Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Ανακοίνωση – Καταγγελία για τη Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ).

Η Λαϊκή συσπείρωση  καταγγέλλει τις παρατάξεις του μαύρου μετώπου  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ στο Περιφερειακό συμβούλιο καθώς και την  «αντιμνημονιακή» παράταξη του κ.Καλούδη, που συνεπείς στην πολιτική που στηρίζει τους εφοπλιστές, γύρισαν  την πλάτη σε ένα ακόμη πρόβλημα που αφορά
την ναυτική εκπαίδευση, την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), την Κεφαλονιά αλλά και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ).

 Η Λαϊκή συσπείρωση  πάνω από τέσσερις μήνες τώρα είχε εισηγηθεί και διεκδικούσε να συζητηθούν στο Π.Σ. τα ειδικά και τα  γενικότερα προβλήματα  στην ναυτική εκπαίδευση και στην ΑΕΝ Κεφαλονιάς, συναντώντας την σκόπιμη υποβάθμιση του θέματος και την παραπομπή του στις «ελληνικές καλένδες» από την Π. Αρχή (ΝΔ-ΛΑΟΣ). Μετά την σθεναρή στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης  στο πρόσφατο Π.Σ. συζητήθηκε επιτέλους το θέμα (τελευταίο στην ημερήσια διάταξη), χωρίς βέβαια να αλλάξει στάση η Π. Αρχή που δήλωσε ότι  «είναι ανενημέρωτη..», ότι «δεν την αφορά το θέμα αφού είναι γενικότερα πολιτικό…», ότι «δεν ισχύουν  και δεν έχουν λογική όσα ανάφερε η Λαϊκή Συσπείρωση στην εισήγησή της…» κ.α, ως προβλήματα αυτού του μοναδικού για την ΠΙΝ εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Στις ανάγκες και διεκδικήσεις που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση για την ΑΕΝ,  όλες οι δυνάμεις του μαύρου μετώπου φάνηκαν συνεπείς, για άλλη μια φορά, στη χρόνια επιδίωξή τους (σαν κυβερνήσεις και σαν τοπικές διοικήσεις), να απαξιωθεί δηλαδή βήμα-βήμα η ναυτική εκπαίδευση και η ΑΕΝ που, χάρη στις προσπάθειες διοίκησης και προσωπικού της σχολής, προσφέρει σημαντικό έργο στην ναυτική εκπαίδευση. Έτσι, στα προβλήματα και στις κρυστάλλινες προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης απάντησαν  με μια αόριστη και προσχηματική απόφαση  « ..να διερευνηθούν από μια επιτροπή τα προβλήματα…. στην προοπτική δημιουργίας πανεπιστημιακής σχολής στα Ιόνια…». Αυτή η απόφασή τους δείχνει το «ενδιαφέρον» τους όχι μόνο για να μην κλείσει  αυτό το εκπαιδευτικό ίδρυμα, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Απεναντίας η απόφασή τους φέρνει πιο κοντά την ναυτική εκπαίδευση και την ΑΕΝ, στις επιδιώξεις της τρόικας, της ΕΕ και των εφοπλιστών, προκειμένου να την προσαρμόσουν στις νέες ανάγκες του εφοπλιστικού κεφαλαίου για φθηνούς-ευέλικτους και ιδεολογικά χειραγωγημένους ναυτεργάτες …»

Η  Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι το πρόβλημα αφορά το νομό, την ΠΙΝ  και όλο το λαό και, γι΄ αυτό το λόγο, τον καλεί  να παλέψει για:

να  μην κλείσει η ΑΕΝ,
να διαφυλαχτεί ο δημόσιος χαρακτήρας της,  να αναβαθμιστούν οι υποδομές της.

Τον καλεί επίσης να αλλάξει τους συσχετισμούς ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας που θα μπορέσει  να βάλει στην υπηρεσία του λαού και όχι των εφοπλιστών και του κεφαλαίου την ναυτική εκπαίδευση και την ναυτιλία γενικότερα. Μόνο όταν αυτές αναπτύσσονται και λειτουργούν με κριτήριο την ευημερία του λαού, θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τον κοινωνικό τους ρόλο.

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012                              
    Η Λαϊκή Συσπείρωση

1 σχόλιο:

  1. Η εμπορική ναυτιλία είναι κατ εξοχήν καπιταλιστική, πίνει τον ιδρώτα του προσωπικού και θησαυρίζει. Κάτω τα όργανα του καπιταλισμού και της διεθνής πλουτοκρατίας. Τα καράβια θα τα καθοδηγεί το λαϊκό κίνημα προς όφελος του λαού και της εργατικής τάξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή