Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Το μακελειό

"Θα γίνει μακελειό" δήλωσε απειλητικά ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, όπως ζητεί ο οικονομικός εισαγγελέας. Στο ίδιο μήκος κύματος, αν και πολιτικά κοσμιότερη, κινείται και η επίσημη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.

Για να συγκροτηθεί, όμως, προανακριτική επιτροπή, θα
διανυθεί μεγάλο χρονικό διάστημα, με τις εκλογές να μεσολαβούν και να οδηγούν, το πιθανότερο, κι αυτή τη διερεύνηση στο αρχείο. Συνταγματολόγος ο κ. Λοβέρδος, γνωρίζει καλά τον μηχανισμό προστασίας των πολιτικών προσώπων, που το ΠΑΣΟΚ έχει εγκαταστήσει με συνταγματικές εγγυήσεις. Οι απειλές του υπηρετούν εσωκομματικές σκοπιμότητες σε ένα ΠΑΣΟΚ που χαρακτηρίζεται από συντροφικά μαχαιρώματα και αποκλίνουσες στρατηγικές. Όσοι ονειρεύονται επανάληψη της ιστορίας του 1989 (με χαρακτηριστική τη δήλωση Πάγκαλου, τότε, ότι "θα γίνει του Πεκίνου"), αγνοούν ότι υπάρχουν πλήρης ανατροπή εποχής και εντελώς διαφορετικά διακυβεύματα.

Αυτό που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι καθημερινά συντελείται μακελειό εις βάρος της κοινωνίας. Κανένας πολίτης δεν είναι διατεθειμένος να υπερασπιστεί κόμματα και πολιτικές που έχουν οδηγήσει τη χώρα σιδηροδέσμια στο Μνημόνιο. Με ποιο ηθικό και πολιτικό κύρος μπορεί να ισχυριστεί κάποιος από τους πρωταγωνιστές του Μνημονίου, δηλαδή από τους θύτες, ότι πέφτει θύμα συνωμοσίας... του "βρόμικου 2012";

Η υπόθεση του Μνημονίου δεν θα κλείσει εύκολα, γιατί η χρεωκοπία του παράγει κοινωνικό πόνο και οργή. Η διερεύνηση των ευθυνών μέσω των οποίων οδηγήθηκε η χώρα σε κατάσταση άγριας επιτροπείας παραμένει ουσιαστική προϋπόθεση όχι για πολιτική ρεβάνς, αλλά για να θεμελιωθεί μια νέα πορεία, δημοκρατίας και ανάπτυξης, της χώρας.

Ο ορθότερος τρόπος δεν είναι να εμπλακεί η διερεύνηση της υπόθεσης του Μνημονίου στο σίριαλ των προανακριτικών επιτροπών. Ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως δείχνει και η εμπειρία από ανάλογες υποθέσεις, τελικώς οδηγείται στην παραγραφή. Η δικαστική παρέμβαση όμως επισημειώνει εκκρεμότητα πολιτικής λογοδοσίας. Η πολιτική αποτίμηση και η πολιτική τιμωρία είναι η δημοκρατική διαδικασία που φοβούνται οι υπόλογοι. Γι' αυτό κάνουν το παν για να απομακρύνουν το ενδεχόμενο των εκλογών. Γι' αυτό σπεύδουν να επαναφέρουν τα φαντάσματα του "εθνικού διχασμού".
Πηγή: www.avgi.gr     Φωτο. www.tsantiri.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου