Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Μποστάνια και…Μπρόκολα.


          Στο ναό της Δημοκρατίας της Κεφαλλονιάς συμβαίνουν πολλά και διάφορα.. Πολλές φορές δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε, λόγω … της μειωμένης μας αντίληψης, ή λόγω άγνοιας των πραγμάτων, άλλοτε το …φτωχό μας λεξιλόγιο εν σχέση με αυτό των γνωστών ρητόρων του Δ.Σ, δεν μας το επιτρέπει, όταν, όμως, οι άρχοντές μας χρησιμοποιούν κωδικές λέξεις, και σήματα μορς, τότε είναι που τα χάνουμε τελείως.
       
  Και θα παραμείνω στο τελευταίο. Κωδικές λέξεις. Μόνο εν καιρώ πολέμου χρησιμοποιούνται, για να μην παίρνει χαμπάρι ο εχθρός τη συνομιλία μας. Για παράδειγμα χθες ο κ. Δημαρχος μας, αναφέρθηκε σε «Μποστάνια», τα οποία μας κοστίζουν πολύ ακριβά και μας προσφέρουν πολύ λίγα. Τι εννοούσε ο ποιητής; Και να τα υπονοούμενα, και τα ειρωνικά γελάκια του κ. Δημάρχου, και να κουβέντες για Μπρόκολα, …Κάβολα και …Μορόπουλα, σε Δημοτικό σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης, ο οποίος έδειχνε να κατάλαβε την κωδική λέξη, αλλά να μην τον αγγίζει καθόλου. Μα καλά τι εννοούν;
         Οι παρακολουθούντες απορημένοι άρχισαν να ρωτούν ο ένας τον άλλον και να κάνουν χίλιες δυο υποθέσεις. Το μυαλό μας πήγε ότι o Δήμος Κεφαλονιάς διαθέτει μποστάνια, κληρονομιά από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους, τα οποία εκμεταλλεύεται. Ή ίσως, κάποια σχέση να έχει με τα γνωστά μποστάνια, του Λουρδά της Κρανιάς ή της Παλικής. Αλλά μάλλον το πρώτο πρέπει να είναι.
            Ναι, είναι απλό. Πως δεν το σκέφτηκα. Οι πρώην Δήμοι καλλιεργούσαν μποστάνια, πουλούσαν τα ζαρζαβατικά και είχαν ένα σίγουρο έσοδο. Αν περιμέναμε μόνο από τα παρκόμετρα, τα νερά και τα δημοτικά τέλη, τα χρέη μας θα ήταν διπλάσια. Θα κατείχαμε την 1η θέση Πανελλαδικά στα Δημοτικά χρέη και όχι την 5η που κατέχει ο Δήμος Κεφαλονιάς σήμερα. Έτσι λέει η έκθεση της τράπεζας της Ελλάδος. Στο Δημοτικό συμβούλιο ακούστηκε και αυτό, χθες.
           Εξ άλλου στο νομό μας υπάρχει και ένα μεγάλο κεφάλαιο. Τα ΤΕΙ βιολογικής καλλιέργειας. Να το αφήσουν οι πρώην Δήμαρχοι ανεκμετάλλευτο Φαίνεται ότι οι προκάτοχοι του κ. Παρίση, είχαν αναπτύξει και τiς βιοκαλλιέργειες ζαρζαβατικών και ετοιμαζόταν μέχρι και βιολογικούς ελαιώνες να φτιάξουν. Άρα τα μποστάνια πρέπει να είναι και βιολογικά. Και συνεπώς τα προϊόντα τους ακριβότερα στην αγορά. ; Έκαναν τα πάντα για να ανεβάσουν τα βιοτικό επίπεδο του Κεφαλλονίτη. Να αυξήσουν το εισόδημά του και να μειώσουν την ανεργία. Μπράβο σας λεβέντες μου.
         Αλλά γιατί ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα Μποστάνια. Τι εννοούσε; Μήπως στην αγορά των υβριδίων, των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και των άλλων αναγκαίων δεν υπήρχε διαφάνεια; Μήπως δεν υπήρχαν διαγωνισμοί και είχαμε μόνο απ’ ευθείας αναθέσεις; Μήπως τα αγόραζαν σε υπέρογκες τιμές;.


        Μήπως η αδιαφορία των καλλιεργητών δημοτικών υπαλλήλων, (υπάρχει και ο συνδικαλισμός) είχε σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή και οι Δήμοι έμπαιναν μέσα; Ή μήπως οι προκάτοχοι δεν είχαν βρει κερδοφόρες αγορές και τα πουλούσαν μισοτιμής;


        Ωστόσο ακούστηκε και η άλλη άποψη. Μάλλον πλακίτσα έκανε ο κ. Δήμαρχος. Έτσι για να ξεφύγουν λίγο από τη ρουτίνα και να ξεμουδιάσουν. Τόση ώρα στημένοι στο φακό, τι να κάνουν. Άνθρωποι είναι κι’ αυτοί. Κουράζονται. Να μην ξεκουραστούν λίγο. Ρωτήστε και το Γιώργο Αυτιά ή τη Μενεγάκη με τις πολύωρες εκπομπές τους. Και όντος, αυτή η εκδοχή μας φάνηκε ποιο λογική. Αυτό ήταν. Πλακίτσα και τίποτε άλλο. Μας λύθηκε η απορία Μας έφυγε η περιέργεια. Ησυχάσαμε. Πέρασε εν τω μεταξύ και ο τυφώνας Μαντζουράτος, παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμα του. Το ξεχάσαμε. Άρχισαν να μας απασχολούν άλλες σκέψεις. Καλά δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη και προστασία για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αν και πολλές φορές, τα ΜΜΕ τα προτιμούν, γιατί έχουν ακροαματικότητα, και αποπροσανατολίζουν τη κοινή γνώμη.


         Στη συνέχεια, σε ένα ήρεμο τοπίο, όπως είναι συνήθως μετά την ξαφνική μπόρα, ήσυχοι πλέον, χωρίς σκέψεις , απορίες, περιέργεια και προβληματισμούς παρακολουθούσαμε την εξέλιξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς είχε μπει και στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.


          Δεν ξέρω που ταξίδευε το μυαλό μου και δεν πρόσεχα. Ξαφνικά τινάχτηκα σαν να ξύπνησα από κακό όνειρο. Νάτο πάλι. Ο κ. Πρόεδρος του ΔΣ, αυτή τη φορά, αναφέρθηκε πάλι στα Μποστάνια. « Μη βιάζεστε όλα θα έλθουν. Θα έλθουν και τα Μποστάνια». Αβίαστα, λοιπόν, οδηγούμαστε στη διαπίστωση ότι τα Μποστάνια υπάρχουν… Το τι ακριβώς συμβαίνει με αυτά ας κρατήσουμε την περιέργεια μας μέχρι να συζητηθούν σε κάποιο Δημοτικό Συμβούλιο…. εκτός και αν αναφερθεί ο κ. Δήμαρχος σε κάποια συνέντευξή του. Θα περιμένουμε με αγωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου