Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ζέσταναν με την αγάπη τους για την Ελλάδα την 5η Λεωφόρο

Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου                                                               Πηγή: http://www.greeknewsonline.com

Στα γαλανόλευκα «έντυσαν» την 5η Λεωφόρο του Μανχάτταν το απόγευμα της Κυριακής οι Έλληνες της Νέας Υόρκης, τιμώντας με μια μεγαλειώδη παρέλαση την επέτειο των 190 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το ηρωικό 1821, και στέλνοντας τον παλμό της ελληνικής ψυχής και του πολιτισμού, στα πέρατα της Γης.
Με κεντρικό θέμα «Επισκεφθείτε την Ελλάδα»,
αλλά και συνθήματα που αφορούσαν στο σύνολο των εθνικών μας θεμάτων, 90 και πλέον ομογενειακοί φορείς κοινότητες, εθνικοτοπικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες, σχολεία, φοιτητικές οργανώσεις και ιδιωτικοί φορείς με 39 άρματα και 16 φιλαρμονικές αμερικανικών σχολείων παρέλασαν από την 64η οδό έως την 79η οδό, αψηφώντας το κρύο και διατρανώνοντας την εθνική τους υπερηφάνεια και την αγάπη τους για τη χώρα καταγωγής τους, αλλά και την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για την Κύπρο, την Μακεδονία, το Πατριαρχείο και άλλα εθνικά θέματα. Οι παρελαύνοντες διαδήλωσαν, παράλληλα, το αίτημά τους για την άμεση ανοικοδόμηση του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero, του μοναδικού τόπου λατρείας που καταστράφηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ενώ εξέφρασαν και τη στήριξή τους στην πατρίδα των προγόνων τους, στους οικονομικά δύσκολους καιρούς που διέρχεται.
Μεταξύ των πανό ήταν ένα των Λακώνων που ζητούσαν να μην ξεπουληθεί η Ελλάδα, ενώ συγκινητικό ήταν πανό θεατών «Ελλάδα είμαστε δίπλα σου» που κρατούσαν δύο ανώνυμες κοπέλες.
Το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε το μεσημέρι της Κυριακής στη Νέα Υόρκη κράτησε, ωστόσο, πολλούς ομογενείς στα σπίτια τους.
Την παρέλαση άνοιξε, όπως κάθε χρόνο, άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, που με το αγέρωχο ύφος και τον άψογο βηματισμό τους συγκίνησαν και γέμισαν με υπερηφάνεια τις καρδιές των Ελλήνων της Νέας Υόρκης.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση, ενώ τη Βουλή των Ελλήνων οι βουλευτές Ελενα Παναρίτη (ΠΑΣΟΚ), Αθανάσιος Δαβάκης (ΝΔ) και Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος (ΛΑ.Ο.Σ). Την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Υγείας Χρήστος Πατσαλίδης.
Ο ιδιοκτήτης του NGTV Δημήτρης Καστανάς, ο καρδιολόγος Δρ. Βασίλειος Τένετ και οι συμπρόεδροι του Hellenic Caucus, βουλευτές Κάρολιν Μαλόνι από τη Νέα Υόρκη και Γκας Μπιλιράκης από τη Φλόριντα ήταν οι τελετάρχες της φετινής παρέλασης, η οποία και φέτος μεταδόθηκε ζωντανά από το «Κανάλι 9» του δικτύου FOX News.
«Ζήτω η Ελλάς» βροντοφώναξε ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλουμπεργκ, ο οποίος για μια ακόμη χρονιά παρέλασε μαζί με τη νέα γενιά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας της πόλης του, όπως και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Τσαρλς Σούμερ.
Την ικανοποίησή τους για τη φετινή διοργάνωση εξέφρασαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλίας Τσεκερίδης και οι συμπρόεδροι της οργανωτικής επιτροπής Φίλιπ Κρίστοφερ και Φρίξος Γκούσης.
Δοξολογία

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την πανηγυρική Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και, παρουσία, όπως κάθε χρόνο, των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς .
«Η νέα Ελλάδα δίνει τη δική της μάχη μέσα σε αντίξοες συνθήκες, σε παγκόσμιο επίπεδο, για διάκριση στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, για ειρήνη, ασφάλεια και συνεργασία στην περιοχή μας” τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, κατά την ομιλία του μετά την Δοξολογία και επισήμανε ότι “με αγώνες και θυσίες μπορούμε να διατηρήσουμε το πνεύμα του Ελληνισμού”, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι “ενισχύουμε τις φιλίες μας με όλους τους λαούς της γειτονιάς μας, απαιτώντας όμως εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για όλες τις περιπτώσεις και ιδιαίτερα για την Κύπρο, για την αποχώρηση από το νησί των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων».
«Η παρέλαση αυτή είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας», τόνισε ο οικονομικός ελεγκτής της Νέας Υόρκης, Τζον Λίου, στο χαιρετισμό του κατά την καθιερωμένη δεξίωση που ακολούθησε στο ξενοδοχείο Pierre.
«Φέτος είναι η χρονιά που πρέπει όλοι να ενστερνιστούμε ότι πρέπει να επισκεφθούμε την Ελλάδα. Το σύνθημα “Επισκεφθείτε την Ελλάδα” πρέπει να γίνει κοινή πεποίθηση σε όλους μας. Η Ελλάδα είναι φέτος καλύτερα από ποτέ έτοιμη και σας περιμένει. Να μεταφέρετε αυτό το μήνυμα στους γείτονες και τους φίλους σας και να τους πείσετε να επισκεφθούν την Ελλάδα», τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Νίκος Κανελλόπουλος.
«Η επανάσταση του 1821 είναι γεγονός απίστευτο και θαύμα μεγάλο», τόνισε η Μις Ελληνική Ανεξαρτησία Αλεξάνδρα Κάβουρα.
«Χαίρομαι που βλέπω σήμερα χαρούμενα πρόσωπα να γιορτάζουν αυτή τη σημαντική στιγμή στην ελληνική Ιστορία», είπε ο γνωστός, ελληνικής καταγωγής, ηθοποιός Michael Constantine
Συγκινημένος και ενθουσιασμένος δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Χρίστος Πατσαλίδης, που παρέλασε για πρώτη φορά στην 5η Λεωφόρο, τονίζοντας απευθυνόμενος στους ομογενείς «σήμερα μας δίνετε μαθήματα συμπαράστασης και αγώνα».
Συγκινημένος δήλωσε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Δαβάκης ο οποίος επίσης βρέθηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη. «Πρέπει να αναγνωρίζουμε κάθε μέρα την ελευθερία μας με έργα δημιουργικά, έργα ειρήνης», είπε.
«Ζήτω η Ελλάς» βροντοφώναξε ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος.
«Μπορεί να μην καίω πλοία όπως η Μπουμπουλίνα, ωστόσο δεν παύω να αγωνίζομαι για την Ελλάδα», είπε η φιλέλλην βουλευτής, Κάρολιν Μαλόνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου