Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Δήλωση για την χθεσινή διάλυση της συνεδρίασης του Δ. Σ.


Είναι λυπηρό το γεγονός της διάλυσης της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, σήμερα Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011, που συμβαίνει για πρώτη φορά από το ξεκίνημα της λειτουργίας του .
Στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία ήταν συνέχεια εκείνης που είχε ξεκινήσει την Τρίτη 12 Ιουλίου 2011,  ήλθαν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι προετοιμασμένοι να γίνει συζήτηση για το κορυφαίο θέμα που είναι ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου .

Αντί για αυτό όμως ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επέτρεψε στον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης να μιλήσει και να αναλύσει το ρόλο και τα καθήκοντα του . Για ένα τέτοιο θεσμό που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, οι Δημοτικές Παρατάξεις με τους επικεφαλείς τους, ζήτησαν  και έπρεπε να τους δοθεί ο λόγος  να τοποθετηθούν για λίγο σχετικά με το θέμα .

Η επίμονη άρνηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου να επιτρέψει στον επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” να μιλήσει δημιούργησε ένταση και τελικά οδήγησε στη διάλυση της συνεδρίασης .

Η  μέχρι τώρα πρακτική του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ότι σε ανάλογες περιπτώσεις δινόταν ο λόγος, πολύ περισσότερο  σήμερα και για ένα θεσμό που είναι ιδιαίτερα σημαντικός . Είναι  περίεργο, επομένως, ότι η όξυνση και η διάλυση της συνεδρίασης έγινε  την ώρα που θα γινόταν συζήτηση για τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου .

Η Δημοτική Παράταξη “Νέα Εποχή για την Κεφαλλονιά” πιστεύει ότι η  λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να βελτιωθεί . Για την μέχρι σήμερα κατάσταση  όμως θεωρούμε  ότι ευθύνεται κυρίως  η πλειοψηφία αλλά ευθύνεται και η συμπεριφορά του Δημάρχου .

Πολλοί φοβόμαστε ότι η σημερινή διάλυση του Δημοτικού Συμβουλίου με πρόσχημα το αίτημα της “Λαϊκής Συσπείρωσης” εντάσσεται στη διαφαινόμενη πρόθεση του Δημάρχου και της πλειοψηφίας να επιβάλλουν έναν αυταρχικό κανονισμό ο οποίος θα φιμώνει τις απόψεις των Δημοτικών Συμβούλων . Αυτό φαίνεται και από το σχέδιο κανονισμού που έχει μοιρασθεί και στο οποίο περιορίζονται ασφυκτικά τα δικαιώματα και υποβαθμίζεται η δημοκρατική λειτουργία του οργάνου .

Με δεδομένο ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το μοναδικό συλλογικό πολιτικό όργανο του Νομού πιστεύουμε ότι πρέπει να διαθέτει δημοκρατικό κανονισμό λειτουργίας, που θα εφαρμόζεται, που θα είναι αποτέλεσμα ευρείας συναίνεσης και που θα επιτρέπει να διατυπώνονται ελεύθερα και να μη φιμώνονται οι απόψεις των Δημοτικών Συμβούλων, των Προέδρων των Κοινοτήτων και των Τοπικών Συμβούλων αλλά και των φορέων της κοινωνίας και των ενδιαφερόμενων πολιτών .

Πηγή:  Mega

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου