Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΟΥΒΕΡΔΗΣ: Η στρεβλή αλήθεια, η μισή αλήθεια ίσως είναι χειρότερη και από το ψέμα.


Η στρεβλή αλήθεια, η μισή αλήθεια ίσως είναι χειρότερη και από το ψέμα. Αν συνδυάζεται δε και από άγνοια ή έλλειψη σωστής ενημέρωσης, εκθέτει αυτούς που χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους.
Το κοινωνικό πρόσωπο ενός Δήμου δεν πρέπει «σώνει και καλά» να είναι ανταποδοτικό για τους εξής κάτωθι λόγους:
Η κοινωνική συνοχή αποτελεί μια βασική παράμετρο, η οποία χαρακτηρίζει το επίπεδο ζωής μιας  τοπικής κοινωνίας. Μια ευνομούμενη κοινωνία, δίκαιη, ισότιμη και πάνω απ’ όλα ανθρώπινη, βασίζεται στις κοινωνικές δομές και λοιπές  παροχές. Έχει δε την υποχρέωση, να αντιμετωπίζει τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες των δημοτών ισότιμα, δίκαια και ειλικρινά προσπαθώντας να δώσει τις ίδιες ευκαιρίες στα άτομα με ιδιαιτερότητες (ΑΜΕΑ).
Θα παραθέσω τα στοιχεία που γνωρίζω και τις ενέργειες που έγιναν την περίοδο 2009-2010, διάστημα κατά το οποίο υπηρέτησα την ΔΕΚΑ Δήμου Αργοστολίου, από την θέση του Προέδρου, όπως για διάστημα 19 μηνών στον κοινωνικό συνεταιρισμό ΚΟΙΣΠΕ ΡΟΤΑ (Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης) στην αντίστοιχη θέση.
Την τελευταία περίοδο αναφέρονται και γράφονται πολλά, τα οποία είναι αναληθή αν όχι εντελώς στρεβλά.
Ο πρώην Δ. Αργοστολίου χρηματοδοτούσε την ΔΕΚΑΑ για την υποστήριξη των κοινωνικών της δράσεων. Υποστήριζε οικονομικά τον ΚΟΙΣΠΕ ΡΟΤΑ, όταν δεν έτρεχαν κοινοτικά προγράμματα. Αυτές  οι ενισχύσεις για την λειτουργία του συνεταιρισμού καταγράφονται στο 2ετές επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΔΕΚΑΑ.
Όλα αυτά τα θέματα περνούσαν από την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, και αν θυμάμαι καλά ομόφωνα. Ίσως το παρόν χρονικό διάστημα, συντρέχουν άλλες σκοπιμότητες ή ηθελημένα το έχουν ξεχάσει για να διαφοροποιείται η πραγματικότητα.
Η χρηματοδότηση του συνεταιρισμού με κονδύλι 450.000 ευρώ, αφορά χρονική περίοδο 35 περίπου μηνών και έχει σχέση με τις τρεις δράσεις που είχαν αναπτυχθεί, δηλαδή το Καφενείο της Καμπάνας, το wine-bar Οινοθήκη και το Μποστάνι.
Τα ακριβή οικονομικά στοιχεία για την δραστηριότητα του συνεταιρισμού είναι στην διάθεση του καθενός και μπορεί να τα αναζητήσει στο Λογιστήριο του ΚΟΙΣΠΕ ΡΟΤΑ.
Σε σχέση με όσα αναφέρθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο ενδεικτικά αναφέρω τα κάτωθι:
 Αντί για 80 ευρώ είσπραξη που αναφέρθηκε τον μήνα, άρα 80,00 x 12 μήνες = 960,00 ευρώ τον χρόνο, στην πραγματικότητα για το έτος 2010 οι εισπράξεις για το μποστάνι ήταν 4.100,00 ευρώ.
Ο εργαζόμενος ο οποίος χαρακτηρίστηκε ανεύθυνα ως “golden boy”, αμείβεται στην πραγματικότητα με την συλλογική σύμβαση του κλάδου του.
Το θέμα δεν είναι αν η οικονομική ανταπόδοση ήταν ως αποτέλεσμα εμπορικής δράσης, αλλά η ποιότητα ζωής που διαμορφώθηκε προς τα παιδιά μας με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους.
Το ΕΣΠΑ είναι ανθρωποκεντρικό και δίνει πολλές δυνατότητες για την ανάπτυξη των κοινωνικών δομών, ας το εκμεταλλευτούμε.
Κατά την άποψη μου, είναι λάθος η κοινωνική πολιτική να αποτελέσει θέμα αμιγώς ιδιωτικής πρωτοβουλίας.  Αυτό μπορεί να βολεύει ως προς τα οικονομικά, στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αλλά έτσι θα χαθεί η ανθρωπιά που χαρακτηρίζει τις ανθρώπινες σχέσεις, την αλληλεγγύη που βασίζεται στην αγάπη, στον σεβασμό και στην κατανόηση των παιδιών και οικογενειών τους που έχουν την ανάγκη στήριξης μας.
Ο Δήμος μας, έχοντας πρωτοπορία στα κοινωνικά ζητήματα πολλά χρόνια τώρα, αγκάλιασε τα παιδιά και τις οικογένειες τους, τα αντιμετώπισε με αγάπη, προσπαθώντας να τους δώσει ίδιες δυνατότητες και δικαιώματα, εξασφαλίζοντας εργασιοθεραπεία και επιστημονική υποστήριξη, ώστε να αποκτήσουν αυτοεκτίμηση και να αισθάνονται ως ισότιμα άτομα στην κοινωνία μας.
Κλείνοντας, θα αναφέρω πως η πολιτική αλήθεια είναι «κινητή», , όπου την τοποθετεί ο καθένας μας και την ερμηνεύει κατά το δοκούν. Η κοινωνική αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΑΜΕΑ, εντάσσεται στην κοινωνική συνοχή μιας ανεπτυγμένης κοινωνίας, βασισμένη στην αγάπη και αλληλεγγύη, με κύριο μέλημα την έγνοια πως θα γίνουν περισσότερο χρηστικοί, με νόημα στην ζωή, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, με ίσα δικαιώματα και με πεποίθηση πως είναι σαν όλους τους όλους συνανθρώπους τους.
Αυτά, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, έχουν και το ανάλογο κόστος.
 
Με εκτίμηση,
Αντώνιος Λουβερδής
Τ. Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αργοστολίου

1 σχόλιο:

  1. περι της ταμπακιέρας ουδείς λόγος. Από το μυαλό του τα λέει ο άλλος για τα golden boyw; Δεν μας λες εδω τους μισθούς των ατομων που δουλευαν. Τι θα πει πατε στο λογιστηριο;; Για να μας φακελωσεις; Οι επικεφαλεις πως αποζημιονονταν; Απο προγραμματα, απο οδοιπορικα; Ακουστηκε για μισθους 3000 ευρώ οταν ο δημος εμπαζε. κατι σαπιο υπαρχει εδω που βρωμαει. Να δεχθουμε το κοινωνικο εργο αλλα οχι καποιοι να θησαυριζουν στις πλατες αλλονων

    ΑπάντησηΔιαγραφή