Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Θόδωρος Γαλιατσάτος: Πρωταθλήτρια η περιφέρεια Ιονίων Νήσων στην ανεργεία.


Τα αδιέξοδα που προκάλεσε το μνημόνιο και οι πρωτοφανείς αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης αποτυπώνονται σε κοινωνικό επίπεδο πρώτα από όλα από τους δείκτες της ανεργίας που έχουν σπάσει όλα τα μεταπολεμικά ρεκόρ στην χώρα με κύρια θύματα τους νέους και τις γυναίκες.

Τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον μήνα Ιανουάριο του 2011 καταγράφουν 14,8% για το σύνολο της χώρας και 23,1% για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που γίνεται έτσι η «πρωταθλήτρια» της ανεργίας!

Δυστυχώς έρχονται και χειρότερα. Το τέταρτο επικαιροποιημένο μνημόνιο και το ενδιάμεσο δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2012-15 θα οδηγήσουν σε νέα εκτίναξη της ανεργίας. Βαθιά ύφεση στην οικονομία, χρεοκοπία μικρομεσαίων και αγροτών, απολύσεις εργαζομένων ,νέοι και νέες σε πλήρες αδιέξοδο ,αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της τωρινής και της μελλοντικής συγκυρίας.

Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η ΠΙΝ θα υποστεί τις συνέπειες αυτής της κατάστασης.
Η άρνηση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τα μειονεκτήματα της νησιωτικότητας και για τα νησιά μας , η πρόσφατη απόρριψη του καθολικού αιτήματος για μείωση του ΦΠΑ και εναρμόνιση του με τα ισχύοντα στο Αιγαίο, η πλήρης σχεδόν στασιμότητα στην εκτέλεση νέων έργων υποδομής, η αλλοπρόσαλλη πολιτική για τις γαίες (ΚΥΑ 160840) που έχει πρακτικά μηδενίσει τις αγοραπωλησίες και τις ιδιωτικές επενδύσεις ,συνιστούν ένα πλαίσιο περαιτέρω αποδιάρθρωσης της οικονομίας των νησιών μας, που περιμένει «επί ματαίω» όμως , τον τουρισμό μήπως και διασωθεί!

Είναι καιρός ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο να ασχοληθούν στα σοβαρά με την εξαιρετικά αβέβαιη προοπτική που φαίνεται να έχει η οικονομία και η κοινωνία της ΠΙΝ και κατ επέκταση και ο ίδιος ο θεσμός της περιφέρειας.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει στο παρασκήνιο «λύσεις» για την νησιωτικότητα τον θαλάσσιο τουρισμό και τις γραμμές δημοσίου συμφέροντος και ο Περιφερειάρχης δεν έχει πάρει κυριολεκτικά ..χαμπάρι.

Η κυβέρνηση και η αποκεντρωμένη διοίκηση καπελώνουν την αιρετή ΠΙΝ και της αφαιρούν αρμοδιότητες και ο Περιφερειάρχης και η πλειοψηφία μάλλον χαίρονται γιατί τους …ξαλαφρώνουν από δουλειά.

Ο Περιφερειάρχης και η πλειοψηφία είναι παντελώς ανέτοιμοι να παρουσιάσουν και να προωθήσουν ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο που πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα για την ΠΙΝ.

Η ΑΝ.Α.Σ.Α υπογραμμίζει τις ευθύνες της διοίκησης της ΠΙΝ να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες του λαού των νησιών μας και θα συνεχίσει την προσπάθεια της ώστε αυτές να μπουν στο κέντρο της προσοχής του Περιφερειακού συμβουλίου.

Ταυτόχρονα η ΑΝ.Α.Σ.Α καλεί τους πολίτες των νησιών μας σε ένταση των αγώνων τους για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, την λήψη μέτρων οικονομικής και κοινωνικής στήριξης των ανέργων, την αποδέσμευση της χώρας από το μνημόνιο ώστε να βγούν η οικονομία και η κοινωνία από τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχουν πέσει.

Θεόδωρος Γαλιατσάτος
Περιφερειακός σύμβουλος
Επικεφαλής ΑΝ.Α.Σ.Α
 

Πηγή: kefaloniaphotonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου