Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Να που πηένανε τα λεφτά σ’ ένα δήμο στην …Ελλάδα. Γιατί, Άγιοι είναι οι δικοί μας;


42.094.853, 70 ΕΥΡΏ λέει ο αξιότιμος κ. Δήμαρχος μας, ότι είναι τα χρέη των πρώην Δήμων.  Μας έπιασε κουρλαμάδα όταν το ακούσαμε.  Διαβάσαμε και τις αντιδράσεις και τις απαντήσεις.  Διαβάσαμε επίσης και σε κάποιο δελτίο τύπου και για προσφυγές στην δικαιοσύνη.  Ακόμη, κάποιος μας ενημέρωσε ότι τα χρέη δεν είναι τόσα, αν αφαιρεθούν οι απαιτήσεις.

Δεν είδαμε όμως δελτίο τύπου, από καμία αντιπολίτευση, ούτε μείζονα, ούτε ελάσσονα, μήπως και μας διαφωτίσουν καλύτερα, και βγάλουμε κι εμείς κάποια συμπεράσματα. Το φτωχό μας το μυαλό,  συνεχώς το βασανίζουν οι ερωτήσεις. Είναι τόσα ή δεν είναι; Και αν είναι, τόσα,  που πήγαν;  Για ποιο σκοπό ο κ. Δήμαρχος να θέλει να τα παρουσιάζει τόσα;  Οι ορκωτοί λογιστές πήγαν σε Όλους τους δήμους για έλεγχο και κλείσιμο των οικονομικών; 

Κι αμά, τι να πούμε πατριώτες.   Αν τα ποσά αυτά, πήγαν για την ανάπτυξη, την  ευημερία  και την πρόοδο του τόπου μας, τότε,  χαλάλι τους.  Δεν θα τους στήσουμε και στον τοίχο γιατί ήθελαν να μας κάνουν Παρίσι  και χρέωναν τους Δήμους.  Εξ άλλου, τα τιμολόγια, και τα χαρτιά των εξόδων λένε αναλυτικά γιατί δόθηκαν.  Δεν θα πάρουμε δα και παραμάσχαλα τα τιμολόγια και θα μελιδιαστούμε να τρέχουμε  πέρα δώθε στην Κεφαλονιά, για  να διαπιστώσουμε σε ποια έργα πήγαν.  Δεν φανταζόμαστε ότι,  42.094.853, 70 ευρώ τα έριξαν στο κούτουπο.

Το πράμα, όμως,  συζητήθηκε πολύ, τόσο στην Πρωτεύουσα, στα γνωστά πολιτικά και δημοσιογραφικά  στέκια, και στις καφετέριες, αλλά και στα καφενεία των χωριών.  Όλοι ζητούσαν να μάθουν αν είναι αλήθεια και που πήγαν όλα αυτά τα λεφτά.  Από τα γεροντάκια με την αγροτική σύνταξη, τους καπεταναίους και ναυτικούς με τη σύνταξη του ΝΑΤ, μέχρι και τους δημοσίους και δημοτικούς υπαλλήλους.  Κάποιος έλεγε, σε πολιτικό πηγαδάκι στο Αργοστόλι, «καλά έλεγε, ο Μάρκος προεκλογικά, να συζητήσουν τα χρέη των Δήμων», άλλος έλεγε, «τόσους υπαλλήλους που μαζώξανε, τι περιμέναμε», «φάγανε τον αγλέουρα» και άλλα πολλά. 

Ακούστηκε και κάτι, από ένα μεσόκοπο κύριο, που πραγματικά άφησε τους πάντες με ανοιχτό το στόμα.
  «Θα σας πω εγώ που πήγαν τα λεφτά.  Οι δημοτικοί υπάλληλοι ήταν καλοπληρωμένοι.  Ακούστε πόσα έπαιρνε ένας υπάλληλος σε κάποιο Δήμο στην Ελλάδα και μετά μου λέτε  γιατί υπάρχει τόσο μεγάλο έλλειμμα, που πρέπει να το πληρώσω εγώ και ο καθένας μας».
« Μεμά πάρε μολύβι και χαρτί και γράφε, για να κάμουμε μετά τη σούμα.   Ο υπάλληλος είναι μόνιμος με πολλά χρόνια υπηρεσίας.  Δε θα έχει ένα μιστό γύρω στα 1.800 ευρώ;  Γράψε 1.800.  Κρατούσε λέει κάποια πρακτικά στο δήμο, μια φορά το μήνα, δύο το πολύ και έπαιρνε και από κει 5.015,82 ευρώ το τρίμηνο.  Γράψε Μεμά 5.015,82 διά 3 μας κάνουν;» κάνει τη διαίρεση ο Μεμάς και λέει «1.671,94»  «Θα σας κουρλάνω δεούτελα.  Μεμά βάρτο αποκάτου από τ’ άλλο.  Και συνεχίζω. Ο ίδιος υπάλληλος κάτι έκανε εκεί στο γραφείο του Δημάρχου, γιατί ήτανε και με ανώτατη μόρφωση και μάζωνε και από κει 1.000 ευρώ.  Γράψε βωρέ και 1.000 απουκάτου απ’ τ’ άλλα.  Πρόστεσε και ένα 200 αρι, ευρώ, κάτι άλλα κιτάπια βάσταε, αλλά δε θυμάμαι που.  Βάλε και ένα 500 αράκι ευρώ, από μια αντιπροσωπεία, μου είπανε, αλλά δε κατάλαβα.  Πάντως ήτανε σίγουρο ότι τα έπαιρνε κι αυτά.  Για κάμε βωρέ Μεμά τη σούμα και πες μας».  «5.171,94 ευρώ το μήνα»  «Βωρέ μπας και κουρκούτιανες, δεούτελο,  περισσότερα μου τα βγάνανε, εκτός κι αν μπρετσίλιασα εγώ και δεν θυμάμαι τι άλλα μου είπαν».

 « Και σας λέω, γιατί να συμβαίνει μόνο στην άλλη Ελλάδα και να μη συμβαίνει και στην Κεφαλονιά.  Άγιοι είναι οι δικοί μας;  Αλλά έχουμε Δήμαρχο λεβέντη και θα ψάξει τα πάντα.  Και θα τα βγάλει όλα στη φόρα.  Μη φοβόσαστε γι’ αυτό.  ΟΛΟΥΣ τους Δήμους θα τους ξεσκονίσει ο Δήμαρχος».

1 σχόλιο: