Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

"Φωτιά" στα ελληνοτουρκικά από το "είπα - ξείπα" του Γιλμάζ

Πουλακίδας Κ.
Τη διερεύνηση της αλήθειας σχετικά με τις αποκαλύψεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, ότι στα μέσα της δεκαετίας του 1990 οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έβαζαν φωτιές στα ελληνικά δάση, ζητά η Αθήνα. Την ίδια ώρα ο Γιλμάζ, επιχειρεί να ανασκευάσει όσα είπε στην εφημερίδα "Μπιργκούν"
ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για παρεξήγηση. Ωστόσο όσα είπε ενεργοποίησαν τα ανακλαστικά της ελληνικής ακροδεξιάς, που βάλλει εναντίον της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Παράλληλα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, αφού συναντήθηκε με τον δικηγόρο και τ. βουλευτή Αλέξανδρο Λυκουρέζο, παρήγγειλε στις κατά τόπους εισαγγελίες της χώρας να ανασύρουν επειγόντως όλες τις υποθέσεις εμπρησμών της διετίας 1995 - 1997, οι οποίες έχουν τεθεί στο αρχείο, για να αξιολογηθούν σε σχέση με τις δηλώσεις Γιλμάζ.

Στο πολιτικό επίπεδο, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα, ο επικεφαλής της αρμόδιας Διεύθυνσης Ελληνοτουρκικών προχώρησε σε διάβημα προς την επιτετραμμένη της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα ζητώντας τη διερεύνηση των δηλώσεων Γιλμάζ, ενώ εντολή για διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε και ο Έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα.

Ο Γιλμάζ τώρα ισχυρίζεται πως "εκείνο που εννοούσα εγώ ήταν οι πυρκαγιές δασών στην Τουρκία. Τη δεκαετία του 1990 στην Τουρκία, σχετικά με τις μεγάλης έκτασης πυρκαγιές δασών στη χώρα μας, υπήρξαν αξιολογήσεις και ορισμένες πληροφορίες ότι είχαν σχέση με την ελληνική μυστική υπηρεσία. Το θέμα διαστρεβλώθηκε πλήρως". Όμως ακόμη και ο υπουργός Δασών της γείτονος παραδέχθηκε ότι στην Τουρκία δεν έμπαιναν φωτιές...

Αρχικά ο Γιλμάζ είχε πει στην προοδευτική τουρκική εφημερίδα "Μπιργκούν" ότι τα μυστικά κονδύλια την περίοδο της πρωθυπουργίας της Τανσού Τσιλέρ προορίζονταν για δολοφονίες Κούρδων και για εμπρησμούς σε ελληνικά δάση και ότι εκείνη είχε αρνηθεί να τον ενημερώσει πώς διαχειρίστηκε τις απόρρητες δαπάνες.

Αντιδράσεις κομμάτων
Αστεία χαρακτηρίζει ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, την απόπειρα Γιλμάζ να ανασκευάσει, ενώ κατέθεσε και δύο ερωτήσεις στη Βουλή καλώντας την κυβέρνηση Ερντογάν να διερευνήσει το αληθές των δηλώσεων Γιλμάζ και θέτοντας ζήτημα αποκατάστασης των ζημιών.

"Όσοι εξακολουθούν να πιστεύουν σε διάφορες ανόητες προσλαμβάνουσες παραστάσεις σχετικά με την Τουρκία και την ελληνοτουρκική προσέγγιση και τη φιλία των δυο λαών θα προσγειωθούν, θα το ξανασκεφτούν και θα κινηθούν ωριμότερα και με λιγότερο παιδιάστικες αντιλήψεις" υποστήριξε (στο "Ράδιο 9") ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Γιάννης Κοραντής, ο οποίος διετέλεσε και διοικητής της ΕΥΠ και πρέσβης στην Άγκυρα. Ο Γ. Κοραντής ζητά με ερώτησή του οι δηλώσεις Γιλμάζ να μην αφήσουν ανεπηρέαστες την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ερωτήσεις κατέθεσαν βουλευτές από όλα τα κόμματα. Με πρωτοβουλία του Δημήτρη Κουσελά και ερώτηση που προσυπογράφουν οι Χρήστος Πρωτόπαπας, Ανδρέας Μακρυπίδης, Παναγιώτης Ρήγας, Δημήτρης Καρύδης, το ΠΑΣΟΚ ζητά διερεύνηση των καταγγελιών Γιλμάζ, προσφυγή στην Ε.Ε., εξηγήσεις από την Τουρκία και αποζημιώσεις. Αποζημιώσεις ζητά και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του "Άρματος Πολιτών" και ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Δημαράς ερωτά τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη εάν είχαν σχετικές πληροφορίες οι αρμόδιες ελληνικές αρχές και αν προειδοποιήθηκαν οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου