Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Αγώνας ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το πρωί χιλιάδες άτομα με αναπηρία. Η προσυγκέντρωση είχε κανονιστεί για τις 11 το πρωί στην πλατεία Ομονοίας, η οποία είχε γεμίσει από πολύ νωρίτερα.


Την πρωτοβουλία αυτή είχαν συνυπογράψει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών, η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος. Στη συγκέντρωση βρέθηκαν επίσης οι γονείς των ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, όπως και συνοδοί οι οποίοι καθημερινά φροντίζουν χιλιάδες ανθρώπους με αναπηρία.

Το κίνημα των αναπήρων βροντοφώναξε "όχι στον κοινωνικό αποκλεισμό" που υφίστανται κυρίως οι ίδιοι, αλλά και οι οικογένειές τους, τη φτώχεια και την ανεργία. Φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό και πλακάτ, τα οποία έγραφαν "Κύριε Σόιμπλε, θα υπογράψουμε Μνημόνιο και για τα καρότσια μας", αλλά και "Εσείς που μας ωθείτε στον αποκλεισμό, σκοτώνετε τη γνώση και τον πολιτισμό", οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή. Ιδιαίτερο τόνο στην πορεία έδωσαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Βαρηκόων Αγ. Παρασκευής, οι οποίοι δήλωσαν πως οι διερμηνείς στα σχολεία, τους οποίους μειώνει το υπουργείο Παιδείας, για τα παιδιά είναι γέφυρες επικοινωνίας.

Με κεντρικό σύνθημα και αίτημα τη θέσπιση δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους μεταξύ άλλων διεκδικούν: την κατάργηση του νέου Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπήρων, την τροποποίηση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών, ο οποίος θα εγγυάται τη δωρεάν πρόσβασή τους σε κάθε φαρμακευτική-θεραπευτική αγωγή. Επίσης την εξαίρεση όλων των ατόμων με αναπηρία και των γονέων τους από τις περικοπές των συντάξεων και την καθολική εξαίρεση από το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτου.

Αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ έγινε δεκτή στη Βουλή από τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού, υπουργό Επικρατείας Γιώργο Σταυρόπουλο, που του εξέθεσαν τα αιτήματά τους. Επιπροσθέτως του ζήτησαν να γίνει σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των υπουργών Παιδείας, Οικονομικών και Υγείας για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προστασίας των ατόμων με αναπηρία. Στη, συνέχεια η πορεία κινήθηκε προς το υπουργείο Οικονομικών, όπου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κ. Βαρδακαστάκης και μέλη του προεδρείου συναντήθηκαν με τον υπουργό οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο κ. Βενιζέλος δεσμεύτηκε για την πραγματοποίηση, μέσα στις επόμενες ημέρες, συνάντησης για να τεθούν τα ζητήματα που αποτελούν τα άτομα με αναπηρία.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε και αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους Π. Λαφαζάνη και Ε. Αμμανατίδου. Ο κ. Λαφαζάνης επεσήμανε πως "είναι απάνθρωπο, βάρβαρο και ανάλγητο ο κόσμος που έχει προβλήματα αναπηρίας να εντάσσεται σε πλαίσιο σκληρής πολιτικής λεηλασίας, χωρίς καμιά εξαίρεση". Επίσης το "παρών" έδωσε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Π. Κουρουμπλής, όπως και το μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού Γ. Μπουρνούς.

Πηγή:  http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου