Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

"Έφυγε" ο Μιλτιάδης Έβερτ
Σε ηλικία 72 ετών, έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης Έβερτ, ο οποίος αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πριν από ένα μήνα,  είχε εισαχθεί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.  Νοσηλευόταν, στην εντατική μονάδα  με μηχανική υποστήριξη.
 
Τη δυσάρεστη αυτή είδηση ανακοίνωσε  ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, από το βήμα της Βουλής εκφράζοντας  και τα συλλυπητήριά του στους οικείους του. Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος.
  
Βιογραφικό
Ο Μιλτιάδης Έβερτ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Αποφοίτησε από την ΑΣΟΕΕ και ακολούθησε περαιτέρω σπουδές στην πληροφορική. Γνωρίζει αγγλικά.
Στο βιογραφικό του Μιλτιάδη Έβερτ υπάρχουν θέσεις ως οικονομικός και διοικητικός διευθυντής μεγάλων βιομηχανιών και οργανωτής Επιχειρήσεων και Τραπεζών. Έχει εργαστεί ως οικονομικός σύμβουλος στην Εμπορική Τράπεζα και ως οικονομικός και διοικητικός διευθυντής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Το 1957 ο Μιλτιάδης Έβερτ έγινε μέλος της Ε.Ρ.Ε.Ν., νεολαίας της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης και το 1963 ανέλαβε τη διοίκησή της. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών τού απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Είναι ιδρυτικό μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Το 1974 έβαλε για πρώτη φορά υποψηφιότητα με τη Νέα Δημοκρατία και εξελέγη βουλευτής στην Α’ Αθηνών και δύο χρόνια αργότερα συμμετείχε για πρώτη φορά σε κυβερνητικό σχήμα ως υφυπουργός Οικονομικών. Το 1977 εξελέγη πρώτος βουλευτής στην Α’ περιφέρεια της Αθήνας. Το 1985 τοποθετήθηκε επικεφαλής της λίστας και επανεξελέγη βουλευτής στην Α’ Αθηνών.
Το 1986 στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου ο Μιλτιάδης Έβερτ εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων με ποσοστό 54,5%. Στο αξίωμα του δημάρχου παρέμεινε από την 1η Ιανουαρίου 1987 έως τις 3 Μαΐου 1989 οπότε παραιτήθηκε για να πάρει μέρος στις βουλευτικές εκλογές. Επί της δημαρχίας του δημιουργήθηκε ο “Αθήνα 9,84″ ο πρώτος δημοτικός ραδιοσταθμός στην Ελλάδα.
Το 1990 ο Μιλτιάδης Έβερτ υπήρξε μέλος του Τομέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας. Στις δημοτικές εκλογές της 14ης Οκτωβρίου 1990 συμμετείχε και εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με το συνδυασμό “ΝΕΑ ΑΘΗΝΑ” του Αντώνη Τρίτση που υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία.
Στις 26 Οκτωβρίου 1991, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποδέχτηκε την παραίτησή του από το υπουργείο Προεδρίας.
Στις 3 Νοεμβρίου 1993, μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ και την παραίτηση Μητσοτάκη, ο Μιλτιάδης Έβερτ εξελέγη νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, λαμβάνοντας 141 ψήφους σε σύνολο 182 εκλεκτόρων. (Ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης έλαβε 37 ψήφους, ενώ 4 εκλέκτορες δεν ψήφισαν κανέναν υποψήφιο). Παρέμεινε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τις 21 Μαρτίου 1997, οπότε κατά τη διάρκεια του 4ο Συνεδρίου της παράταξης εξελέγη νέος πρόεδρος του Κόμματος ο Κώστας Καραμανλής. Στις 19 Σεπτεμβρίου 2009 ο Μιλτιάδης Έβερτ ανακοίνωσε με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό την αποχώρησή του από την πολιτική.
Στο βιογραφικό του Μιλτιάδη Έβερτ υπάρχουν πολλά άρθρα για θέματα οικονομικά, αμύνης, ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής. Έχει συγγράψει αρκετά βιβλία, όπως: «Καραμανλής, ο Αναμορφωτής», «Η Ελλάδα στον Κόσμο που έρχεται», «Ειρηνική Επανάσταση για τη Νέα Εποχή».
Ο Μιλτιάδης Έβερτ είναι παντρεμένος με τη φωτογράφο Λίζα Βάντερπουλ και έχει δύο  κόρες.
Πηγή Βιογραφικού: www.fimes.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου