Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Διαρχία υπό... τον ίδιο πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Σκηνικό ρήξης στήνεται στο ΠΑΣΟΚ, καθώς όλοι οι “δελφίνοι” -πλην του Ευ. Βενιζέλου- αντιδρούν οξύτατα στην πρόταση του τέως πρωθυπουργού να παραμείνει πρόεδρος του κόμματος έως το καλοκαίρι και να οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές άλλο στέλεχος, προκειμένου να μη χρεωθεί ο ίδιος την ήττα.


Περίσσεψε η ένταση στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μετά την επιμονή του Γ. Παπανδρέου να κερδίσει χρόνο στην ηγεσία του κόμματος, ώστε να μπορεί τον Ιούνιο να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή του στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι “δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός ή πρόεδρος του Κινήματος μετά τις εθνικές εκλογές” και πρότεινε διαρχία: να γίνει, δηλαδή, η διαδοχή από τη βάση μετά την εκλογική αναμέτρηση και σ' αυτή να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ ένα άλλο στέλεχος, που θα υποδειχθεί είτε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα είτε από κάποιο άλλο κομματικό όργανο.

Ο τέως πρωθυπουργός εκτίμησε, με βάση το σκεπτικό της πρότασής του, ότι η εκλογή του νέου αρχηγού μπορεί να γίνει τον Ιούνιο, ενώ προανήγγειλε ότι ο ίδιος θα παραμείνει, έως τότε, πρόεδρος του κόμματος “ασκώντας στο ακέραιο τις αρμοδιότητές του και στηρίζοντας την κυβέρνηση Παπαδήμου”. Επίσης επιχείρησε να βάλει όλους τους “κορυφαίους” στο κάδρο της “μνημονιακής” πολιτικής λέγοντας με νόημα ότι “δεν είναι έντιμο να ακουμπάμε τις ευθύνες στις πλάτες ενός ή λίγων που πήραν τις πιο δύσκολες αποφάσεις”, μιλώντας για “κάποιους που γίνονται εξιλαστήρια θύματα και κάποιους άλλους που παραμένουν στο απυρόβλητο”.

Αντιδράσεις δελφίνων
Ήδη από χθες το απόγευμα, όταν έγινε γνωστή η πρόταση του Γ. Παπανδρέου, εξοργισμένοι εμφανίζονταν σε κατ' ιδίαν συνομιλίες τους ο Αν. Λοβέρδος, η Αν. Διαμαντοπούλου, ο Μ. Χρυσοχοΐδης και ο Κ. Σκανδαλίδης. Περισσότερο “διαλλακτικός” εφέρετο ο Ευ. Βενιζέλος, κάτι που εξηγείται και από το γεγονός ότι δέχθηκε τηλεφώνημα -ενημερωτικού χαρακτήρα- από τον Γ. Παπανδρέου, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.
Άλλωστε δεν είναι λίγοι που “βλέπουν” την πρόταση Παπανδρέου ως προσπάθεια να “δώσει δαχτυλίδι” στον υπουργό Οικονομικών. Την ίδια στιγμή, “χαλαροί” σε σχέση με τη διαρχία εμφανίζονταν οι “προεδρικοί” (Χρ. Παπουτσής, Χ. Καστανίδης, Μ. Καρχιμάκης και Δ. Ρέππας -δική του ιδέα ήταν αρχικά, εξάλλου, η διαρχία).

Εκρήξεις
Σε κάθε περίπτωση οι υποστηρικτές του Ευ. Βενιζέλου (όπως και ο Γ. Μίχας, “εκ μέρους” του Αν. Λοβέρδου) που μετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση αντέδρασαν έντονα, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών θα επιθυμούσε μια... “καθαρότερη” λύση. Φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Ν. Σαλαγιάννη, όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου πως “φέρθηκε σαν κυρίαρχος και δυνάστης, αλλά όχι ως εκλεγμένος πρόεδρος”, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να διαπιστώνει πως... “δίκιο είχε ο αδελφός του” (είχε κατηγορήσει τους υπουργούς για “ραγιαδισμό” με δημόσια επιστολή του).

“Η επιστολή του Νίκου Παπανδρέου σας έκανε κακό. Έδειξε πως λειτουργείτε σαν δυναστεία και πρίγκιπες”, ανταπάντησε σε εντονότατο ύφος ο κ. Σαλαγιάννης, ενώ η Τ. Αντωνίου επισήμανε: “Επειδή δεν διακατέχομαι από ραγιαδισμό, αν πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές με εσάς πρόεδρο, πολλοί συνάδελφοι βουλευτές θα δυσκολευθούν να κατέβουν”. Κατά της διαρχίας τάχθηκαν και ο Κ. Πανταζής, αλλά και ο Γ. Μίχας, ενώ ο Γ. Παναγιωτακόπουλος ζήτησε “συνέδριο επανίδρυσης πριν από τις εκλογές”.

Έως αργά χθες το βράδυ, πάντως, που η συνεδρίαση συνεχιζόταν σε πολύ κακό κλίμα, μόνο ο Κ. Ασκούνης είχε συμφωνήσει με την πρόταση Παπανδρέου. Μάλιστα, πολλά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου είχαν θέσει θέμα διεξαγωγής ψηφοφορίας επί της πρότασης του Γ. Παπανδρέου, κάτι που ο τέως πρωθυπουργός αρνήθηκε και παρέπεμψε για αποφάσεις στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου