Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ο Άκης Τσελένης για την σεισμική κόλαση στην Ιαπωνία


Από το πρωί σήμερα, 11 Μαρτίου, όλοι παρακολουθούν παγωμένοι την βιβλική κατστροφή που συνέβη στην Ιαπωνία, και ο γνωστός σεισμολόγος κ. Άκης Τσελέντης μίλησε στο Σκάι TV για την σεισμική λαίλαπα. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως ήδη έχει εγκατασταθεί συστοιχία ΒΑΝ εκεί και μάλιστα, χθές έφυγαν έκτακτα από την Ελλάδα για την Ιαπωνία μέλη της ομάδας -η οποία συνεργάζεται με Ιάπωνες-. «Εντός λίγων ημερών» τόνισε «θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα».
Υποστήριξε ότι η Ιαπωνία, λόγω ακριβώς της θέσης της στο σημείο που συγκλίνουν τρεις πλάκες, εκπαιδεύει τους ανθρώπους της για να ξέρουν να ζούν με τον σεισμό. Μάλιστα είπε πως τέσσερα χρόνια που έμεινε εκεί, δεν πέρασε μέρα που να μην αντιλαμβανόταν τους σεισμούς. Η Ιαπωνία, ως προς την προφύλαξη από τους σεισμούς, κινείται σε δυο επίπεδα: στο επίπεδο κτιρίου και στο επίπεδο εκπαίδευσης.
«Ο σεισμός αυτός, που καταγράφηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο,
θα δίνει για χρόνια μετασεισμούς» είπε ο κ. Τσελέντης. Και συνέχισε πως θα δονείται η γη, θα πάλεται σαν καμπάνα. Ο σεισμός αυτός μπορεί να διαγείρει «ώριμα» ρήγματα, δηλ. ρηγμάτων, που είναι έτοιμα να δώσουν σεισμό, μπορεί η δράση τους να επιταχυνθεί λόγω ακριβώς αυτών των γεγονότων.
Για την Ελλάδα, είπε πως, δεν ανησυχούμε πολύ. «Κάτι» θα έχουμε, γιατί η χώρα μας είναι σεισμογενής έτσι κι αλλιώς. Όμως η κυβερνητική πολιτική για τους σεισμούς είναι ένα «μπάχαλο». Οι λόγοι ακριβώς περικοπών έχουν οδηγήσει ακόμη και σε παραμέληση ενημέρωσης των μαθητών. Εκτός αυτού, έφερε σαν παράδειγμα και την δραματική κτιριακή κατάσταση σε ένα σχολείο στο Εφπάλιο στην Ναύπακτο όπου κάνουν τα παιδιά μάθημα στο οίκημα που τα σίδερα της κατασκευής είναι εμφανή.
Σε ερώτηση της κ. Τσαπανίδου για το ρήγμα που περνάει στο Μαρμαρά ο κ. Τσελέντης είπε πως δεν σημαίνει ότι αυτός ο σεισμός θα ενεργοποιήσει αύριο το ρήγμα αυτό που είναι εν δυνάμει ισχυρό.
Το BBC σημειώνει πως ο σεισμός αυτός είναι ο 5ος μεγαλύτερος στην κλίμακα σεισμών που έχουν καταγραφεί σε παγκόσμια κλίμακα από το 1900, έτος απ’ όπου ξεκινά η επιστημονική καταμέτρηση των σεισμικών δονήσεων.
Όλος ο Ειρηνικός είναι σε κόκκινο συναγερμό. Ρωσία, Κίνα, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Χαβάϊ, Φιλιππίνες και ολόκληρη η ακτογραμμή της Δ. Αμερικής περιμένει την «άλλη άκρη» από το ισχυρότατο τσουνάμι, τα καταστροφικά αποτελέσματα του οποίου αναμένονται μεγαλύτερα από αυτά του σημερινού σεισμού στην Ιαπωνική γη, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη ετοιμάσει μονάδες βοήθειας. Αναμένονται δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι και τραυματίες, ενώ τα κύματα-γίγαντες που θα "σηκωθούν" στον Ειρηνικό αναμένεται να ξεπεράσουν σε ύψος αρκετά νησιά του ωκεανού. Η τραγική σύμπτωση είναι ότι την ίδια μέρα, 11 Μαρτίου 1996, την ίδια περιοχή έπληξε σεισμός μεγαλύτερος από 7 R.
Πηγή πληροφοριών: Σκάι ΤV (συνομιλία Τσαπανίδου-Τσελέντη), ΒΒC, CNN
Φωτο ειλημμένη από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου