Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, μίλησε σήμερα, Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011, στο συνέδριο με τίτλο «Κοινωνικώς Επιχειρείν 2011: Υπευθυνότητα, Συνεργασία, Προοπτική», που διοργάνωσε το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, στο πολιτιστικό κέντρο ΔΑΪΣ, στο Μαρούσι. H Υπουργός με την ομιλία της απηύθυνε πρόσκληση – κάλεσμα προς όλα τα μέλη του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη προκειμένου να αντιμετωπιστούν το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της παιδικής φτώχιας και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι νέοι, καθώς και τα άτομα από ευάλωτες
κοινωνικές ομάδες, που δεν μπορούν να βρουν δουλειά λόγω της οικονομικής ύφεσης.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνης, έχοντας ήδη υπογράψει Σύμφωνο Συνεργασίας με σκοπό την ανάπτυξη δράσεων που θα έχουν ως στόχο α) την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, β) την προετοιμασία, υποστήριξη και διευκόλυνση των νέων, ηλικίας μέχρι 35 ετών, για την αποτελεσματικότερη ένταξή τους στην αγορά εργασίας, προχώρησαν σήμερα στη δημοσιοποίηση της Διακήρυξης που συνδέονται με τους παραπάνω στόχους.
Η Διακήρυξη αυτή θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η φάση της υλοποίησης με συνεχή παρακολούθηση, επαναξιολόγηση και αναπροσαρμογή, όπου χρειαστεί, των πρωτοβουλιών που πρόκειται να αναληφθούν.
Ακολουθεί η ομιλία της Υπουργού.
Ομιλία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκας Τ. Κατσέλη, στο συνέδριο με τίτλο «Κοινωνικώς Επιχειρείν 2011: Υπευθυνότητα, Συνεργασία, Προοπτική»
Είναι με μεγάλη χαρά που αποδέχτηκα τη σημερινή πρόσκληση γιατί πραγματικά πιστεύω ότι το κοινωνικώς επιχειρείν αποτελεί μέρος της λύσης στο σημερινό πολυσύνθετο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Και θεωρώ ότι το βήμα αυτού του Συνεδρίου μπορεί να αποτελέσει όχι μόνον ευκαιρία για γόνιμο διάλογο, αλλά και για αποτελεσματικές δράσεις προς όφελος του συλλογικού συμφέροντος.
Βρισκόμαστε στη μέση μιας κρίσιμης διαδρομής εξόδου από την κρίση. Μαγικές λύσεις για την έξοδο δεν υπάρχουν. Περάμε από την ατραπό της ύφεσης και της ανεργίας, με στόχο την παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας, την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου μέσα από τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων και θεσμικών τομών για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της οικονομίας. Σήμερα, η κρίση χτυπά την αγορά εργασίας επηρεάζοντας το κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες. Γι' αυτό, όλες μας οι προσπάθειες στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επικεντρώνονται τώρα στη στήριξη της εργασίας και της απασχόλησης και στην προάσπιση της κοινωνικής προστασίας και συνοχής. Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που ήδη υλοποιούνται, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, τα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα για μείωση της ανεργίας σε περιοχές με οξυμένα προβλήματα, η δυνατότητα σύναψης ειδικών συλλογικών επιχειρησιακών συμβάσεων για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και οι νέες πολιτικές για κοινωνική εργασία και ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας αποτελούν δέσμη μέτρων για να βάλουμε ανάχωμα στην αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας. Τα παιδιά των ανέργων οικογενειών, οι άνεργοι νέοι, οι άνω των 50 εργαζόμενοι που απολύονται, οι ευπαθείς ομάδες που δεν μπορούν να βρουν δουλειά είναι οι ομάδες που θέλουμε να στηρίξουμε περισσότερο.
Συγχρόνως, όμως, σήμερα είναι πλέον σαφές ότι μόνη η Πολιτεία δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση χωρίς τη σύμπραξη και αποτελεσματική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων. Η εμπιστοσύνη και η αμοιβαία κατανόηση είναι οι προϋποθέσεις της δημιουργίας συναντίληψης που οδηγεί στη συστράτευση για την επιτυχία του κοινού μας στόχου.
Γι’ αυτό και αποτελεί πλέον αναγκαιότητα η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η συνέργεια της Πολιτείας και της Κοινωνίας. Και πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με την ενεργοποίηση του κοινωνικού κεφαλαίου της χώρας μας, δηλαδή των κοινωνικών δικτύων που έχουν αναπτυχθεί. Οι σαφείς δεσμοί της αμοιβαιότητας και της εμπιστοσύνης, οι κοινά αποδεκτές αξίες, οι κοινοί κοινωνικοί κώδικες που έχουν τα μέλη ενός κοινωνικού δικτύου είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να στηρίξουμε τις κοινές προσπάθειες για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Πιστεύω ότι σήμερα το κοινωνικό κεφάλαιο είναι ίσως το σημαντικότερο ενεργητικό στοιχείο της κοινωνίας μας, άρα και κατ’ επέκταση καθοριστικός παράγοντας για την ανάταξη της οικονομίας μας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Είναι ισχυρό εργαλείο άσκησης πολιτικής που μπορεί να γίνει αποδεκτή από όλους με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Αρκεί να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας –Πολιτεία, επιχειρήσεις, ΜΚΟ, Εκκλησία, απλοί πολίτες– για να υλοποιήσουμε κοινούς στόχους, δίνοντας ταυτόχρονα ευκαιρίες σε χιλιάδες συμπολίτες μας να ενταχθούν ξανά στην κοινωνία και ειδικότερα στην αγορά εργασίας.
Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επιζητούμε τη συνεργασία των κοινωνικών δικτύων όχι μόνον για τη δυναμική τους αλλά και για την καλύτερη γνώση τους για όλα τα εξειδικευμένα ζητήματα που απασχολούν μεμονωμένες ομάδες της κοινωνίας μας. Επιζητούμε τη συνεργασία των μελών τους γιατί ήδη εξαιτίας της συμμετοχής τους στο δίκτυο δίνουν προτεραιότητα στη συλλογική δράση για την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων.
Το πρώτο βήμα για την ενδυνάμωση της συνέργειας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπογράψαμε πριν από ένα μήνα με το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
Ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να προωθήσουμε δύο εθνικούς στόχους:
1. Την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και
2. Την προετοιμασία, υποστήριξη και διευκόλυνση νέων, ηλικίας μέχρι 35 ετών, για την αποτελεσματική ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Και γιατί επιλέξαμε αυτούς τους δύο στόχους; Γιατί η επένδυση στα παιδιά και στους νέους αποτελεί επένδυση στο μέλλον της πατρίδας μας. Αποτελεί επένδυση για τη δημοκρατία, την ανάπτυξη, την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής. Αυτοί οι δύο στόχοι τίθενται και ως προτεραιότητες στο Εθνικό Μεταρρυθμιστικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση και Κοινωνική Ένταξη, και στο οποίο έχουμε λάβει συγκεκριμένες ποσοτικές δεσμεύσεις μέχρι το 2020. Συγκεκριμένα, έχουμε δεσμευτεί: α) το ποσοστό απασχόλησης ατόμων 20-64 ετών να φθάσει στο 70% από 64,5 περίπου που κυμαίνεται σήμερα, β) να μειωθούν τα άτομα που απειλούνται από φτώχεια ή/και τον κοινωνικό αποκλεισμό κατά 450.000, γ) ο αριθμός των παιδιών και των νέων που απειλούνται από τη φτώχεια να μειωθεί κατά 100.000 και δ) να οικοδομηθεί ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας μέσω ισότιμης πρόσβασης σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στέγη, εκπαίδευση, για όλους τους πολίτες.
Και βέβαια έχουμε απόλυτα συνειδητοποιήσει ότι οι στόχοι αυτοί δεν μπορούν να επιτευχθούν δίχως συνέργειες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Αυτό, όχι μόνο γιατί οι δημόσιοι πόροι είναι περιορισμένοι και επομένως η συμβολή του ιδιωτικού τομέα είναι σημαντική, αλλά και γιατί οι ιδιωτικές επιχειρήσεις διαθέτουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία που πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθεί από την Πολιτεία ειδικότερα για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που προωθούν την κοινωνική ευημερία και συνοχή. Είναι πεποίθησή μου ότι ―κάτω από τις σημερινές συνθήκες και με τις αδυναμίες που υπάρχουν στη δημόσια διοίκηση― μόνο μέσα από συνέργειες και συνεργασίες των δύο τομέων μπορεί να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των δημοσίων πολιτικών και ιδιαίτερα της κοινωνικής πολιτικής.
Έχουμε ήδη βάλει τα θεμέλια αυτής της συνέργειας με την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας, στα τέλη του Ιανουαρίου 2011, όπου ορίσαμε τους στόχους και τους άξονες υλοποίησης της συνεργασίας. Σήμερα, δημοσιοποιούμε τη Διακήρυξη ―αυτήν που έχετε στα χέρια σας― για την υλοποίηση των δράσεων που συνδέονται με τους στόχους του Συμφώνου και από αυτό εδώ το βήμα καλούμε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα που μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη αυτών των στόχων να συνδράμει την κοινή μας προσπάθεια. Η Διακήρυξη αυτή θα τεθεί σε διαβούλευση με όλους, ώστε μέσα από το διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων να συγκεκριμενοποιηθούν οι προβλεπόμενες δράσεις που θα υλοποιήσει κάθε εταίρος. Ακολουθεί η φάση της υλοποίησης με συνεχή παρακολούθηση, επαναξιολόγηση και αναπροσαρμογή, όπου χρειαστεί, των πρωτοβουλιών μας. Είναι σημαντικό να υπάρχει αποτελεσματική παρακολούθηση και μέτρηση των αποτελεσμάτων. Η παρακολούθηση θα μας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για τη χάραξη των επόμενων δράσεων. Η μέτρηση των αποτελεσμάτων θα κρίνει την αποτελεσματικότητα της κάθε δράσης. Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων θα επιβραβεύει την προσπάθεια κάθε μέλους της συμφωνίας, και θα δίνει σε όλους κουράγιο να συνεχίσουμε και να προσπαθήσουμε περισσότερο.
Θέλω στο σημείο αυτό να διευκρινίσω λίγο περισσότερο τα πεδία κοινών δράσεων.
Όσον αφορά στην καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, η οποία και καλπάζει στη χώρα μας, οι πολιτικές μας, για τις οποίες θα ζητήσουμε την αρωγή και τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, περιλαμβάνουν:
Την ενίσχυση δομών και υπηρεσιών φροντίδας παιδιών.§
Την κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης παιδιών.§
Τη διασφάλιση αξιοπρεπούς ποιότητας ζωής.§
Τη στήριξη νοικοκυριών με παιδιά που διαβιούν στο όριο της φτώχειας.§
Όσον αφορά στην υποστήριξη νέων για αποτελεσματική ένταξη στην αγορά εργασίας, ενδεικτικές δράσεις μας, στις οποίες θα μπορούσε να συνδράμει ―και περιμένουμε να συνδράμει― ο ιδιωτικός τομέας, είναι:
Η προώθηση του επαγγελματικού προσανατολισμού και η κατάρτιση και επιμόρφωση ανειδίκευτων και χαμηλής ειδίκευσης νέων.§
Η συμβουλευτική για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας των νέων.§
Η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.§
§ Η προώθηση των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας, το πλαίσιο λειτουργίας των οποίων θα θεσπιστεί με τον νέο νόμο που θα καταθέσουμε σύντομα στη Βουλή.
Επιδιώκουμε, επίσης, τη συνεργασία για την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων ―και ιδιαίτερα των ΜμΕ― ώστε να ενσωματώσουν στην εταιρική στρατηγική τους δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που θα καταπολεμούν την παιδική φτώχεια και θα ενισχύουν την εργασιακή ένταξη νέων ― τους δύο στόχους που ήδη ανέφερα.
Φίλες και Φίλοι,
Σήμερα απευθύνομαι όχι μόνον σε όλους εσάς που βρίσκεστε σ’ αυτή την αίθουσα, όχι μόνον στον Τύπο που καλύπτει τη σημερινή διοργάνωση, αλλά και σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, σε όλα τα δίκτυα, σε όλες τις επιχειρήσεις της Ελλάδας, σε κάθε δημοσιογράφο που μπορεί να κάνει γνωστή αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία.
Έχετε στα χέρια σας, όπως είπα και πριν, τη Διακήρυξη Συνεργασίας. Μπορείτε να τη διαβάσετε και να την υπογράψετε, εφόσον συμφωνείτε και θέλετε να συμπράξετε σ’ αυτό το έργο. Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους χρειαζόμαστε τη συμβολή όλων και γι’ αυτό απευθύνομαι σε όλους. Όσο πιο πολλές υπογραφές θα έχουμε, τόσο ισχυρότερο θα γίνει το ανάχωμα κατά της φτώχειας, τόσο πιο ισχυρό το δίχτυ προστασίας των παιδιών που αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας, και τόσο περισσότερο θα διευκολύνουμε τους νέους μας να βρουν δουλειά και να ενταχθούν ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή.
Τα προβλήματα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι υπαρκτά, είναι γνωστά. Ο καθένας τα συναντά στη γειτονιά του, στη μικρή κοινωνία που ζει, στο σχολείο του παιδιού του. Σ’ αυτά τα προβλήματα θέλω να προσπαθήσει να συμβάλει ο καθένας μας. Ας αρχίσουμε από τα πιο γνωστά, από τα πιο απλά, αλλά και συγχρόνως τα πιο άδικα. Παιδιά φτωχά, παιδιά που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο ή δεν έχουν φάρμακα και γιατρούς. Νέοι που δεν μπορούν να βρουν δουλειά γιατί δεν έχουν επαγγελματική εμπειρία ή δεν έχουν την απαιτούμενη από τις σημερινές επαγγελματικές συνθήκες κατάρτιση και προετοιμασία. Άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που δεν μπορούν να βρουν δουλειά λόγω ιδιαιτεροτήτων. Εδώ θέλω να βοηθήσετε. Εδώ θέλω να συμπράξουμε όλοι. Και πιστεύω ότι μπορούμε.
Ευχαριστώ πολύ.
Πηγή: site Λούκας Κατσέλη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου