Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Λευκή επιταγή για άγρια λιτότητα επιδιώκει ο Λ. Παπαδήμος


Μελιγγώνης Γιώργος

Με νέες επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, ακόμη και με ενδεχόμενη σύγκληση του συμβουλίου των αρχηγών, ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος θα επιδιώξει να “κλειδώσει” τη λευκή επιταγή των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του,
προκειμένου να δρομολογήσει νέα δέσμη μέτρων άγριας λιτότητας, τα οποία θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση.

Με δεδομένο ότι οι επικεφαλής της τρόικας είναι ήδη στο δρόμο προς την Αθήνα, για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο Μνημόνιο, στο Μαξίμου έχουν δύο προτεραιότητες: πρώτον, να ολοκληρωθούν αισίως οι διαπραγματεύσεις για το PSI και, δεύτερον, να δρομολογηθούν προς ψήφιση και εφαρμογή όλα τα σκληρά μέτρα που απαιτεί -ή θα απαιτήσει- η τρόικα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντ. Καψής, προανήγγειλε χθες ότι η κυβερνητική απόφαση για περικοπή του κατώτατου μισθού και των δώρων είναι προειλημμένη, τονίζοντας με νόημα ότι... η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται από την απόφαση των κοινωνικών εταίρων. Παράλληλα, ο κ. Καψής χαρακτήρισε “αυτονόητη” τη στήριξη όλων των μέτρων λιτότητας από τα κόμματα που έχουν παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ενώ άφησε ορθάνοιχτο ακόμη και το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του βίου της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει το κοινό κείμενο 7 υφυπουργών της κυβέρνησης που ζητούσαν την περασμένη Παρασκευή να ολοκληρωθεί το 2013 ο βίος της κυβέρνησης Παπαδήμου, ο κ. Καψής τόνισε ότι “αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ των κομμάτων, είναι στο χέρι των κομμάτων να αλλάξει”.

Προς νέες επαφές

Ο υπουργός Επικρατείας επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες πως ο Λ. Παπαδήμος θα έχει νέο κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, “όχι κατ' ανάγκη με τη μορφή των κατ' ιδίαν συναντήσεων, μπορεί και τηλεφωνικά”, όπως είπε ο κ. Καψής. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος κάθε άλλο παρά έχει αποκλείσει τη σύγκληση του συμβουλίου των αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να αποσπαστεί με πιο “επίσημο” χαρακτήρα η στήριξη των Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη προς την κυβέρνηση.

Λ. Παπαδήμος: “Δύο ακόμη δύσκολα χρόνια”

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός έχει δώσει σήμα σε όλους τους υπουργούς του να τελειώνουν με τις “μνημονιακές” εκκρεμότητες. Χθες είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, καθώς η κυβέρνηση θέτει στο τραπέζι και θέμα μείωσης των εργαζομένων στο Δημόσιο, αλλά και αλλαγών στα εργασιακά και στον κατώτατο μισθό. Εντωμεταξύ, χθες, ο κ. Παπαδήμος, στην πρώτη του συνέντευξη ως πρωθυπουργού, στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, απέκλεισε το ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, αλλά προέβλεψε πως θα... περάσουμε “άλλα δύο δύσκολα χρόνια με μέτρα”. “Η επιστροφή στη δραχμή δεν αποτελεί επιλογή”, είπε χαρακτηριστικά ο Λ. Παπαδήμος, ενώ αποκάλυψε ότι “είμαστε κοντά σε συμφωνία”, αναφορικά με τις συζητήσεις για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.

Πηγή: www.avgi.gr   

1 σχόλιο:

  1. Πες τα ρε παιδιά μέχρι και το πετρέλαιο από τον πατραϊκό θέλει να μας ρουφήξει ο τραπεζίτης. Ακου λιτότητα που ακούστηκε, αφού λεφτά υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή