Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΕΛΜΕ-ΚΙ: Καμιά απόλυση - Καμιά «αξιολόγηση»

Αξιολόγηση με στόχο το σχολείο της αγοράς και κριτήριο το «θάψιμο» των παιδιών του λαού
σημαίνει ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ εκπαιδευτικών

Η Υπουργός της φωτοτυπίας και συνομιλήτρια της λέσχης
Μπίλντερμπεργκ δηλώνει ανερυθρίαστα ότι η αξιολόγηση φέτος θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά. Όσοι καθηγητές και δάσκαλοι δεν θα συμμετάσχουν δεν θα μπορούν να έχουν καμιά εξέλιξη. Ως δημόσιοι υπάλληλοι και οι εκπαιδευτικοί, σύμφωνα πάντα με την Υπουργό, αν δεν διαθέτουν τα προσόντα, την πρόθεση και την προσφορά που θέλει η κυβέρνηση, θα πρέπει «να απολυθούν όπως γίνεται και στον ιδιωτικό τομέα».

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ σημαίνει συναγερμό για δρομολόγηση απολύσεων μέσω της αξιολόγησης σχολείων και εκπαιδευτικών. Η Υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ απειλεί - καταδικάζει τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων με σταμάτημα της βαθμολογικής – μισθολογικής εξέλιξης και με απόλυση. Πώς συμβαίνει αυτό; Η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει την άμεση εξάρτηση της βαθμολογικής επίδοσης των μαθητών με την τάξη από την οποία προέρχονται. Το κοινωνικό και εκπαιδευτικό σύστημα που περιθωριοποιεί και πετάει στον καιάδα τα παιδιά της εργατικής τάξης θέτει ως κριτήριο της αξιολόγησης των σχολείων και του εκπαιδευτικού τη βαθμολογία των μαθητών!!! Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, με βάση αυτές τις επιδόσεις θα κατηγοριοποιούνται οι σχολικές μονάδες σε Α, Β, Γ, Δ κατηγορίες. Στη βάση αυτή θα γίνεται και η χρηματοδότησή τους. Ο δάσκαλος των φτωχών περιοχών θα πηγαίνει και αυτός στα σκουπίδια μαζί με τους μαθητές του. Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, λοιπόν, πάει χέρι-χέρι με την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, με την προώθηση του νέου σχολείου της αγοράς και των χορηγών.

Άλλωστε και τα υπόλοιπα κριτήρια της αξιολόγησης αφορούν την εξεύρεση πόρων (δηλαδή το πόσο προσελκύονται πελάτες – μαθητές και πόσο διευκολύνεται η διείσδυση των χορηγών), το είδος των εργασιακών σχέσεων, τη πειθήνια εφαρμογή της κυρίαρχης πολιτικής στο σχολείο, την εφαρμογή καινοτόμων δράσεων, την άσκηση των μαθητών σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα κ.ο.κ. Συνδυάζουν τους λεγόμενους «ποσοτικούς» με τους «ποιοτικούς δείκτες», δηλαδή με τη γενικότερη προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην παιδεία. Η αξιολόγησή τους δεν έχει καμιά σχέση με τη λαϊκή ανάγκη να γίνει ο εκπαιδευτικός καλύτερος, επιστημονικά πληρέστερος, πιο ικανός στο να μορφώνει ολόπλευρα τα παιδιά. Δεν έχει καμιά σχέση με την ανάγκη για ένα ενιαίο σχολείο, βασικό, υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν. Δεν θέλουν ούτε έναν τέτοιο εκπαιδευτικό, ούτε ένα τέτοιο σχολείο. Θέλουν απολύσεις, «σχολείο ΑΕ» και το δάσκαλο σκυφτό.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

Κρίνεται το δικαίωμά μας στη δουλειά, μαζί με το δικαίωμα όλων των παιδιών σε ενιαία δημόσια και δωρεάν παιδεία. Οι απολύσεις των εκπαιδευτικών θα είναι μέρος των 150 χιλιάδων απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2014. Όπως ο αγώνας των εργαζομένων έβαλε εμπόδια στην εφαρμογή της εφεδρείας, έτσι και τώρα να ανατραπεί η πολιτική των απολύσεων. Όπως η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου είναι αδίστακτη έτσι κι εμείς αταλάντευτα να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.
 
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει την ένοχη σιωπή των ΟΛΜΕ – ΔΟΕ. Οι δυνάμεις της πλειοψηφίας έχουν ευθύνη διότι οι επιστημονικές επεξεργασίες των ΚΕΜΕΤΕ και ΙΠΕΜ, τις οποίες διαμορφώνουν, είναι όχι μόνο συμβατές αλλά και αποτελούν εξειδίκευση των θέσεων των πολιτικών φορέων τους και της ΕΕ. Τα ευχαριστώ του Υπουργείου προς ΟΛΜΕ - ΔΟΕ αφορούν και την αξιολόγηση.
 
Εδώ και τώρα ΑΜΕΣΗ απεργιακή απάντηση.

Όλοι και όλες στη Γενική Συνέλευση την ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΦΛΕΒΑΡΗ, 6.30 μ.μ. στα γραφεία της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Καμιά απόλυση - Καμιά «αξιολόγηση»-Καμιά κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών και σχολείων.
Καμιά οργανική θέση χαμένη, όλοι οι εκπαιδευτικοί με οργανική θέση.
Όχι στο νέο σχολείο της αγοράς, στις καταργήσεις μαθημάτων.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος
Γεωργόπουλος Διονύσης

Ο Γενικός Γραμματέας
Γερασιμόπουλος Παύλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου