Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011

Στα δύο ο Άρειος Πάγος για τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις


 
Πηγή: Εφημ. ΑΥΓΗ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/02/2011        
Στα δύο "κόπηκε" χθες η ολομέλεια του Αρείου Πάγου με αφορμή τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Παρά την εισήγηση του αρεοπαγίτη Χαρ. Δημάδη που πρότεινε να κριθεί νόμιμη η συνδικαλιστική δραστηριότητα στο στράτευμα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες υποστήριξε στην ίδια συνεδρίαση ότι οι
περιορισμοί στο δικαίωμα του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις προκύπτουν από τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των στρατιωτικών. Το δικαστήριο πάντως επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
Σύμφωνα με την εισήγηση του ανώτατου εισαγγελέα είναι θεμιτός ο περιορισμός του συνδικαλιστικού δικαιώματος στους ένστολους "εφόσον αυτό επιβάλλεται, όχι βέβαια από τη στρατιωτική ιδιότητα αυτή καθ' αυτή, αλλά από τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους, όπως αυτά προκύπτουν από τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της στρατιωτικής υπηρεσίας".
Ο Ι. Τέντες υπογράμμισε επίσης ότι "οι εν λόγω υποχρεώσεις και καθήκοντα οριοθετούνται από την επιδίωξη της διατηρήσεως της μαχητικής ικανότητας και της λειτουργικής αποτελεσματικότητας του στρατεύματος προς τον σκοπό της διαφυλάξεως της εθνικής ασφάλειας".
Σε άλλο σημείο της εισήγησής του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπεραμυνόμενος της στρατιωτικής πειθαρχίας τόνισε ότι "η χωρίς επιφυλάξεις αναγνώριση, στο πλαίσιο της στρατιωτικής ζωής, του δικαιώματος συλλογικής δράσεως και ιδρύσεως συνδικαλιστικών ενώσεων θα ισοδυναμούσε με την κατ' ουσίαν αναίρεση της στρατιωτικής πειθαρχίας".
Προς ισχυροποίηση της άποψής του ο κ. Τέντες επικαλέστηκε την παρ. 2 του άρθρου 11 της ΕΣΔΑ, σύμφωνα με την οποία "η άσκηση δικαιωμάτων αυτών επιτρέπεται να υπαχθεί σε άλλους περιορισμούς που προβλέπονται από τον νόμο, στην έκταση που οι περιορισμοί αυτοί αποτελούν αναγκαία μέτρα σε δημοκρατική κοινωνία για την εθνική ασφάλεια, τη δημόσια ασφάλεια, την προάσπιση της τάξης κ.ά.".
Η υπόθεση παραπέμφθηκε στον Άρειο Πάγο ύστερα από αίτηση της Ένωσης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, που ζητούσε την αναίρεση της σχετικής απόφασης του Εφετείου Αθηνών. Το Εφετείο είχε κρίνει ότι ο συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους και ότι ο σχετικός περιορισμός που τίθεται είναι θεμιτός. Αποφάνθηκε δε ότι στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν αναλογικά οι διατάξεις περί συνδικαλισμού των Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ. κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου