Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Εκεί που τα κείμενα υβρίζουν τους Κεφαλλονίτες

«Λέγεται ότι μετά τους σεισμούς του 1953 και επειδή ο άγιος δεν προστάτεψε το νησί, για να τον ‘τιμωρήσουν’, άφησαν το σκήνωμα 40 μέρες έξω, κάτω από τον ήλιο».

Αυτά γράφει ο Μάριος Θεοδωρακάκης στη σελίδα 84, στο τομίδιο «Επτανήσιοι» της σειράς των εκδόσεων ΠΗΓΑΣΟΣ Α.Ε. «Ρίζες Ελλήνων» που είχε κυκλοφορήσει αρχικά με το ΕΘΝΟΣ και χθες με την ΗΜΕΡΗΣΙΑ.

Αναρρωτιέμαι, ποιος έδωσε στον συγγραφέα αυτήν την πληροφορία;

Οι κρίσεις δικές σας.

Ακολουθούν δυο αποσπάσματα σχετικά με την περίοδο των σεισμών και τον Άγιο Γεράσιμο. Προέρχονται από το λεύκωμα «Dies Irae» της Ε. Λειβαδά και Γ. Γαλανού, Έκδοση Δήμου Αργοστολίου 2003. Από το ίδιο λεύκωμα είναι και οι φωτογραφίες (ανήκουν στο αρχείο Λειβαδά-Γαλανού) από την «τιμωρία» που κάναμε ως Κεφαλλονίτες στον Άγιό μας! Το ιερό σκήνωμα έμεινε κάτω από τον πλάτανο αρχικά, στη συνέχεια φιλοξενήθηκε σε σκηνή του στρατού. Τελούνταν δε καθημερινά δεήσεις και γίνονταν λιτανείες.

«Το πρώτο ξύλινο μοναστήρι άρχισε να κατασκευάζεται από το στρατό στις 10 Οκτωβρίου του 1953 και ήταν έτοιμο στη γιορτή του Αγίου. Η κατασκευή αυτή στο τόσο μικρό χρονικό διάστημα θεωρήθηκε θαύμα τ’Αγίου. Ανηγέρθη ξύλινο καμπαναριό ύψους 17μ., κελιά και ηγουμενείο, ενώ αποκαταστάθηκαν όλοι οι δρόμοι που οδηγούσαν στον Άγιο. Έφθασαν πολλοί προσκυνητές από την Πάτρα, την Ηλεία και την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. (πηγή βιβλιογραφίας του κειμένου είναι διάφορα έγγραφα του Υφυπουργού Ανασυγκρότησης Χρήστου Ευαγγελάτου)».

«Την Κεφαλλονιά εμείς εδώ, με τη βοήθεια του Αγίου και την συνδρομή του Κράτους, θα την ξαναφτειάσουμε καλύτερη απ΄ό,τι ήταν. Βέβαια θα περάσουν χρόνια και θα υποβληθούμε σε κόπους και θυσίες, αλλά αυτό δεν το υπολογίζουμε» ομολογεί ο ανώνυμος Κεφαλλονίτης στον απεσταλμένο του ΕΘΝΟΥΣ Ε. Παναγιωτόπουλο (φύλλο της 18ης Νοεμβρίου 1954).

Την επισήμανση την οφείλουμε στην φίλη κ.Πόπη Δρακάτου, την οποία και ευχαριστούμε

Εφημερίδα των Κεφαλλήνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου