως δεν πήγα στην πόρτα ΚΑΝΕΝΟΣ για να κάνω ψήφους για αυτόν. Από την άλλη, ήσουν εσύ που σε εκτιμώ και σου αναγνωρίζω αναμφίβολη ευγένεια, καλοσύνη, γνώσεις και αμέτρητη εργατικότητα. Και για αυτό μου κακοφάνηκε όταν ο Φόρτες και στις δυο προεκλογικές ομιλίες που έκανε τόσο στο Αργοστόλι, όσο και στο Ληξούρι, είπε επί λέξει την εξής φράση: «Δεν θέλουμε καλά παιδιά, θέλουμε μαχητές». Είπα τότε από μέσα μου: «Κοίτα, τι σκέφθηκε να πει»; Ε… τώρα καταλαβαίνω το δίκιο των λόγων του.
Ναι Σπύρο. Θέλουμε αγωνιστές. Θέλουμε ανθρώπους που να διεκδικούν με γνώσεις, τεκμήρια και θέσεις και όχι να σκύβουν το κεφάλι. Θέλουμε ανθρώπους που να εκπροσωπούν επάξια τους Κεφαλλονίτες στη Βουλή. Γιατί, αν η Γερμανία γέννησε τον ναζισμό, η Ιταλία τον φασισμό, η Ελλάδα την δημοκρατία, η Κεφαλλονιά γέννησε τον Ριζοσπαστισμό.
Και λυπάμαι, δεν είσαι άξιος εκπρόσωπος της μεγάλης μας αυτής μοναδικής κληρονομιάς.
Ευρυδίκη Λειβαδά
Υ.Γ. Η φωτογραφία αυτή κάνει τον γύρο του κόσμου στο facebook. Την χαρίζει η συντακτική ομάδα στους 199.

13 σχόλια:

  1. Τώρα σας έπιασε ο πόνος για την Ελλάδα και μετά του πόσα βόδια είσαστε και ψηφίσατε το "λεφτά υπάρχουν" τώρα εκ νέου έχετε νέα φαεινή ιδέα να χρεοκοπήσει η χώρα για να "σωθούμε", ρε δεν πάτε σε κανένα γιατρό να σας αλλάξει τα φάρμακα, αμετανόητοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετσι είναι φίλε μου ο Έλληνας όπου παπατζιλίκια, λαϊκισμός και δημαγωγία τρέχει από πίσω σαν παλαβιάρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξέρω τι λέτε αν ήταν ο Φόρτες θα είχε διώξει την Τρόικα. Είναι βαρβάτο αρσενικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σιγά το τσολιά, ο Διονύσης του ρίχνει 20 πόντους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η γεροντοκόρη και νεόκοπη πασιονάρια της δεξιάς από την επανάσταση το γύρισε στον Αγιο Βαλεντίνο!

    Άρε τι κάνει ο κόσμος για μερικά "χτυπήματα" αναγνωσιμότητας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΘΕΑΤΡΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΡΙΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΑ ΜΠΑΛΕΤΑ ΜΕ ΒΙΑΓΚΡΑ ΓΙΑ ΞΕΠΕΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. E όσο να ΄ναι από Βαλεντίνο σκαμπάζει καλύτερα απ΄ ότι στην πολιτική. ρωτήστε και στις βρυξέλες που όλοι την θυμούνται ως το "γρήγορο πιστόλι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. H κυρία "Χ" με το πιπεράτο παρελθόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. MIA ZΩΗ ΑΝΩΜΑΛΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η κυρία "χ" το μόνο που ξέρει είναι να σπιλώνει καθαρά κι έντιμα πρόσωπα. αυτή μας αξίζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΠΕΣΤΑ. ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΣΙΧΑΘΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΠΟΡΟΣ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΤΗΝ ΔΙΩΧΝΟΥΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι μπαλέτα ρε Παρίση . Η κυρια "χ" και πολύ σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή