Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Λούκα Κατσέλη: "Έχει πληγεί η μέση Ελληνική οικογένεια–Το Μνημόνιο το είδαμε μόνον 2-3 ώρες"


          Καλεσμένη στο MEGA στην χθεσινοβραδινή εκπομπή του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη «Ανατροπή» ήταν η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Λούκα Κατσέλη. Η κύρια θεματική της συζήτησης ήταν για το PSI, αλλά προσετέθη και το πρόσφατα ανακύψαν καυτό θέμα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, η δικογραφία του οποίου διαβιβάστηκε στη Βουλή.


          Σε σχετική ερώτηση με την «παροποίηση των στοιχείων και αν έχει γίνει μαϊμουδιά» η κ. Κατσέλη τόνισε πως ούτε σκοπιμότητα υπήρξε, ούτε φυσικά «μαϊμουδιά». «Άλλωστε» προσέθεσε «οι αριθμοί το αποδεικνύουν. Εμείς είχαμε πρόγραμμα και το είχαμε παρουσιάσει στο λαό». Και αναφέρθηκε στο έλλειμα που τελικά τον πρώτο χρόνο ήταν στο 12.7% και ένα χρόνο μετά έφθασε το 15.4%. Χαρακτήρισε «προσβολή για τους Έλληνες» το ότι πιστεύεται πως ο τότε πρωθυπουργός «μας έβαλε επίτηδες στο ΔΝΤ».

Για τις αγορές είπε πως ουδείς περίμενε πως θα έκλειναν για την Ελλάδα, παρατήρηση στην οποία συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες (κ. Μπακογιάννη, κ. Παπαθανασίου, κ. Δραγασάκης). «ΟΙ αγορές άνοιξαν μεγάλο πόλεμο σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Το ‘παιγνίδι’ στήθηκε από το 2007. Πρώτη η Ελλάδα μπήκε στο ‘μάτι του κυκλώνα’» είπε χαρακτηριστικά. Έγινε δε αναφορά στην φράση που τότε είχε πει: «Όταν δώσεις το ένα χέρι στην αγορά, θα σου πάρει και το άλλο».

Μιλώντας για το Μνημόνιο σημείωσε πως η διαπραγμάτευση έγινε σε πολύ μικρό διάστημα. «Είδαμε ένα Σαββάτο πρωί για 2-3 ώρες το Μνημόνιο, με διαδικασίες express. Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές. Έπρεπε να δανειστούμε σε μικρό χρονικό διάστημα… Τότε δεν υπήρχε καθόλου χρόνος. Τώρα όμως έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε βελτιωτικές ρυθμίσεις… Άλλο βέβαια επαναδιαπραγμάτευση –που έλεγε ο Σαμαράς- και άλλο βελτιωτικές ρυθμίσεις». Προσέθεσε δε, πως τα μέτρα που τώρα παίρνει η Ελλάδα ουσιαστικά μάς προστατεύουν από την επόμενη κρίση.

Αναφέρθηκε σύντομα στην ‘καρδιά’ του προβλήματος που τελικά επικεντρώνεται στην μεγάλη «μαύρη τρύπα» που προκάλεσαν οι δαπάνες για τα Νοσοκομεία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ΟΤΑ. Επίσης τόνισε πως η συζήτηση με την Eurostat ήταν σημαντική και κράτησε μήνες. Ελήφθη ουσιαστική απόφαση για ύπαρξη διαφάνειας. Ίδια απόφαση έλαβε και το υπουργικό συμβούλιο –για καταγραφή με διαφάνεια όλων των ελλειμάτων-. «Όμως συσσωρεύθηκαν χρέη που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν».

Αναφέρθηκε πως δόθηκε 1 δις –πρόγραμμα αναδιανομή,ς όπου τα χαμηλότερα στρώματα έπρεπε να βοηθηθούν. Σε ερώτηση για το αν είναι σύμφωνη με την αύξηση των φόρων τόνισε πως τα οριζόντια μέτρα έχουν φθάσει πλέον στο όριό τους. «Είμαι υπέρ της μείωσης φόρων… Έχει πληγεί η μέση Ελληνική οικογένεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου