Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Υγειονομικός χάρτης με στοιχεία από το... 1995!

Βενιζέλος Β.
"Τεκμηριωμένος" με στοιχεία τα οποία χρονολογούνται σε αρκετές περιπτώσεις από το... 2006, ακόμη και από το... 1995, είναι ο υγειονομικός χάρτης, ο οποίος καταρτίσθηκε από ομάδα εργασίας υπό τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ) Γ. Κυριόπουλο και παρουσιάσθηκε χθες από τον υπουργό Υγείας! Το τραγικό είναι ότι αυτός ο συγκεκριμένος υγειονομικός χάρτης θα αποτελέσει ένα από τα βασικά "εργαλεία" προκειμένου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου
Υγείας να αποφασίσει τις συγχωνεύσεις νοσηλευτικών μονάδων της χώρας!
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αν. Λοβέρδος, την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος για τις συγχωνεύσεις των μονάδων, ενώ την 1η Ιουλίου θα εκδοθεί η πρώτη σχετική απόφαση του υπουργού Υγείας.
Ενδεικτικό της... "τεκμηρίωσης" είναι ότι ο υγειονομικός χάρτης "δείχνει" σοβαρά μειωμένους όλους τους παράγοντες κινδύνου από το 2006 έως το 2011 για τη χώρα μας, ενώ σε αυτό το διάστημα διπλασιάζεται, κατά τον χάρτη, η... φυσική δραστηριότητα, δηλαδή η άθληση, των πολιτών! Πρόκειται για έναν υγειονομικό χάρτη ο οποίος "βαφτίζει" ως επιδημιολογικά τα απλά στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ενώ προχωρεί σε ανάλυση της νοσηρότητας του ελληνικού πληθυσμού, τη στιγμή που είναι γνωστό τοις πάσι ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν ατομικοί ιατρικοί φάκελοι ασθενών, η συντριπτική πλειονότητα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας δεν διαθέτει μηχανοργάνωση και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μητρώα, ούτε καν για τις πλέον βασικές και σοβαρές από τις ασθένειες...
Το πόνημα που παρουσιάσθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας αποδεικνύει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, τους λόγους για τους οποίους ουδείς προκάτοχος του Αν. Λοβέρδου είχε τολμήσει να παρουσιάσει υγειονομικό χάρτη, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες για το έργο...

"Άριστα" τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία...

Σύμφωνα με όσα σημείωσε ο Γ. Κυριόπουλος, με "άριστα" βαθμολογεί ο υγειονομικός χάρτης όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας, ενώ μόνον τα μισά νοσοκομεία του ΕΣΥ βρίσκονται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση σε όλους τους δείκτες, με τα υπόλοιπα να ακολουθούν φθίνουσες αποδόσεις. Ιδιαίτερα για τα νομαρχιακά νοσοκομεία, ο Γ. Κυριόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "η κατάστασή τους είναι απαράδεκτη όσον αφορά το κόστος των υπηρεσιών που προσφέρουν".

Αύξηση νοσηλειών, μείωση δαπανών

Εξάλλου, αύξηση κατά 4% μεσοσταθμικά, σε σχέση με το 2010, εμφανίζει για φέτος ο αριθμός των νοσηλειών στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε χθες ο γενικός γραμματέας Υγείας Ν. Πολύζος στους διοικητές των ιδρυμάτων όλης της χώρας.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης για φέτος αύξηση κατά 12% στις εργαστηριακές εξετάσεις και μείωση της τάξης του 5% στον αριθμό των χειρουργικών επεμβάσεων, ενώ οι συνολικές δαπάνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ εμφανίζουν νέα μείωση της τάξης του 20%.
Ο γενικός γραμματέας Υγείας ανέφερε, τέλος, ότι σημειώνεται επίσης φέτος αυξημένη προσέλευση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ, όπου δεν υπάρχει η υποχρέωση της καταβολής του αντιτίμου των 5 ευρώ, όπως επεσήμανε ο ίδιος, ενώ αντίστοιχη αύξηση δεν παρατηρείται ούτε στα εξωτερικά ιατρεία ούτε στα απογευματινά ιατρεία των ιδρυμάτων.
Πηγή: www.avgi.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου