Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Πασκάλ Μπρίκνερ: Η κρίση του πολιτικού συστήματος.

Από το μυθιστόρημα "Η Μελαγχολική Δημοκρατία"

«Από τη μία άκρη της Ευρώπης ως την άλλη δεν ακούγεται παρά μια κραυγή: Απαλλάξτε μας από την πολιτική.  Την ώρα που η Ανατολή την ανακαλύπτει με ένα ενθουσιασμό που υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο το δικό μας λήθαργο, η δύση την απορρίπτει γιατί της φαίνεται άχρηστη… όταν οι κομουνιστές γίνονται σοσιαλδημοκράτες και αυτοί με τη σειρά τους φιλελεύθεροι, μένουν οι φιλελεύθεροι μέσα στη σύγχυση γιατί δεν έχουν κόντρα σε ποιόν να καθοριστούν.  Αυτή ακριβώς η φανταστική αντιμετάθεση των στρατοπέδων και των τάξεων εξηγεί το σημερινό πανικό.  Εκλογές χωρίς εκλογές, συνδικάτα  σε ελεύθερη πτώση, πολίτες απόντες, κόμματα σε αποσύνθεση, το κοινοβουλευτικό σύστημα   πεθαίνει από υπερβολική υγεία.  Ζούμε, επομένως, την ιστορική σύμπτωση δύο παραλλήλων φαινομένων:   ο εσωτερικός εχθρός και ο εξωτερικός καταρρέουν ταυτόχρονα περίπου και αυτή η διπλή εξαφάνιση απλώνει πάνω στη δύση μια ατμόσφαιρα παρακμιακή.   Αριστερά και Δεξιά δεν είναι παρά ωραία ερείπια, σκονισμένα μπιμπελό από τα οποία οφείλουμε ακόμα, προσωρινά τουλάχιστον, να ζητήσουμε ορισμένες υπηρεσίες.  Και όλα αυτά εν αναμονή άλλων διαχωρισμών, αόρατων ακόμα, που ίσως δεν έρθουν ποτέ και που μας αφήνουν μέσα στη σύγχυση μιας ατελείωτης επιθανάτιας αγωνίας».

ΠΑΣΚΑΛ  ΜΡΙΚΝΕΡ
Ιδιαίτερα αγαπητός στους Έλληνες, ο Πασκάλ Μπρικνέρ γεννήθηκε το 1948 στο Παρίσι. Σπούδασε φιλοσοφία.  Συμμετείχε στις αναταραχές , στο Παρίσι, τον Μάη του `68 και διακήρυττε  ότι: «Εκείνη την εποχή όλοι ήμαστε κομμουνιστές».
Είναι διδάκτωρ της φιλοσοφίας στο Ινστιτούτο Πολιτικών επιστημών του Παρισιού. Διδάσκει ως καθηγητής επισκέπτης σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Έχει γράψει μυθιστορήματα και δοκίμια "Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα", "Ο λυγμός του λευκού ανθρώπου", "Η μελαγχολική δημοκρατία", "Το Θείο Βρέφος", "Ερωτική αναρχία", "Ο πειρασμός της αθωότητας” κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου