Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΙΟΝΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ: ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ,ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ


 

             να μη κοπουν τα κονδυλια του  εσπα για το περιβαλλον
 η χρηματοδοτηση επιχειρησεων μεσω  της π.ι.ν. και όχι μεσω τραπεζων
  
Το ΙΟΝΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ζητά από τον Πρόεδρο να τεθεί  σε συζήτηση στην  προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (19-12-2011) στην Κέρκυρα, ψήφισμα με το ακόλουθο περιεχόμενο :

Το Π.Σ. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην εκφρασθείσα πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να διαθέσει τα υπόλοιπα κονδύλια του ΠΕΠ ύψους 40- 50 εκ. ευρώ στις Τράπεζες προκειμένου, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, να διοχετευθούν στην αγορά.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο περιορίζονται οι δυνατότητες της Π. Ι. Ν. είτε να διαθέσει η ίδια τα χρήματα ανάλογα με τις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου της Π.Ι.Ν. είτε να χρηματοδοτήσει αναγκαία προγράμματα που αφορούν τον πολιτισμό ή το περιβάλλον     (π.χ. πρόγραμμα διαχείρισης περιοχών Νatura).

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι οι όποιες ενισχύσεις ή επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις θα χαθούν και δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν λόγω έλλειψης των κατάλληλων ρυθμίσεων  για τους  περιβαλλοντικούς και άλλους  περιορισμούς τόσο στον αστικό όσο και στον αγροτικό χώρο όπου δραστηριοποιούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Χρειάζονται σχέδια διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura που μπορούν να γίνουν σύντομα. 

Τα ήδη πενιχρά κονδύλια των 2 εκ ευρώ για το φυσικό περιβάλλον πρέπει όχι μόνο να διατηρηθούν αλλά και να αυξηθούν.

Επί πλέον η διάθεση των χρημάτων μέσω των τραπεζών δημιουργεί ερωτηματικά για τον τρόπο και τα κριτήρια διαχείρισης των σχετικών κονδυλίων.
Καλούμε την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών να ανακαλέσει την απόφασή του αυτή και να δώσει την δυνατότητα διαχείρισης των χρημάτων των ΠΕΠ στις Περιφέρειες – μεταξύ των οποίων και η δική μας- που είναι σε θέση να τα διαθέσουν αποτελεσματικότερα και επωφελέστερα για το κοινωνικό σύνολο και τις τοπικές κοινωνίες, ενισχύοντας έτσι και το ρόλο τους ως Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις.

Το παρόν Ψήφισμα να κοινοποιηθεί:

Γραφείο Πρωθυπουργού.
Υπουργό και Υφυπουργούς Οικονομικών.
Προέδρους Πολιτικών Κομμάτων.
Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.

Επίσης το ΙΟΝΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ μέσω των συμβούλων του κατέθεσε επερώτηση με παρεμφερές περιεχόμενο στη οποία ο Περιφερειάρχης καλείται να απαντήσει :

1.Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί  ώστε το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών να ανακαλέσει την απόφασή του αυτή και να δώσει την δυνατότητα διαχείρισης των χρημάτων του ΠΕΠ στην Περιφέρεια.

2. Τι θα κάνει ώστε να διατηρηθούν τα πενιχρά κονδύλια για την προστασία της φύσης και των οικοσυστημάτων της ΠΙΝ  και  εάν είναι δυνατόν να αυξηθούν προκειμένου να προστατευτεί το χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον που κινδυνεύει αλλά και για να μην υπάρχουν εμπλοκές σε επιχειρήσεις που θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτές τις περιοχές από την έλλειψη σχεδίων διαχείρισης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου