Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Σχολείου Κεραμειών προς τους γονείς: Ζητάμε τα αυτονόητα.

Κεραμειές, 19.1.2012

Αγαπητοί γονείς, 

Η επίθεση που δέχεται η λαϊκή οικογένεια στα πλαίσια της κρίσης οξύνεται και απλώνεται σε όλες τις πλευρές της ζωής μας, στο παρόν και το μέλλον, το δικό μας και των παιδιών μας. Η «σωτήρια» κυβερνητική πολιτική ένα στοχεύει και πραγματοποιεί : να κάνει τους
φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Να καταργήσει κάθε δικαίωμα των εργαζομένων τόσο στο εργασιακό πεδίο όσο και στο πεδίο κοινωνικής πολιτικής (παιδεία, υγεία κλπ)
Τα δημόσια σχολεία λειτουργούν υπό αυτό το καθεστώς, με έλλειψη προσωπικού, με έλλειψη βιβλίων, με περιορισμό στα λειτουργικά έξοδα, μειωμένα κονδύλια για συντήρηση, θέρμανση, μεταφορές μαθητών.

Εκτός όμως όλων των πιο πάνω «μετρήσιμων» και απτών προβλημάτων, πρέπει να βλέπουμε και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κατάστασης.

Η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, το περιεχόμενο των βιβλίων, άχρηστη γνώση που γεμίζει τις διδακτικές ώρες των μαθητών. Η ουσιαστική γνώση υποχωρεί και περιορίζεται για να δώσει χώρο στις αποσπασματικές δεξιότητες από την πρώτη δημοτικού ακόμα.

Ανησυχούμε για την αύξηση φαινομένων βίας ή παραβατικότητας. Όμως για  το πρόβλημα αυτό δεν πρέπει να μείνουμε στις  οι επιπτώσεις τέτοιων φαινομένων  σε κάθε παιδί και στην οικογένειά του. Πρέπει ακόμη να σκεφτούμε την πίεση που νιώθει ο μαθητής στο σχολείο, το λιγοστό ελεύθερο χρόνο που διαθέτει σε ένα σχολείο που δεν του δίνει χαρά , δεν του δίνει προοπτική δεν το εξοπλίζει για το μέλλον. Πρέπει να  ερμηνεύσουμε την αύξηση των κοινωνικών αυτών φαινομένων στα πλαίσια της κρίσης του συστήματος που μας έχει οδηγήσει ως εδώ, που διαλύει οικογένειες και παιδιά υπό το βάρος της κοινωνικών, οικονομικών και λοιπών προβλημάτων, της φτώχειας , της ανεργίας, της κοινωνικής απόρριψης και περιθωριοποίησης. Και πρέπει  ακόμα να δούμε και πώς απαντά  η πολιτεία :

1. Απελευθερώνει τη διακίνηση των ναρκωτικών, εντάσσει χιλιάδες νέους σε προγράμματα μεθαδόνης, τους μετατρέπει δηλαδή σε ισόβιους ελεγχόμενους χρήστες, σταματά τα «στεγνά» προγράμματα και τις θεραπευτικές κοινότητες.

2. Διεξάγει ή επιτρέπει τη διεξαγωγή ερευνών που δείχνουν και οδηγούν σε επικίνδυνες ερμηνείες με όρους βιολογίας, δεικτών αίματος, DNA  ή ό,τι  άλλο.

Αλίμονο αν αποδεχτούμε και αφήσουμε χώρο για τέτοιες έρευνες και τακτικές, αλίμονο αν  πούμε ότι η επιθετικότητα  είναι πρόβλημα ιατρικό . και υπόθεση ιατρικών εργαστηρίων.  
Αλίμονο αν γίνουμε συμμέτοχοι .

Τώρα πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να μην ανεχτούμε άλλο αυτήν την κατρακύλα. Να ορθώσουμε τείχος αλληλεγγύης και αντιμετώπισης των καταστρεπτικών συνεπειών της κρίσης στις οικογένειές μας και στα παιδιά μας.
Σε κάθε σχολείο οι σύλλογοι γονέων να συνταχθούμε, να υπερασπίσουμε το δικαίωμα των παιδιών στο δωρεάν δημόσιο σχολείο, το δικαίωμά τους στην πραγματική μόρφωση.
Να ενωθούμε να οργανώσουμε και να στηρίξουμε συλλογικό αγώνα.

Ζητάμε τα αυτονόητα :

Επαρκή χρηματοδότηση για κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων

Κανένα σχολείο χωρίς θέρμανση

Κατάργηση του ΦΠΑ και των φόρων στις δαπάνες των σχολικών επιτροπών

Καμιά συμμετοχή των γονιών στα έξοδα των σχολείων, άμεσα ή έμμεσα (παζάρια κλπ)

Αμεση λήψη μέτρων για τον υποσιτισμό των παιδιών

Επαρκή συντήρηση των κτιρίων και αντισεισμικός έλεγχος σε τακτή βάση και προγραμματισμό

Μόνιμη στήριξη από τις προνοιακές υπηρεσίες του δήμου των οικογενειών που υποσιτίζονται

Μόνιμη λύση στο πρόβλημα των μεταφορών των μαθητών.

Ασφαλείς μεταφορές με συνοδούς σε όλα τα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές δημοτικού σχολείου.

Κάλυψη όλων των κενών στις ειδικότητες και στην ειδική αγωγή
Βιβλία

Για  το  ΔΣ του συλλόγου γονέων δημοτικού Κεραμειών

Η πρόεδρος                           Ο γραμματέας
Σοφία Λιάρου                           Βαγγέλης  Μοσχόπουλος


1 σχόλιο:

  1. Aυτά τα γράφει ο Σύλλογός ή ο Περισσός ; ΈΞΩ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή