Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Όλες οι δηλώσεις των Πολιτικών της Κεφαλονιάς για τα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων


Δήλωση Αλέκου Καλαφάτη για ΤΕΙ

Αργοστόλι 11/5/11
            Καταγγέλω την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την μη εισαγωγή σπουδαστών σε τρία από τα οκτώ τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
           Η απόφαση αυτή είναι πέρα για πέρα αχαρακτήριστη , γι ‘αυτό πρέπει το Υπουργείο να την ανακαλέσει άμεσα. Η σημερινή πρώτη δόση συρρίκνωσης του ΤΕΙ προαναγγέλει μετά βεβαιότητος το «αυριανό» οριστικό κλείσιμό του.
             Είχα την τύχη και την τιμή να στηρίξω εξαρχής την έμπνευση του Γεράσιμου Αρσένη για την ίδρυση των δύο αρχικών τμημάτων του ΤΕΙ και ακολούθως να υποστηρίξω την ανάπτυξη και άλλων τμημάτων με τον Πέτρο Ευθυμίου καθώς επίσης και την ίδρυση του αυτόνομου ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
           Το όραμα ήταν ένα ζωντανό, συμπαγές, πρωτοποριακό, πνευματικό ίδρυμα, ενταγμένο στην υπηρεσία της ελληνικής εκπαιδευτικής δομής, που ταυτόχρονα θα δικαίωνε την ιστορική και πνευματική παράδοση των Ιονίων Νήσων και θα ενίσχυε την ανάπτυξη  του τόπου μας στον παιδευτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα.
            Τώρα πρέπει να αρχίσει η κοινή προσπάθεια όλων για να αρθεί η ακατανόητη απόφαση του Υπουργείου. Οι φορείς των νησιών μας πρέπει:
  • Να κινηθούν με ενότητα.
  • Να παραμερίσουν υπάρχουσες αντιθέσεις και κάθε είδους σκοπιμότητες.
  • Να εκφέρουν πειστικό λόγο.
  • Να επιδείξουν αποφασιστικότητα.
  • Να αξιοποιήσουν την κάθε προσωπικότητα που έχει σχέση με τα νησιά μας.


Δήλωση του Βουλευτή για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

        Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την μη εισαγωγή φοιτητών σε τρία τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων είναι οδυνηρή για τον πολιτισμό, την ιστορία αλλά και τη σύγχρονη κοινωνία των νησιών μας. Ως εκ τούτου με βρίσκει σε πλήρη αντίθεση.

         Είναι αλήθεια ότι τα προηγούμενα χρόνια υποβαθμίστηκε με την εισαγωγή ελάχιστων σπουδαστών ανά έτος, λόγω του συστήματος των εισαγωγικών εξετάσεων, που προέβλεπε εισαγωγή με βάση το 10, καθώς και από την αρνητική δράση και συμπεριφορά της προηγούμενης Διοικούσας Επιτροπής.

        Οφείλουμε σήμερα ιδιαίτερα για τα τμήματα αυτά που δέθηκαν με την κοινωνία και την παραγωγική διαδικασία, που έχουν σε ικανοποιητικό βαθμό υλικοτεχνική υποδομή να επεξεργαστούμε προτάσεις, όπως είχε αρχίσει η νέα Διοικούσα Επιτροπή, για την αναβάθμιση της λειτουργίας και τη βελτίωσή τους. Ήδη μόνο στο 1ο εξάμηνο του 2010-2011 ο αριθμός των φοιτητών στα τμήματα αυτά είναι 215 έναντι 112 που φοιτούν συνολικά σε όλα τα άλλα εξάμηνα στα ίδια τμήματα.


 Υποστήριξα και υποστηρίζω πως το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων είναι βιώσιμο. Όχι μόνο δεν πρέπει να συρρικνωθεί αλλά αντιθέτως μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω. Αυτή άλλωστε είναι η θέση και η άποψη όλων των πολιτών και των φορέων των νησιών μας.

        Με εκπλήσσει το γεγονός πως η προκλητική αυτή απόφαση πάρθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, εν αγνοία των βουλευτών, της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και των φορέων της τοπικής κοινωνίας.

        Αγωνίστηκα στο παρελθόν, από την πρώτη στιγμή που ο Γ. Αρσένης ίδρυσε τα δύο τμήματα, στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι, για να στεριώσει το σημαντικότερο ίσως αυτό έργο στα νησιά μας.

         Θα αγωνιστώ και τώρα για να αποτρέψουμε τη συρρίκνωσή του, που αλλοίμονο αν σημαίνει και την οριστική κατάργησή του.
Σπύρος Μοσχόπουλος
Βουλευτής Κεφαλονιάς

Ο Βασίλης Ρουχωτάς για τα ΤΕΙ

          Η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Αννας Διαμαντοπούλου, της υπουργού που καταργησε την εθνικότητα της παιδείας, που τολμησε να προτείνει ως δευτερη επίσημη γλώσσα στα Ελληνικά Σχολεία την Αγγλική, που υπηρετεί με τον δουλικότερο τρόπο τα κελευσματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εξαθλίωση της Ελλάδας, με την οποια εξαγγέλεται ουσιαστικά το κλείσιμο του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Ληξούρι και του τμήματος Βιολογικής Καλλιέργειας στο Αργοστόλι αποτελεί το προανάκρουσμα για το κλείσιμο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
 

          Είναι πλέον προφανές οτι καθε μέρα παραμονής του Γεωργίου Παπανδρέου και της ομάδας που τον στηρίζει στην εξουσία οδηγεί τη χώρα στην εξαθλίωση και την Κεφαλονιά στην καταστροφή, αφού μετα το μνημόνιο, το φαλιμέντο του Δήμου, επιδαψιλευει τώρα στο Νησί μας και το κλείσιμο του ΤΕΙ.

          Ως Δημοτική Αρχή της Παλικής απο το 2003 μέχρι σήμερα αγωνιστήκαμε με διεκδικητικό πνεύμα αλλά και θετικές πρωτοβουλίες και κατορθώσαμε να στηρίξουμε το τμήμα μουσικών οργάνων που κατέρεε, αλλά και να συμβάλλουμε κατα μέγιστο ποσοστό άμεσως στη δημιουργία του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Ληξούρι, και εμμέσως του Δεύτερου τμήματος στο Αργοστόλι.


         ¨Ολοι όσοι λοιπόν εργαστήκαμε στο Ληξούρι για τη διατήρηση των τμημάτων του ΤΕΙ στη πόλη μας, καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την ενέργεια της Αννας Διαμαντοπούλου και είμαι βέβαιος οτι τα ίδια συναισθήματα αγανάκτησης και οργής διακατέχουν όλους τους φίλους και συναδέλφους στο Αργοστόλι που συμπορευτήκαμε σε αυτή τη προσπάθεια.


          Καλούμε , με το Δικαίωμα που μας δίνουν όλες οι μέχρι σήμερα προσπάθειες μας, το Βουλευτή, το Δήμαρχο, το Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ που με τις πράξεις ή παραλείψεις τους επέτρεψαν στην Αννα Διαμαντοπούλου να προχωρήσει στην κατάργηση των τμημάτων του ΤΕΙ, να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους και να την υποχρεώσουν να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που πρεπει, όχι μόνο για να αποτραπεί το κλείσιμό των τμηματων, αλλά και για να εξασφαλισθεί η ουσιαστική λειτουργία τους.

          Ζητάμε απο όλους τους Κεφαλλονίτες Βουλευτές και Υπουργούς να παραδειγματισθούν απο το επίκαιρο πνεύμα των Ριζοσπαστων Βουλευτών και να απαιτήσουν την συνέχιση της λειτουργίας όλων των τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.


         Προσκαλούμε όλες της πολιτικές και κοινωνικές ομάδες της Κεφαλονιάς να συστρατευθούμε και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τα σχέδια και τις επιλογές σε Εθνικό και τοπικο επίπεδο των νεοκαταχθόνιων της κυβερνητικής ομάδας, οι οποίοι σε αναντιστοιχία ακόμα και με το ίδιο τους το κόμα, οδηγούν τη Χώρα και τη Κεφαλονιά στη καταστροφή.

Βασίλης Γρ. Ρουχωτάς
Δημοτικός Συμβουλος
τ. Δήμαρχος Παλικής 


Ο Δημοτικός Σύμβουλος Διονύσης Αραβαντινός

         Η πραξικοπηματική και ύπουλη ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας για κλείσιμο δυο τμημάτων ΤΕΙ στο νομό μας σίγουρα δημιουργεί απρόβλεπτες εξελίξεις.

         Δεν είναι ώρα για ηδονοβλεψίες της πολιτικής, αλλά για αληθινούς πολιτικούς. Δεν είναι ώρα για πολιτικούς τερψίπρωκτους και οσφυοκάμπτες, δουλόφιλους και ριψάσπιδες. Είναι ώρα που χρειάζονται απαντήσεις σθεναρές, μέσα σε πνεύμα ενωτικό, σύσσωμου του πολιτικού κόσμου της Κεφαλλονιάς.

         Οι κατακτήσεις έρχονται μέσα από τις αγωνιστικές διεκδικήσεις του δρόμου και όχι μέσα από τις διαδικτυακές αντιρρήσεις του καναπέ.

          Σε λίγες μέρες γιορτάζουμε τις αξίες του Ριζοσπαστισμού και την Ένωση των Επτανήσων με την Μητέρα Ελλάδα.

         Δεν θα ήταν βάναυση προσβολή σε αυτές τις αξίες να υποκύψουμε εμείς οι Κεφαλλονίτες σε τέτοιου είδους αποφάσεις;
Διονύσης Αραβαντινός
Δημοτικός Σύμβουλος


Ο τ. Δήμαρχος Αργοστολίου Γιώργος Τσιλιμιδός

Η απόφαση της υπουργού Παιδείας κ Διαμαντοπούλου για την μη εισαγωγή
σπουδαστών στα δύο τμήματα ΤΕΙ της Κεφαλονιάς και στο ένα της Λευκάδας από
την νέα ακαδημαϊκή χρονιά και στο εξής, είναι η αφετηρία για το κλείσιμο στα
επόμενα χρόνια του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων συνολικά.

Το οικοδόμημα που στήθηκε επ΄ωφελεία των τριών Ιόνιων νησιών με κόπους και
διεκδικήσεις  και την καθοριστική συμβολή όλων των Κεφαλλήνων πολιτικών
παραγόντων με πρώτο τον Γ. Αρσένη αρχίζει να κατεδαφίζεται.

Το ΤΕΙ το χαρακτηρίσαμε άπαντες πολιτικά πρόσωπα και συλλογικοί φορείς ως το
κορυφαίο αναπτυξιακό έργο των τελευταίων δεκαετιών στο νησί μας και σαν
τέτοιο έχει εμπεδωθεί στην κοινωνική συνείδηση.

Επενδύσαμε όνειρα και προσδοκίες στην εξέλιξη και ανάπτυξη του για ένα
καλύτερο μέλλον στο νησί μας πνευματικό και κοινωνικό που συντρίβονται με
την απαράδεκτη αυτή κυβερνητική απόφαση.

Μια απόφαση που έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την παρουσία του Πρωθυπουργού
Γ. Παπανδρέου στο Μεγανήσι, στο συνέδριο των μικρών νησιών και
ακυρώνει ότι αυτή σηματοδότησε, το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της
περιφερειακής χώρας και του νησιώτικου χώρου.

Το κοινωνικό συμφέρον υπερέχει κατά πολύ του όποιου κομματικού οφέλους και
αποτελεί το συνεκτικό υλικό για την δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου που θα
διεκδικήσει την ανατροπή των ειλημμένων αποφάσεων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΛΙΜΙΔΟΣ


ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ 


Η τ. Δήμαρχος Παλικής κ. Νόπη Αλεξανδροπούλου - Χαριτάτου

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ .
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΚΑΙ ΑΨΥΧΟΛΟΓΗΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ .
ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ ΚΑΤΑΦΟΡΑ ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ ΤΩΝ ΑΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΝΟΗΘΗΚΕ Η ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ .
ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ, ΑΝΑΛΥΣΗ  ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ.
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΙΚΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΩΝ ΤΕΙ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ ΣΑΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΒΕΣ.
ΕΔΩΣΑΝ ,ΓΗ , ΚΤΙΡΙΑ , ΥΠΟΔΟΜΕΣ , ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ.  
ΔΕΝ ΣΒΗΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ .
 
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ
ΤΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ .
 
ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΕ ΟΤΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ( ΒΟΥΛΕΥΤΗ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ - ΔΗΜΟ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ .
 
                                                  ΝΟΠΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ
                                                                              ΠΡ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΛΙΚΗΣ 


Ο Αντιδήμαρχος Παλικής Βαγγέλης Θεοφυλάτος

         Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με μία άνευ προηγουμένου μεθοδευμένη ενέργεια προέβη αιφνίδια χθές στο κλείσιμο δύο τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και ειδικότερα σε ότι με αφορά ως Αντιδήμαρχο Παλικής, το Τμήμα « Διοίκησης Επιχειρήσεων ».
    Απαξίωσε θεσμούς, Βουλευτή, Περιφερειάρχη, Δήμαρχο και το κυριότερο μια ολόκληρη κοινωνία που στήριξε και αγάπησε με όλες της τις δυνάμεις το συγκεκριμένο Τμήμα.
    Στις προηγμένες χώρες η πρόοδος και η ανάπτυξη είναι συνυφασμένη με επενδύσεις στο τομέα της Παιδείας που αναμφίβολα αποτελεί το μέλλον και την ελπίδα τους. Στην δική μας πατρίδα αντίθετα με ότι διακήρυτταν μεθοδεύεται η πλήρη ισοπέδωση των πάντων. Αποφασίζουν χωρίς εμάς για εμάς.
    Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με τα τεκταινόμενα στο χώρο  της Παιδείας το μέλλον των παιδιών μας προδιαγράφεται ζοφερό.
  Η Παλλική του πνεύματος, του πολιτισμού και του Ριζοσπαστισμού είναι βέβαιο ότι δεν θα μείνει απαθής...
    Καταγγέλουμε τις αντιδημοκρατικές ενέργειες του Υπουργείου, ενέργειες που θυμίζουν άλλες εποχές.
    Ενόψει των αιφνίδιων όσο και δυσάρεστων εξελίξεων, ζητώ από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου την άμεση σύγκλισή του, με  μοναδικό θέμα συζήτησης την παύση λειτουργίας των δύο τμημάτων στο νησί μας.
 
                                                                                   Ο Αντιδήμαρχος
                                                            Ευάγγελος  Θεοφιλάτος του Αθηναγόρα


Ο Συνδυασμός «Ανεξάρτητη Αγαπημένη Κεφαλονιά»

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ καταγγέλλει την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας με την οποία συρρικνώνεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση στο νησί μας, με το κλείσιμο δύο τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων.
Αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει περίτρανα την αποτυχία των αρμοδίων  παραγόντων του τόπου, να προασπίσουν και να διευρύνουν τα κεκτημένα του Τ.Ε.Ι. μας. Τα λόγια των πολιτικών έμειναν λόγια και οι υποσχέσεις δεν πραγματοποιήθηκαν.
Έστω και αυτή τη στιγμή, καλούμε όλες τις αρμόδιες αρχές,  να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να κινηθούν δυναμικά ώστε να αποτρέψουν την υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης του Υπουργείου Παιδείας.
Τα δύο τμήματα του Τ.Ε.Ι. αποτελούν ζωτικό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας και είναι καθήκον όλων προς τον τόπο μας να παλέψουμε για ένα ανοιχτό και αναβαθμισμένο Τ.Ε.Ι.
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 11-05-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου