Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

                                         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ

Η παγκόσμια ημέρα Ατόμων με αναπηρία εορτάζεται στις 3 Δεκέμβριο  κάθε χρόνο και καθιερώθηκε τον Δεκέμβριο του 1992 από την Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. με την υιοθέτηση του Προγράμματος  Δράσης για τα ΑμεΑ.

Η ημέρα αυτή έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι δυστυχώς μετά από 19 χρόνια πολύ λίγα θετικά βήματα έγιναν για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει καθημερινά  αυτή η ομάδα των συμπολιτών μας, τόσο λόγω του τρόπου αντιμετώπισης τους από τους υπόλοιπους συμπολίτες μας όσο και από το ίδιο του κοινωνικό κράτος .

Παρόλο που κάθε ανάπηρο άτομο πρέπει να ωφελείται των μέτρων που θα του εξασφαλίζουν αυτονομία, κοινωνική και επαγγελματική ένταξη και ίση συμμετοχή στον κοινοτικό βίο , οι φραγμοί και τα δημοκρατικά ελλείμματα εις βάρος  των ΑμεΑ αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κάποια αναπηρία ,γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι με αναπηρία.

Γι’ αυτό και οι υπόλοιποι εμείς μη ανάπηροι πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αναπηρία μικρή ή μεγάλη θα μπορούσε να χτυπήσει και τη δική μας πόρτα, έτσι ξαφνικά, αιφνίδια. 

Ζούμε σε μια εποχή που φαντάζει αδιάφορη και βάζει στο περιθώριο αρχές, αξίες και προτεραιότητες, μια εποχή κοινωνικής απαξίωσης και οικονομικής κατάρρευσης μια εποχή μνημονίου με ότι αυτό συνεπάγεται, που δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει αρνητικά τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους.

Εμείς όλοι όσοι ασχολούμεθα με τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, καλούμαστε να αλλάξουμε αυτό το κλίμα με έργα και δράσεις που θα έχουν στόχο να αλλάξει η πολιτεία την μέχρι σήμερα στάση της προς την ευαίσθητη ομάδα των συνανθρώπων μας και το κοινωνικό μας κράτος να δώσει ευκαιρίες και  ίσα δικαιώματα για τα ΑμεΑ.

Σ΄ αυτήν την προσπάθεια, σ’ αυτό τον αγώνα μας σας καλούμε να έλθετε κοντά μας, να πλαισιώσετε με αγάπη, σεβασμό και με διάθεση για εθελοντική προσφορά την ¨ομάδα εθελοντών ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ¨.

Ελάτε να δώσουμε ελπίδα και προοπτική, να αλλάξουμε την νοοτροπία και συμπεριφορά των πολιτών μας απέναντι στα ΑμεΑ και στις οικογένειές τους, για να αισθάνονται ισότιμοι πολίτες .

Την δύναμη και την ελπίδα θα μας την δώσουν οι προσδοκίες και τα όνειρα των ΑμεΑ , γιατί όπως λέει και ο μεγάλος ποιητής Οδυσσέας Ελύτης: «Καλύτερα μια ρυτίδα περισσότερο στο πρόσωπο, από μια ρυτίδα περισσότερο στην ψυχή μας».

Σήμερα ας κάνουμε μια αρχή με βασική προϋπόθεση  την αποδοχή  των ατόμων με αναπηρίες  χωρίς προκαταλήψεις  μέσω της παιδείας η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση να αποκτήσουν και τα άτομα με αναπηρία τη θέση που δικαιούνται καθώς προσβάσιμοι δρόμοι και τεχνολογίες χωρίς  ανοιχτούς συναισθηματικά ανθρώπους  θα μείνουν πάντα κλειστοί και αφιλόξενοι.
                                                                          
                                                          Για το ΔΣ
                                                        Ο πρόεδρος
                                                     Άγγελος Μπενετάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου