Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των βουλευτών στους 200.


Ανοικτό άφησε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των βουλευτών από 300 που είναι σήμερα σε 200, σημειώνοντας ότι το θέμα θα μπορούσε να τεθεί στην κρίση των πολιτών με δημοψήφισμα. "Τίποτα δεν είναι κλειστό" ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, αν και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των βουλευτών
στην Ελλάδα είναι ανάλογος με εκείνον σε άλλες χώρες της Ευρώπης με παρόμοιο πληθυσμό.

Ο υπουργός Εσωτερικών, πάντως, σημείωσε ότι δεν πρόκειται να έρθει σύντομα στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος. Αδειάζοντας ουσιαστικά τον προκάτοχό του Γ. Ραγκούση, ο Χ. Καστανίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει έτοιμο σχετικό προσχέδιο νόμου στο υπουργείο Εσωτερικών. Πρόσθεσε ακόμη ότι η μορφή του νομοθετήματος θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση με τα κόμματα και την επιλογή που θα τεθεί αν θα ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής προκειμένου να ισχύσει άμεσα ή με απλή πλειοψηφία για να εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές.

Τις επόμενες ημέρες, πάντως, θα παρουσιαστεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, το οποίο θα είναι μία από τις πρώτες θεσμικές πρωτοβουλίες του υπουργείου. Στόχος είναι, σύμφωνα με τον Χ. Καστανίδη, να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να εκφράσουν την άποψή τους για κρίσιμα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, αλλά όχι για δημοσιονομικά καθώς κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα.

Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι το προσεχές διάστημα θα παρουσιαστεί νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, καθώς και για τον έλεγχο των δαπανών κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών κατά την προεκλογική περίοδο. Το ίδιο νομοσχέδιο ή ένα δεύτερο θα αφορά και στην αναμόρφωση του "πόθεν έσχες" των πολιτικών και όπως είπε ο Χ. Καστανίδης, θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε η αρμόδια επιτροπή ελέγχου του "πόθεν έσχες" να μην έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία προκειμένου οι ελεγχόμενοι να μην είναι και ελεγκτές.

Τέλος, στις προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών είναι η κατάθεση νομοσχεδίου για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και προσωπικού από τα υπουργεία στις αιρετές περιφέρειες και στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του "Καλλικράτη", καθώς και η υπογραφή των σχετικών υπουργικών αποφάσεων για τη σύσταση του λογαριασμού "εξυγίανσης" για τους υπερχρεωμένους δήμους.
Πηγή: www.avgi.gr    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου