Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ε. Λειβαδά: Κύριε «φιλοαμερικανέ» Σαμαρά, ο κύριος Πούτιν δεν είναι επιλήσμων

         Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο Ρώσος Πρόεδρος δεν φωτογραφήθηκε με τον κ. Σαμαρά και έχει σχολιασθεί από αρκετά sites και blogs αρνητικά. Θα πρέπει, μέρος του δημοσιογραφικού κόσμου να έχει ξεχάσει το πώς βλέπει ο κ. Πούτιν τον κ. Σαμαρά. Αν ο κ. Σαμαράς είναι ante portas κυβέρνησης –με ή χωρίς
αυτοδυναμία-, γεγονός που βοηθά στο να … ξεχνούν επιλεκτικά ορισμένοι, οι Ρώσοι, μόνο βλάκες και επιλήσμονες δεν είναι. Άλλωστε δεν είναι πολύ μακριά τα στοιχεία που ο ιστότοπος wikileaks έβγαλε στη φόρα αναφορικά με τον κ. Σαμαρά και δημοσίευσε η «Καθημερινή».


         Σας παραπέμπω στην άποψη που, τον Ιανουάριο του 2009 ο πρέσβης των ΗΠΑ είχε για τον «φιλοαμερικανό» Σαμαρά. Διαβάστε: «Η επανεμφάνιση του φιλοαμερικανού Αντώνη Σαμαρά από την πολιτική ερημιά».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_20/03/2011_436451

         Επίσης διαβάστε στο: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_20/03/2011_436448
όπου προκαλείται μεγαλύτερη ζημιά στο πατριωτικό προφίλ του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος εμφανίζεται να μεσολαβεί κατά της ελληνο-ρωσικής προσέγγισης μετά από σχετικό αίτημα της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Και πιο συγκεκριμένα όταν ξέσπασε η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008, οι Αμερικανοί θορυβήθηκαν από τη στάση της Ελλάδος. Τηλεγράφημα της Νο2 της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα κ. Ντέμπορα Μακάρθι (22 Αυγούστου 2008) ανέφερε πως επίκειται επίσκεψη Ρώσων ειδικών αμυντικής βιομηχανίας για να συζητήσουν την αγορά των θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και η ελληνική Βουλή έχει προγραμματίσει την επικύρωση της συμφωνίας για τον αγωγό South Stream. «Εργαζόμαστε για να ακυρώσουμε και τις δύο αυτές ενέργειες που θεωρούμε ότι δεν είναι σωστές, αλλά λαμβάνουμε ανάμεικτα μηνύματα απο Ελληνες αξιωματούχους».

         Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι ο πολιτικός σύμβουλος της πρεσβείας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αντώνη Σαμαρά «ο οποίος θεωρείται έμπιστος του Καραμανλή. Εκείνος συμφώνησε απολύτως ότι η επίσκεψη των Ρώσων ειδικών για τα θωρακισμένα οχήματα δεν θα έμοιαζε καλή και υποσχέθηκε ότι όλοι όσοι έπρεπε να το μάθουν, θα το μάθαιναν». Ο στρατιωτικός ακόλουθος, σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, ήλθε σε επαφή με τον αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Γράψα, ο οποίος διευκρίνισε ότι το υπουργείο και οι Ενοπλες Δυνάμεις «δεν είχαν τίποτα να κάνουν με την επίσκεψη και συνεπώς δεν μπορεί να την αναβάλει ή να την ματαιώσει».


         Αν πήγαινε κ. Σαμαρά στη Ρωσία ο κ. Καραμανλής, θα γινόταν δεκτός με ανοιχτές αγκάλες. Γιατί, απλώς, έμεινε σταθερός στις θέσεις του αναφορικά με τους Ρώσους, γεγονός που του στοίχισε τον πρωθυπουργικό θώκο (έπεται κείμενό μου αναφορικά με παρουσίαση βιβίου όπου υπάρχει και το θέμα αυτό).

Και όσο για την Ελλάδα μας, μοιάζει να είναι ο "αχυρώνας" όπου μαλώνουν "ξένες δυνάμεις" (για να μην πω τα της παροιμίας...) και εμείς, αδύναμοι και τραγικοί θεατές.


Ευρυδίκη Λειβαδά

2 σχόλια: