Ζούντα Αντιγόνη
Σε “μπλακ άουτ” οδηγεί τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς η μεσοσταθμική αύξηση 9,2% που αποφάσισε η κυβέρνηση για τα τιμολόγια της ΔΕΗ του 2012, καθώς έρχεται να προστεθεί σε σειρά κι άλλων άμεσων και έμμεσων ανατιμήσεων, χωρίς να υπολογίζονται οι χρεώσεις “υπέρ τρίτων” που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, όπως η χρέωση του “χαρατσιού”.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τη λογική "τού μη χείρον βέλτιστον”, σε σχέση με τις αυξήσεις που ζητούσε η ΔΕΗ (20%) και εισηγήθηκε η ΡΑΕ (16%), φαίνεται ότι δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα των νοικοκυριών, καθώς ανακοίνωσε για το 2012, μεσοσταθμική αύξηση 9,2% παραπέμποντας σε ένα “σκεπτικό” στήριξης της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προσανατολισμένο κυρίως στους ιδιώτες και λιγότερο στη ΔΕΗ, σε λογικές “κοστοστρέφειας” τιμολογίων και εναρμόνισης με την Ε.Ε. και βέβαια με τις μνημονιακές επιταγές.
Το ποσοστό αυτό όμως δεν είναι η πραγματική συνολική επιβάρυνση των καταναλωτών, καθώς έρχεται να προστεθεί στις αποφάσεις για τριπλασιασμό του τέλους ΑΠΕ, οπότε το ποσοστό των ποσοστιαίων αυξήσεων αμέσως εκτινάσσεται σε επίπεδα άνω του 12%, σε σχέδια περί αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμολογίων ανάλογα με το κόστος χονδρεμπορικής, απελευθέρωση των τιμολογίων μέσης τάσης, κατηγοριοποίηση των οικιακών τιμολογίων βάσει της συνολικής κατανάλωσης κ.ά. Σημειωτέον ότι το 2011 “έτρεξαν” επιπλέον ανατιμήσεις έως 11,1% στις χαμηλές οικιακές καταναλώσεις.
Η εισήγηση του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου περιορίστηκε σε ανακοίνωση της μεσοσταθμικής αύξησης του 9,2%, χωρίς να δημοσιοποιηθούν αναλυτικά οι χρεώσεις ανά κατηγορία πελατών (τιμολόγια οικιακά, βιομηχανικά, αγροτικά κ.λπ.) και ανά κατηγορία καταναλώσεων (χαμηλές, μέσες, υψηλές), παραπέμποντας στη σχετική υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί και στην κατανομή που καλείται να κάνει η ΔΕΗ.
Ο υπουργός αρκέστηκε σε μια απλή αναφορά της επιβάρυνσης των πολιτών για να αναλύσει προκλητικά τη σημασία “της πραγματικότητας όπως διαμορφώνεται από την αναδιάρθρωσης της αγοράς ενέργειας, που πρέπει να προχωρήσει γιατί είναι προς το συμφέρον του καταναλωτή, υπηρετεί τους στόχους της ανάπτυξης και της αύξησης της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας” και να μην καταστεί η ΔΕΗ προβληματική στο νέο πλαίσιο (το συσσωρευμένο χρέος της στο τέλος του 2011 είναι 4,5 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με τον υπουργό από την αύξηση αυτή, 1,1 μονάδες είναι το καθαρό όφελος για τη ΔΕΗ (μεταβολή του κόστους ενέργειας) και το υπόλοιπο κατανέμεται σε αυξήσεις του κόστους στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (3,5%) και σε επιπτώσεις φόρων (2,6% Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, 0,9% μεταβολή του τέλους λιγνίτη, 1,1 μονάδες ΦΠΑ). Η ανάλυση αυτή “απενοχοποιεί” τη ΔΕΗ που ζητούσε αύξηση τιμολογίων σχεδόν 20%, όμως δεν αλλάζει το προφανές, ότι δηλαδή όλα τα κόστη της αγοράς μετακυλίονται στα ήδη επιβαρυμένα νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η μεσοσταθμική αυτή αύξηση προκύπτει δεδομένου ότι έχει ζητηθεί από τη ΔΕΗ να διασφαλίσει:
- Την ύπαρξη προοδευτικής μεταβολής στα τιμολόγια ώστε η υψηλή κατανάλωση να επιβαρυνθεί συγκριτικά περισσότερο από την χαμηλή.
- Την ύπαρξη “λελογισμένης αύξησης” στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων.
- Τη μείωση του συνολικού χρέους μέσω της αξιοποίησης παγίων στοιχείων -κάτι που παραπέμπει σε έσοδα από το προωθούμενο ξεπούλημα μονάδων της ΔΕΗ.
-Την περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης κατά 10%-15% και περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους. Ήδη έχει γίνει μείωση από περικοπές μισθών κι επιδομάτων και μείωση του προσωπικού που συνολικά θα φτάσει το 2012 τα 692 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2009 (και 464 εκατ. έως το τέλος του 2011).
- Την κατάργηση παροχών όπως η έκπτωση 80% στα τιμολόγια των νυν και πρώην υπαλλήλων της ΔΕΗ -που αφορά πάνω από 55.000 δικαιούχους και κοστίζει στη ΔΕΗ περίπου 40 εκατ. ευρώ ετησίως.
- Να προχωρήσει σε συμψηφισμό οφειλών προς το Δημόσιο.
- Να μην υπάρξει καμία δυσμενής μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο τιμολόγιο των πολυτέκνων -που παρά τις επαγγελίες της κυβέρνησης για πάνω από 1 εκατ. δικαιούχους αφορά τελικά περισσότερα από 265.000 νοικοκυριά.
- Να επιτευχθεί κερδοφορία το 2012.
Επιπλέον προτείνεται να εξεταστεί η μείωση του τέλους της ΕΡΤ στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Πηγή: www.avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου