Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Η κατάργηση του πολεοδομικού γραφείου Ληξουρίου θα αποτελέσει την καλλίτερη ευκαιρία και πρόφαση για τη κεντρική διοίκηση να προχωρήσει ανενόχλητη στο κλείσιμο υπηρεσιών.


Κύριε Δήμαρχε

Στις σημερινές συνθήκες  είναι πέραν πάσης αμφιβολίας αποδεκτό ότι η κοινωνία μας πρέπει να προσβλέπει σε μια οικονομική ανάπτυξη που να σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον έννοιες απόλυτα συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Στη προσπάθεια  της οργανωμένης αλλά και ευαισθητοποιημένης κοινωνίας για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη,  η πολεοδομία και η χωροταξία είναι από  τα σοβαρότερα εργαλεία ελέγχου και προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και στήριξης της ανάπτυξης.

Ειδικότερα και όσον αφορά το  Δήμο Κεφαλλονιάς η ανάγκη για οργάνωση και καλή λειτουργία της πολεοδομικής υπηρεσίας του Δήμου αποτελεί αδιαπραγμάτευτη απαίτηση όλων των συμπολιτών μας, των μηχανικών ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και όλων των Δημοτικών υπαλλήλων οι οποίοι εργάζονται στις πολεοδομικές  υπηρεσίες.

Η καλή οργάνωση των πολεοδομικών υπηρεσιών θα έχει ως συνέπεια την αποτελεσματική λειτουργία τους, γεγονός που  για όλους τους Κεφαλονίτες  συνεπάγεται
Άμεση έκδοση των οικοδομικών αδειών
Μείωση της ανεργίας
¨Ώθηση στην ανάπτυξη
Έλεγχος και προστασία του περιβάλλοντος
ΔΗΛΑΔΗ  ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΩΦΕΛΟΣ  ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ
Για την επίτευξη όλων των ανωτέρω ο Δήμος οφείλει
Να στελεχώσει την πολεοδομική του υπηρεσία με έμπειρο και αριθμητικά ικανό προσωπικό με δεδομένο μάλιστα, ότι μετά τις νέες απαιτήσεις που έχουν τεθεί από το ΥΠΕΚΑ για την έκδοση των οικοδομικών αδειών, το υφιστάμενο προσωπικό είναι ανεπαρκέστατο
Να οργανώσει τις πολεοδομικές του υπηρεσίες σε επίπεδο διεύθυνσης
Να εξασφαλίσει επαρκή χώρο στέγασης των υπηρεσιών της πολεοδομίας
Να εξοπλίσει τη πολεοδομική υπηρεσία με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή
Να διατηρήσει, και γιατί όχι, να επεκτείνει όπου είναι δυνατόν, την αποκέντρωση των πολεοδομικών υπηρεσιών.

Η πραγματοποίηση όλων των ανωτέρω απαιτεί μόνο πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής  και δεν προσκρούει σε καμία νομοθετική η άλλη δυσκολία.
Η επιβεβλημένη αύξηση του προσωπικού της πολεοδομίας σε συνδυασμό με όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως επιτάσσει την  οργάνωση της πολεοδομίας του Δήμου Κεφαλλονιάς  σε επίπεδο διεύθυνσης.

Εφ όσον δημιουργηθεί διεύθυνση πολεοδομίας τότε η λειτουργία οργανωμένου τμήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών στο Ληξούρι δεν προσκρούει σε κανένα εμπόδιο.

Νομοθετικά, όχι μόνο δεν υπάρχει εμπόδιο για τη λειτουργία πολεοδομικής διεύθυνσης Κεφαλλονιάς και πολεοδομικού τμήματος στο Ληξούρι, αλλά αντιθέτως ο Νόμος 3852/2010 άρθρο 83 παρ. 2,(ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ), παρέχει τη δυνατότητα λειτουργίας υπηρεσιακών μονάδων του Δήμου στις δημοτικές ενότητες με κριτήριο, όπως αυτολεξεί αναφέρεται, την «συμβολή στην ανάπτυξη της περιοχής και τη καλλίτερη εξυπηρέτηση των πολιτών»
Οικονομικά, η διατήρηση τμήματος πολεοδομίας στο Ληξούρι δεν θα επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ το Δήμο, αφού αυτό θα στελεχωθεί από υπάρχοντες  μόνιμους υπαλλήλους του Δήμου, και μπορεί να στεγασθεί σε ιδιόκτητο κτίριο όπου τώρα στεγάζεται η τεχνική υπηρεσία, η στο κτίριο του τέως τελωνείου Ληξουρίου επιφανείας 160 τμ.

Αντίθετα η συγκέντρωση όλων των πολεοδομικών υπηρεσιών στο Αργοστόλι εκτός από την υποβάθμιση της περιφέρειας θα συντείνει  στη κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική επιβάρυνση της πόλης.

Κοινωνικά, η κατάργηση του πολεοδομικού γραφείου και μάλιστα με απόφαση του νεοεκλεγμένου Δημάρχου, χωρίς αυτό να επιβάλλεται από το νόμο, αποτελεί την απολύτως αδικαιολόγητη απαρχή της υποβάθμισης της Παλικής  (αλλά και της περιφέρειας της Κεφαλλονιάς) σε όλα τα επίπεδα και τη μετατροπή της σε κοινωνικό και οικονομικό παρία της Κεφαλλονιάς.

Είναι προφανές ότι  η κατάργηση του πολεοδομικού γραφείου Ληξουρίου θα αποτελέσει την καλλίτερη ευκαιρία και πρόφαση για τη κεντρική διοίκηση να προχωρήσει ανενόχλητη στο κλείσιμο υπηρεσιών όπως  εφορίων,  αστυνομικών  τμημάτων,  Λιμενικών η Πυροσβεστικών σταθμών,  στο Ληξούρι, στο Πόρο στο Φισκάρδο, στη Σάμη, του Νοσοκομείου στο Ληξούρι, που άλλοτε δειλά και άλλοτε απροκάλυπτα εξαγγέλλονται από τη κυβέρνηση.

Είναι κοινωνικά και πολιτικά ανεπίτρεπτο, δομές και υπηρεσίες  που οι πολίτες και όλοι οι προηγούμενοι Δημοτικοί Άρχοντες του Δήμου Παλικής (η σε άλλες Δημοτικές Ενότητες)  πάλεψαν και δημιούργησαν να καταργούνται, όταν μάλιστα δεν υπάρχει και η παραμικρή οικονομική ωφέλεια στο Δήμο, αλλά αντίθετα μόνο ζημία για τους πολίτες από τη κατάργηση τους.

Μετά τα παραπάνω θέλουμε  να πιστεύουμε ότι στη λογική της Δημοτικής Αρχής θα πρυτανεύσει η επιλογή της ανάπτυξης και όχι της συρρίκνωσης των Δημοτικών Ενοτήτων της Κεφαλλονιάς και σας καλούμε  να  λάβετε όλες εκείνες τις πολιτικές αποφάσεις και τα αναγκαία μέτρα, τώρα και στο μέλλον, που θα υπηρετούν αυτό το στόχο, θα διατηρήσετε σε πλήρη και ουσιαστική λειτουργία πολεοδομικό γραφείο στο Ληξούρι,  θα στηρίξετε την λειτουργία όσων  υπηρεσιών υπάρχουν στην περιφέρεια, και θα μεριμνήσετε συστηματικά για τη περιφερειακή ανάπτυξη της Κεφαλλονιάς.
Ληξούρι  27 Απριλίου 2011
Οι υπογράφοντες
 Βασίλης Ρουχωτάς
Γεράσιμος Γαλανός
Νέστωρ Βεντούρας
Βαγγέλης Λουκέρης
Σωκράτης Παπαδάτος
Νίκος Αραβαντινός
 
και άλλες 42 υπογραφές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου