Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Η Άγκελα Μέρκελ... “έπεσε"!

Πηγή:  http://www.newsit.gr

Η πτώση της καγκελαρίας είναι πλέον ορατή. Η συντριβή της Άγκελα Μέρκελ έρχεται και όσο περισσότερα λάθη κάνει στην Ευρώπη τόσο πιο πολύ θα το πληρώνει στο εσωτερικό.

Στην ανάλυση του αποτελέσματος των χθεσινών εκλογών στο Αμβούργο προχωρούν σήμερα οι κομματικές ηγεσίες στο Βερολίνο. Στην πρεμιέρα του μαραθώνιου συνολικά εφτά εκλογικών αναμετρήσεων στη διάρκεια του τρέχοντος έτους στη Γερμανία, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θριάμβευσε στις χθεσινές εκλογές στο Αμβούργο, αποσπώντας και την αυτοδυναμία στη νέα τοπική βουλή.

"Τεράστια νίκη του SPD στο Αμβούργο", γράφει η εφημερίδα Bild, "Το SPD κυβερνά μόνο του, το CDU πέφτει", είναι ο τίτλος της Suddeutsche Zeitung, "Απόλυτη πλειοψηφία για το SPD στο Αμβούργο", ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung, "Ο Όλαφ Σολτς ξανακυριεύει το Αμβούργο για το SPD", τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της η Die Welt.

Σύμφωνα με το επίσημο προσωρινό αποτέλεσμα που ανακοίνωσε η εφορευτική επιτροπή, το ποσοστό του SPD έφτασε στο 48,3% από 34,1% που είχε στις προηγούμενες εκλογές του 2008. Καταλαμβάνει 61 έδρες επί συνόλου 121 και έχει απόλυτη πλειοψηφία στη νέα τοπική βουλή. Η σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Χανελόρε Κραφτ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα "εξαιρετική αρχή της εκλογικής χρονιάς 2011".

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση CDU έπεσε στο 21,9% από το 42,6% των προηγούμενων εκλογών. Είναι το χειρότερο αποτέλεσμα μεταπολεμικά για τους Χριστιανοδημοκράτες στο Αμβούργο και η χειρότερη αφετηρία για το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ στις εκλογικές αναμετρήσεις που θα ακολουθήσουν στη Σαξονία- Άνχαλτ (20.03.11), όπως επίσης σε Βάδη-Βυρτεμβέργη και Ρηνανία-Παλατινάτο (27.03.11).

Το κόμμα των Πρασίνων GAL βελτίωσε το ποσοστό του στο 11,2% από το 9,6%, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθεί στην αντιπολίτευση μετά την αποτυχία της κυβερνητικής τους συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες και την αυτοδυναμία των Σοσιαλδημοκρατών. Στη νέα βουλή του Αμβούργου εκπροσωπούνται τόσο το κόμμα Αριστερά LINKE που διατήρησε το ποσοστό του 6,4%, όσο και το κόμμα των Φιλελευθέρων FDP που με 6,6% ξεπέρασε το πλαφόν εισόδου στη βουλή.

Το αποτέλεσμα του Αμβούργου αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τη θέση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της καγκελαρίου Μέρκελ στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Bundesrat που είναι το νομοθετικό όργανο εκπροσώπησης των κρατιδίων, όπου είχε απολέσει ούτως ή άλλως την πλειοψηφία μετά τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία το Μάιο του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου