Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

«Απ'ότι έχει ο καθένας δωρίζει»!

του Μάκη Φόρτε
Όταν ένας άνθρωπος μας έχει συνηθίσει για την ψυχραιμία του ακόμα και στον πιο σκληρό αντίλογο, ο ξαφνικός δημόσιος εκνευρισμός είναι δηλωτικός ότι δεν έχει επιχειρήματα να αντιπαραθέσει στον δημόσιο διάλογο. Γι’αυτό και καταφεύγει σε ειρωνείες, δεικτικές απαντήσεις και χαρακτηρισμούς που αγγίζουν τα όρια της συκοφαντίας.


Όταν μάλιστα αντί του έμφυτου χιούμορ του και του πολιτικού του ήθους, χρησιμοποιεί υπονοούμενα, προσβολές και ανακρίβειες που «βγάζουν μάτι» τότε αδικεί πρωτίστως τον εαυτό του και την ιστορία του.

Όταν δεν σέβεται την ιστορία και την διαχρονική προσφορά όποιου έχει αντίθετη με αυτόν άποψη, τότε «δικαιολογημένα» ερμηνεύει την άλλη γνώμη «ως ανάγκη για να βρίσκεσαι στο προσκήνιο».

Όχι, δεν θα παρακολουθήσω τον κ. Σπύρου στο θλιβερό αντιπερισπασμό που επέλεξε, ως απάντηση στο διαπιστωμένο αντικειμενικά πρόβλημα αποτελεσματικότητας της περιφερειακής αρχής και ειδικότερα των αρνητικών επιδόσεων της στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.

Ούτε φυσικά «θα παίξω» το παιγνίδι του για την απαξίωση του αντιπολιτευτικού λόγου, αφού δεν μπορεί να τον απαγορεύσει όπως δείχνει να επιθυμεί κάθε φορά που απαντά στην αντιπολίτευση.

Σε τελική ανάλυση ούτε και τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρει καμία κοκορομαχία Σπύρου – Φόρτε και καμία πεζοδρομιακού επιπέδου αντιπαράθεση, όπως φαίνεται ξαφνικά να επιλέγει ο Περιφερειάρχης.

Θυμίζοντας μόνο αυτό που είχε πει ο Κεφαλονίτης ποιητής Ανδρέας Λασκαράτος «Απ'ότι έχει ο καθένας δωρίζει» διαβεβαιώνω τον κ. Σπύρου ότι θα συνεχίσω να μιλάω πολιτικά, να καταθέτω τις προτάσεις μου πάντα, έστω και αν κάνει πως δεν τις βλέπει, γι’αυτό και τον ρωτάω για την «ταμπακιέρα» που επιμελώς αρνείται να δει και συνεπώς να ασχοληθεί:

Είναι αλήθεια ΝΑΙ ή ΟΧΙ ή μήπως είναι «δική μου ερμηνεία των στατιστικών δεδομένων» (όπως κατηγορούμαι) ότι απαιτούνται 16 μήνες από την ένταξη ενός έργου μέχρι τη συμβασιοποίησή του, που σημαίνει αυτό πως με τα σημερινά δεδομένα κανένα νέο έργο δεν προλαβαίνει να ξεκινήσει και ως εκ τούτου πάνω από 100 εκατ. κινδυνεύουν να μείνουν αναξιοποίητα την στιγμή που στενάζει η αγορά για ρευστό;                                                                        

Έχει ΝΑΙ ή ΟΧΙ μερίδιο ευθύνη η περιφερειακή αρχή γι’αυτούς τους απαγορευτικούς χρόνους αξιοποίησης του συνόλου των διατιθέμενων πιστώσεων;

Ισχυρίζεται ο κ. Σπύρου ότι «οι καθυστερήσεις (στο ΕΣΠΑ) δεν οφείλονται σε δική μας αδράνεια ή αδιαφορία».                                                                

«Συ είπας» κ. Σπύρου! Ποτέ δεν σας κατηγόρησα για αδράνεια ή αδιαφορία, όπως αναληθώς ισχυρίζεστε για την δημιουργία, προφανώς, εντυπώσεων.                                                                                                  

Αυτό που ισχυρίζομαι μονίμως είναι το εντελώς διαφορετικό πράγμα, ότι η περιφερειακή αρχή πάσχει από αναποτελεσματικότητα.                                                                             

Δύο μόνο παραδείγματα αρκούν:
    α) Είναι αλήθεια ΝΑΙ ή ΟΧΙ ότι η απόφαση της Οικονομικής   
    Επιτροπής για την κατακύρωση του διαγωνισμού του έργου του
    «Χάρακα» τον περασμένο Μάιο έκανε 13 ημέρες να πάει από το   
    ένα γραφείο στο άλλο εντός της πόλεως της Κέρκυρας στην
    Αποκεντρωμένη Διοίκηση και 43 ημέρες για να επιστρέψει
    εγκεκριμένη, σύνολο 56 ημέρες (!!!) ;
    β) Είναι αλήθεια ΝΑΙ ή ΟΧΙ ότι απαιτήθηκαν 58 ημέρες για να      
    εγκριθούν από την Οικονομική Επιτροπή τα τεύχη δημοπράτησης
    του έργου και 85 ημέρες για να γίνει τροποποίηση της
    προηγούμενης απόφασης και μάλιστα με εισαγωγή του θέματος ως     
    …… εκτός ημερήσιας διάταξης ;                                                                                         
    Ή μήπως στην Οικονομική Επιτροπή δεν είναι Πρόεδρος …. ο κ.
    Σπύρου όπως και Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων;
Ισχυρίζεται ο κ. Σπύρου ότι «Εμείς βάλαμε μπροστά τις «μηχανές» του ΕΣΠΑ που ήταν σταματημένες».                                                                             

Είναι όμως αλήθεια ΝΑΙ ή ΟΧΙ, ή μήπως και αυτό είναι «ερμηνεία των στατιστικών δεδομένων του Φόρτε», πως η αιρετή Περιφέρεια υπό τον κ. Σπύρου παρέλαβε το ΕΣΠΑ από την κρατική διοίκηση την 1/7/2011 με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να κατέχει την 4η θέση (μεταξύ των 13 Περιφερειών) στις πληρωμές έργων και σήμερα που την ευθύνη έχει ο κ. Σπύρου έχει διολισθήσει στην 11η θέση, ενώ στις συμβασιοποιήσεις νέων έργων από την 6η θέση έχει κατακρημνιστεί στην 13η και τελευταία θέση ;

Είναι αλήθεια ΝΑΙ ή ΟΧΙ ότι στο σύνολο των 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων οι επιδόσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είναι αρκετά κάτω του μέσου όρου, όταν εμφανίζει 39,40% πληρωμές έναντι 43,46% του Μ.Ο. και 60,50% συμβασιοποιήσεις έναντι 76,67% του Μ.Ο ;                                                                                                            
Είναι αλήθεια ΝΑΙ ή ΟΧΙ ότι οι άλλες Περιφέρειες με την ίδια γραφειοκρατία επιτυγχάνουν θεαματικές επιδόσεις;                                 

Ή μήπως δεν είναι αλήθεια ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την οποία μάλιστα ανήκουμε στην γραφειοκρατία της ίδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στις συμβασιοποιήσεις των έργων από την 13η θέση έχει αναρριχηθεί στην 8η και στις πληρωμές από την 12η έχει βρεθεί στην 5η θέση ;
Υπάρχει κάποιο «κρυφό» έργο στα Ιόνια Νησιά που μόνο ο κ. Σπύρου γνωρίζει και που με μία και μόνο πληρωμή θα μπορέσει να ανατρέψει την τραγική εικόνα των επιδόσεων στο ΕΣΠΑ, αφού σύμφωνα με τον ίδιο «τα ποσοστά απορρόφησης κονδυλίων είναι – ανά πάσα στιγμή – μεταβαλλόμενα μεγέθη και μια και μόνο πληρωμή μπορεί ν’ αλλάξει το τοπίο»;                                                                         

Ας το δώσει άμεσα στη δημοσιότητα ειδεμή από τον μόνο που «η πραγματικότητα κινδυνεύει από παραποιήσεις» είναι τον ίδιο.
                                                                               
Κλείνοντας και για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση εκ μέρους μου, θα επισημάνω γι’άλλη μία φορά πως δεν αμφισβητώ τις προθέσεις του κ. Σπύρου.
Κάθε άλλο μάλιστα.
Όμως άλλο οι προθέσεις και άλλο η αποτελεσματικότητα!
Το πρώτο εκφράζει επιθυμία, το δεύτερο είναι το ζητούμενο!
Το πρώτο είναι αποκλειστικά προσωπικό ζήτημα, το δεύτερο εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως ας πούμε οι συνεργάτες που έχεις!
Ο κ. Σπύρου με τη σημερινή του απάντηση δείχνει να έχει μπερδέψει τις προθέσεις του με την αποτελεσματικότητα του!
Είναι προφανές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου