Την Κυριακή 27 Μαρτίου 2011 στις 12:00 το μεσημέρι θα γιορταστεί αγωνιστικά η 101η επέτειος του ξεσηκωμού στο Κιλελέρ με πανελλαδικό Συλλαλητήριο που οργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση.
Στον ξεσηκωμό των αγροτών της Θεσσαλίας, πρωταρχικό ρόλο έπαιξε, ο Κεφαλονίτης από τα Φερεντινάτα της Πυλάρου, Μαρίνος Αντύπας. Το 1906, μετά από πρόσκληση του θείου του Γ. Σκιαδαρέση, έρχεται από την Κεφαλονιά στον Πυργετό της Λάρισας, για να αναλάβει την διεύθυνση του κτήματος του θείου του. Αμέσως, έχοντας και την πλήρη στήριξη του θείου του, αρχίζει δράση, για την ανακούφιση και χειραφέτηση των αγροτών της Θεσσαλίας. Γύριζε όλο το Θεσσαλικό κάμπο. Έτρεχε σε όλα τα χωριά. Δίδασκε, διαφώτιζε και καθοδηγούσε τους χωρικούς και καλούσε τους κολίγους να ξεσηκωθούν κατά των τσιφλικάδων, και να πάρουν τη γη που τους ανήκει, ενώ παράλληλα οργανώνει τους πρώτους «αγροτικούς συνδέσμους». Οι τσιφλικάδες αντιδρούν και στις 9 Μαρτίου 1907 ο Ιωάν. Κυριακός, επιστάτης του συνιδιοκτήτη του κτήματος του θείου του, Αρ. Μεταξά, δολοφονεί τον Αντύπα. Οι κολίγοι τον μεταφέρουν νεκρό στα χέρια τους σε μια μεγάλη απόσταση, από τον Πυργετό στα Τέμπη. Η σωρός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα και ενταφιάστηκε στο Ομόλιο.
Ο Σ. Φραγκόπουλος συνεργάτης του Μαρίνου Αντύπα, στις 17 Μαρτίου 1907 στη εφημερίδα «Ανάστασις» της Κεφαλονιάς μεταξύ των άλλων γράφει:
«Ο Αντύπας από νεαρωτάτης ηλικίας απέδειξεν ευοίωνα τεκμήρια του Ιερού αυτού πυρός και του υπερανθρώπου αλτρουϊσμού του, χάριν του οποίου περιφρονεί το ατομικόν συμφέρον και ετάσσετο είς την πρώτην πάντοτε γραμμήν εν τω κρατερώ αυτού αγώνι. Άλλ’ επί τέλους έπεσεν! Έπεσεν ενδόξως αναβάς τον νέον Γολγοθά! Έπεσεν εργαζόμενος υπέρ της χειραφετήσεως των δυστήνων γεωργών της Θεσσαλίας, των ειλώτων ολίγων προνομιούχων θνητών, των τιμαριούχων της Θεσσαλίας! Έπεσεν 35 μόλις ετών! Εθριάμβευσεν όμως η Ιδέα ήτις πρό της εμφανίσεως του Αντύπα υπελάνθανε, νυν δε κατέστη εναργής. Έπεσεν, πρώτον θύμα των ζωντανών ιδεών του Κοινωνισμού, εν Ελλάδι, ενώ αρκετόν σπόρον έχει σπείρει».
Άξιο να σημειωθεί ότι σαν σήμερα 21 Μαρτίου 1982, γιορτάστηκε πρώτη φορά επίσημα, η επέτειος του Κιλελέρ, με την παρουσία του Πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου