Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Λιβύη: Αρνείται να παραιτηθεί ο Καντάφι

Πηγή : NAFTEMPORIKI.GR
Ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, παρά τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στη χώρα και ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι κάποιες περιοχές βρίσκονται εκτός ελέγχου της κεντρικής κυβέρνησης.
«Δεν πρόκειται να φύγω από αυτή τη χώρα, θα πεθάνω εδώ σαν μάρτυρας», είπε κατά τη διάρκεια διαγγέλματος που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Μιλώντας σε οξείς τόνους, ο Καντάφι επέρριψε την ευθύνη για τις ταραχές σε νεαρούς που βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών. Αποκάλεσε του διαδηλωτές «ποντίκια και μισθοφόρους» που θέλουν να μετατρέψουν τη Λιβύη σε ισλαμικό κράτος, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με το λιβυκό νόμο τους αξίζει η θανατική ποινή.
Παράλληλα, κάλεσε τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους την Τετάρτη. Όπως είπε, έχει φέρει τη δόξα στη Λιβύη και δεν έχει κάποιο επίσημο αξίωμα από το οποίο να παραιτηθεί, αλλά είναι ηγέτης της επανάστασης.
«Ο Μουαμάρ Καντάφι είναι ηγέτης της επανάστασης, δεν είμαι πρόεδρος για να παραιτηθώ Αυτή είναι η χώρα μου. Ο Μουαμάρ δεν είναι πρόεδρος για να αφήσει το αξίωμά του, ο Μουαμάρ είναι ηγέτης της επανάστασης μέχρι το τέλος του κόσμου», όπως είπε.
Παρά τις πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες και ανθρωπιστικές οργανώσεις για εκατοντάδες θανάτους διαδηλωτών, ακόμα και χρήση τανκς και πολεμικών αεροπλάνων εναντίον τους, ο Καντάφι δήλωσε ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει βία εναντίον των αντικαθεστωτικών, αλλά θα το κάνει αν χρειαστεί.
«Αν το απαιτήσουν οι συνθήκες, θα χρησιμοποιήσουμε βία, σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία και το λιβυκό σύνταγμα», τόνισε, προειδοποιώντας ότι η χώρα μπορεί να κατρακυλήσει στον εμφύλιο πόλεμο ή να καταληφθεί από τις ΗΠΑ αν συνεχιστούν οι διαδηλώσεις.
Πάντως, η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως έχει δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερο νεκροτομείο, το οποίο θα μπορεί να δεχθεί έως και 450 σορούς, σε χώρο πλησίον του κεντρικού νοσοκομείου της Τρίπολης, γεγονός που τεκμαίρει το εύρος και τη βιαιότητα της κατασταλτικής επιχείρησης κατά των διαδηλωτών.
Η ομοσπονδία δεν ήταν σε θέση σήμερα να επιχειρήσει έναν συνολικό απολογισμό των βιαιοτήτων, οι οποίες μετά τη Βεγγάζη-δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα-άρχισαν να εξαπλώνονται πλέον και στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Αυτόπτες μάρτυρες αφηγήθηκαν πως σημειώνονται βίαια επεισόδια κατά κύριο λόγο στα ανατολικά προάστια Φασλούμ και Τατζούρα, κάνοντας μάλιστα λόγο για «σφαγές» αντικαθεστωτικών διαδηλωτών και για αφρικανούς μισθοφόρους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα και άρχισαν να πυροβολούν περαστικούς.
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από τις αρχές της Μάλτας, στη χώρα κατευθύνεται ένα λιβυκό πλοίο, που πιστεύεται ότι μεταφέρει στρατιώτες οι οποίοι λιποτάκτησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Το σκάφος αναμένεται να φτάσει στη Μάλτα αργά απόψε, περίπου 24 ώρες αφότου δύο Λίβυοι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας προσγείωσαν τα πολεμικά αεροσκάφη τους στη Βαλέτα, αρνούμενοι να εκτελέσουν εντολές για καταστολή των διαδηλώσεων.
Ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε σήμερα τη «θλιβερή βία» που ασκείται κατά των διαδηλωτών στη Λιβύη.
«Στέλνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων αυτής της θλιβερής βίας στη Λιβύη» δήλωσε στο Τύπο ο Τζέι Κάρνι, εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, υποστήριξε ότι ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι κήρυξε τον πόλεμο εναντίον του λαού του, χαρακτηρίζοντας «πολύ τρομακτικό» το διάγγελμά του.
Η κ. Μέρκελ ζήτησε από τις λιβυκές αρχές να σταματήσουν τη βία εναντίον του ίδιου του λαού της χώρας, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Γερμανία θα εξετάσει την πιθανότητα να επιβληθούν κυρώσεις στη Λιβύη.
Τον άμεσο τερματισμό της χρήσης βίας στη Λιβύη κατά αθώων πολιτών και την άμεση διακοπή των επικίνδυνων, αιματηρών και επώδυνων επεισοδίων ζήτησε η Τυνησία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ΤΑΡ.
Ανεστάλη η συμμετοχή της Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσμο
Ανεστάλη η συμμετοχή της Λιβύης στις συνόδους του Αραβικού Συνδέσμου όπως ανακοινώθηκε από τον παναραβικό συνασπισμό, μετά το τέλος έκτακτης συνόδου του, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.
«Το Συμβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου αποφάσισε την αναστολή της συμμετοχής της Λιβύης στις Συνόδους του και σε κάθε οργανισμό που εξαρτάται από τον Αραβικό Σύνδεσμο μέχρις ότου οι λιβυκές αρχές αποδεχθούν τις διεκδικήσεις του λιβυκού λαού και εγγυηθούν την ασφάλειά του», αναφέρει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου