Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ:"Μήπως κάποιοι ενοχλούνται επειδή επιχειρείται να μπει τάξη στον χώρο του φαρμάκου; Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω".

Ίσως ακόμη και σήμερα θα αρχίσουν να αποπληρώνονται οι φαρμακοποιοί από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2011, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας. Τόσο ο Αν. Λοβέρδος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης επεχείρησαν από κοινού χθες να
εξηγήσουν ότι η αναστολή της πίστωσης εις βάρος του ΟΠΑΔ, την οποία εφαρμόζουν οι φαρμακοποιοί - μέλη των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής (ΦΣΑ) και Πειραιά (ΦΣΠ), οφείλεται σε λόγους ξένους προς τα χρέη του Οργανισμού προς τον κλάδο.
Ο Γ. Κουτρουμάνης, μάλιστα, υπήρξε ο πλέον σαφής στους ισχυρισμούς του: "Μήπως κάποιοι ενοχλούνται επειδή επιχειρείται να μπει τάξη στον χώρο του φαρμάκου; Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω".
Από την πλευρά του, ο Αν. Λοβέρδος παρέθεσε όλο το ιστορικό των σχετικών συζητήσεων μεταξύ των δύο υπουργείων, των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των φαρμακοποιών και της διοίκησης του ΟΠΑΔ και κατέληξε: "Έχουμε λύσει μέσα σε λίγους μήνες παθογένειες οκταετίας, τις οποίες ουδείς υπουργός είχε προσπαθήσει να λύσει, και δεν μπορεί κανείς να ταλαιπωρεί ανθρώπους, τους πλέον ευάλωτους από τους ασθενείς, χωρίς να εξηγεί καν τον λόγο. Δεν έχει το δικαίωμα. Να κοιτάξουν τους ασθενείς στα μάτια και να τους εξηγήσουν. Έχει όριο ο εκβιασμός".
Οι δύο άνδρες έκαναν λόγο για "κινητοποίηση σε βάρος των ασθενών" και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν καταβάλει το 93,5% των οφειλών τους προς τους φαρμακοποιούς για το 2010, ενώ υπολείπονται ακόμη 310 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν κυρίως τον ΟΠΑΔ. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν καταβάλει 4,45 δισ. ευρώ για το 2010 και υπογράμμισε: "Οι φαρμακοποιοί είναι από εκείνους οι οποίοι ωφελήθηκαν από τον υπερτριπλασιασμό της φαρμακευτικής δαπάνης τα τελευταία χρόνια, αύξηση που πλήρωσαν τα Ταμεία και οι πολίτες".
Ερωτηθείς, πάντως, σχετικά με τον πραγματικό, κατά τη γνώμη του, λόγο για τον οποίο οι φαρμακοποιοί του Λεκανοπεδίου βρίσκονται σε κινητοποίηση, ο υπουργός Υγείας απέφυγε χαρακτηριστικά τη σαφήνεια, αρνήθηκε ότι υπάρχει θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης εκ μέρους των συνδικαλιστών φαρμακοποιών προς το πρόσωπό του και περιορίσθηκε στο εξής: "Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται"...
Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ Κυρ. Σουλιώτης διαβεβαίωσε ότι ο Οργανισμός θα οφείλει τον ερχόμενο Απρίλιο δύο μήνες μόνον, τόσο προς τους φαρμακοποιούς όσο και προς τους γιατρούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΑΔ, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο Κυρ. Σουλιώτης, η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη του Οργανισμού ανήρχετο στα 321 εκατ. ευρώ για το 2005 και αυξήθηκε διαδοχικά στα 450 εκατ. ευρώ το 2006, στα 654 εκατ. ευρώ το 2007 και στα 675 εκατ. ευρώ το 2008, για να μειωθεί στα 643 εκατ. ευρώ το 2009 και στα 555 εκατ. ευρώ το 2010.
Τέλος, ο Γ. Κουτρουμάνης σημείωσε ότι η συνολική φαρμακευτική δαπάνη των Ασφαλιστικών Ταμείων σημειώνει ήδη μείωση της τάξης του 30% και, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, καθίσταται απολύτως εφικτός ο στόχος για μείωση κατά 1,4 δισ. ευρώ στη συνολική δαπάνη των κλάδων Υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων για το 2011.
Βενιζέλος Β.   Πηγή: http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου