Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Ο Χ. Καστανίδης "κάρφωσε" τον Κ. Σημίτη για την SIEMENS!

         Τον Κ. Σημίτη φωτογράφισε ως ενεχόμενο στο σκάνδαλο της SIEMENS, αλλά και συνολικά ως υπεύθυνο για τη διαπλοκή, ο Χ. Καστανίδης! Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε χθες στη Βουλή ότι τα μέσα της δεκαετίας του ’90 ανατράπηκε η ισορροπία ανάμεσα στην πολιτική και την οικονομική εξουσία, εις όφελος της δεύτερης.

        Τυπικά ο υπουργός απάντησε στον ισχυρισμό του Κ. Σημίτη ότι η πρόταση που έκανε το 1996 να συσταθεί ανεξάρτητη αρχή που θα ήλεγχε όλες τις προμήθειες του δημοσίου ήταν άνευ σημασίας, αφού οι προγραμματικές συμβάσεις δεν μπορούν να ελεγχθούν (λόγω του κοινοτικού δικαίου) και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο εκρίθη ως αρκετό από το υπουργικό συμβούλιο. Ο Χ. Καστανίδης, που παρέδωσε όλη την αλληλογραφία της περιόδου, απάντησε ότι πρότεινε οι προμήθειες (και εν προκειμένω οι ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ) να γίνονται με διεθνείς διαγωνισμούς, και όχι με προγραμματικές συμβάσεις, ώστε να ελέγχονται από την ανεξάρτητη αρχή.

           Ανέφερε ότι κατέθεσε την πρόταση τον Ιανουάριο του 1996, όταν τοποθετήθηκε στο υπουργείο Μεταφορών και διαπίστωσε ότι είχε τρις να δώσει για προμήθειες. Ο Κ. Σημίτης αποδέχθηκε την πρόταση και την έβαλε στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το 1996, ενώ μετά τις εκλογές (5 Νοεμβρίου) του ζήτησε να το καταθέσει κατά προτεραιότητα. Όμως στις 7 Ιανουαρίου 1998 ο Κ. Σημίτης γράφει στον τότε υπουργό Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο ότι "άρχισα να αμφιβάλλω αν ο δρόμος που ακολουθούμε είναι σωστός". Τελικά στις 8 Μαΐου (όταν ο Χ. Καστανίδης απουσίαζε στο Σικάγο) το υπουργικό συμβούλιο απέρριψε την πρόταση Καστανίδη. Ο τελευταίος με επιστολή του στις 14 Μαΐου εξέφρασε τη διαφωνία του με την απόφαση και αντιπρότεινε τουλάχιστον στο υπουργείο Μεταφορών να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο. Στις 25 Ιουλίου πρότεινε το Ελεγκτικό Συνέδριο να διενεργεί και τυπικό και επί της ουσίας έλεγχο στις προμήθειες, αλλά δεν έλαβε απάντηση. Τελικά παραιτήθηκε στις 30 Αυγούστου.

       Π. Λαφαζάνης: Νέα διάσταση στο σκάνδαλο
       "Δίνεται μία νέα διάσταση στην υπόθεση που φοβάμαι ότι θα πάρει εσωκυβερνητικές και εσωΠΑΣΟΚικές τροπές. Ορισμένοι νομίζουν ότι μπορούν να μας αποπροσανατολίσουν για ένα σκάνδαλο που είναι δικομματικό", τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Η Ν.Δ. (Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Μαρκόπουλος, Πάνος Καμμένος) ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση για να ενημερωθεί για τις επιστολές, αλλά ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος απάντησε ότι "δεν θα διακόψουμε για να φωτοτυπηθούν οι επιστολές". Ο Γιώργος Καρατζαφέρης υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. είχε αρνηθεί να κληθεί στην εξεταστική ο πρ. πρωθυπουργός, ενώ ο Σπύρος Χαλβατζής υποστήριξε ότι "τα περισσότερα απ’ αυτά που αναφέρθηκαν λίγο πολύ δημοσιογραφικά ήταν γνωστά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου