Σάββατο 9 Απριλίου 2011

E. Λειβαδά: Ανοιχτή απάντηση στον κ. Δήμαρχο Κεφαλλονιάς


Όταν έχεις περάσει –και περνάς- χρόνια δίπλα στον Γεράσιμο Αρσένη, και όταν μέρος του εργασιακού βίου σου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχεις μοιραστεί με τον Μάκη Φόρτε –για να μην αναφερθώ και σε άλλα πρόσωπα και μείνετε έκπληκτος-, είναι αυτονόητο ότι ο «πήχυς έχει ανεβεί». Τόσο σε θέματα αξιών, αρχών, κωδίκων τιμής και ιδανικών, όσο και σε θέματα εργασιακής εμπειρίας, ικανότητας και γνώσης.
Με δεδομένο ότι σήμερα ζούμε σε τόπο ηθικής ερημιάς που τον στοιχειώνει το ψέμα, η αλαζονεία, ο εγωισμός, ο μεγαλοϊδεατισμός και η μισαλλοδοξία, είναι, θεωρώ, καθήκον τού κάθε σκεπτόμενου και ευαισθητοποιημένου πολίτη να συμμετέχει ενεργά, τόσο σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, όσο και σε θέματα τοπικού. –Γι αυτό και άφησα το ανώδυνο «κουκούλι» του πολιτισμού και ασχολούμαι, ΕΠΩΝΥΜΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ, με θέματα που ενδιαφέρουν τον κάθε πολίτη.
Το μοναδικό –σε τοπικό επίπεδο πλέον- μονοπρόσωπο όργανο της pleno sensu εκτελεστικής λειτουργίας είναι ο δήμαρχος και η ψήφος των πολιτών έχει πιστωθεί προσωπικά σε αυτόν. Άρα, αυτός ο επικεφαλής της δημοτικής διοίκησης –και μάλιστα με τα υπερτονισμένου και βαρύνοντα ρόλου καλλικρατικά δεδομένα-, που είναι και ο αιρετός λειτουργός της κοινωνίας της Κεφαλλονιάς, χρειάζεται γνώση Τ.Α., υψηλό μορφωτικό επίπεδο, εμπειρία, ικανότητες-δεξιότητες-προϋποθέσεις και ταυτόχρονα, αυτή η προσωπικότητα πρέπει να εκφράζει την ενότητα της τοπικής μας κοινωνίας, και να ενσαρκώνει την τοπική ταυτότητα στο ύψος του πολιτισμού, της πολιτικής ηθικής, του πολιτικού πολιτισμού και της παιδείας που η μακρά ιστορική, ριζοσπαστική μας παράδοση βοά στις φλέβες μας.
Εκ των πραγμάτων, ως αιρετός ηγέτης, είστε στο στόχαστρο της δημόσιας κριτικής. Σε όσα δημοτικά συμβούλια σάς έχω μέχρι σήμερα παρακολουθήσει, διατηρώ την ίδια γνώμη για εσάς: θεωρώ πως την δεδομένη στιγμή δεν κάνετε εσείς για Δήμαρχος. Και για αυτό δεν σας ψήφισα. Δεν έχω τίποτε με εσάς προσωπικά. Τίποτε απολύτως. –Άλλωστε τι μπορώ να έχω;- Σας θεωρώ ικανότατο επαγγελματία. Σας σέβομαι ως άτομο που υπηρετεί σταθερά τον ίδιο πολιτικό χώρο χωρίς να χαμαιλεοντίζετε –δεν έχει καμμιά σημασία που εγώ δεν ανήκω σε αυτόν. Δεν θα υφίστατο όμως δημοκρατία, εάν δεν υφίστατο πολυκομματισμός-. Αλλά η εικόνα που αφήσατε πίσω σας ως βουλευτής, δεν μπορώ να πω πως με ικανοποίησε. (Μια απλή σύγκριση των Δελτίων Τύπων του γραφείου σας και των πραγματοποιηθένων έργων το αποδεικνύουν). Το ίδιο βέβαια και η εικόνα που μας έχετε δώσει στα μέχρι στιγμής Δημοτικά Συμβούλια. Αυτά όμως τα χρόνια που ο τόπος μας -μέσω των νέων δεδομένων σε κάθε επίπεδο- έχει ανάγκη τη θεσμική, κοινωνική, πνευματική και ιδεολογική ακόμη θεμελίωση, πιστεύω πώς μόνον έμπειροι από την Τ. Α. -με όσα λάθη κι αν είχαν κάνει και με δεδομένη φυσικά την εντιμότητά τους –πέρα από τις όποιες κομματικές παρωπίδες- θα μπορούσαν –στο μέτρο του δυνατού πάντοτε- να αντιμετωπίσουν τις οργανωτικές αδυναμίες, και για να μην μακρηγορώ, εν ολίγοις να «κουμαντάρουν το καράβι που πλέει μέσα στη νύχτα και στη θύελλα», εις γνώση -όλων σχεδόν- ότι, μετά από αυτό, θα υπέγραφαν το «πολιτικό τους τέλος». Ούτε αυτοί που ψήφισα είναι φίλοι μου. -Οι περισσότεροι φίλοι μου είναι στον δικό σας πολιτικό χώρο και είναι και εκτός νησιού-. Εσάς όμως, σας έχω «απέναντί μου». Όπως και τις προεκλογικές συμμαχίες σας και τις μετεκλογικές επιρροές σας. Όμως, επειδή εκτιμώ βαθύτατα τη λέξη λεβεντιά, δεν θα με δείτε να σας συμπεριφερθώ ύπουλα, ανώνυμα και σκοτεινά. Κι ούτε φυσικά να «πλάσω» δελτία τύπου εκθέτοντας πρόσωπα. Ποτέ δεν το έχω κάνει. Και δεν πρόκειται να παραβώ τις αρχές μου για ΚΑΝΕΝΑΝ, όσο και αν προκαλούμαι, όσες απειλές και αν δέχομαι από φαιδρά, θρασύδειλα και θολερά «κινούμενα σχέδια» που μού προκαλούν θυμηδία, αηδία και εμετό.
Είμαστε μια μικρή κοινωνία και γνωριζόμαστε πολύ καλά. -Πόσω μάλλον τα πρόσωπα που προέρχονται από οικογένειες με παράδοση και ιστορικότητα στον τόπο μας και που, ως είναι φυσικό, δεν θέλουν να «χαλάσουν και δεν τους επιτρέπεται να χαλάσουν το καλό τους όνομα»-. Γνωρίζω τους συμπολίτες μου, όπως με γνωρίζουν και αυτοί. Κινούμαι στο φως. Δεν έχω κινηθεί ποτέ στο σκοτάδι. Ούτε και μου είναι αρεστό ή γνώριμο. Την Τ.Α. υπηρέτησα 12 χρόνια στον Δήμο Αργοστολίου από την θέση του Γραφείου Τύπου –και όχι μόνον-. Προκαλώ τον οποιονδήποτε με τον οποίο είχα συνεργασία να καταθέσει δημόσια, επώνυμα, καλοπροαίρετα και τεκμηριωμένα την άποψή του για την συνεργασία που αναπτύξαμε. Η γνώμη των όποιων «προσώπων» το περιβάλλον σας «γεννά» – και όχι εσείς, και το πιστεύω αυτό απόλυτα- μού είναι παγερά αδιάφορη. Και λέω «γεννά» γιατί απλώς είναι ανύπαρκτα τα πρόσωπα – έχω προσβάσεις, λόγω της έρευνας που πραγματοποιώ, σε Βάσεις Δεδομένων και δεν τα βρίσκω πουθενά στην Ελληνική Επικράτεια. Για να μην αναφερθώ σε «ονόματα», ημερομηνίες, έντυπα ή sites όπου δημοσιεύονται και που θέλουν να λέγονται «έγκυρα δημοσιογραφικά»-. Σε τελική ανάλυση, ένα ανύπαρκτο πρόσωπο έχει και ανύπαρκτη γνώμη και σαν κατακάθι βέβαια μένει το κακοπροαίρετο της υπόθεσης.
Σας σέβομαι ως φορέα που υπηρετείτε πλέον το πολιτικο-διοικητικό σύστημα και μάλιστα σε δύσκολες συγκυρίες. Εύχομαι το περιβάλλον σας να γίνει δεξαμενή προσωπικοτήτων –για το συμφέρον της Κεφαλλονιάς μας- και στοχεύω –εκτός και ένα προκληθώ ξανά- το επόμενο γράμμα μου να είναι στη λήξη της θητείας σας –άλλωστε, αυτό στόχευα, όταν σάς απάντησα για αυτή την ατυχή πρώτη φράση σας «περί ελεύθερης Κεφαλλονιάς».
Ευρυδίκη Λειβαδά



Τι έχει προηγηθεί


Μόλις τώρα ενημερώθηκα πως ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε χθες ειρωνικά στο όνομά μου και στο ότι εγώ απάντησα εκ μέρους της κ. Υπουργού Εργασίας χωρίς η ίδια να το γνωρίζει.
Σας αποστέλλω το Δ.Τ. που μου εστάλη από το γραφείο της στις 2.4.2011 και από τον επικεφαλής του τμήματος κ. Κωστή Τσουπαρόπουλο.
Σε καμμία περίπτωση δεν θα εξέθετα πρόσωπα και γεγονότα, πόσω μάλλον όταν το εμπλεκόμενο πρόσωπο είναι επικεφαλής Υπουργείου. Οι γνωστές και πλήρως εφαρμοσμένες μέθοδοι κάποιων, δεν μου είναι εμένα οικείες.
Και όσο για την απάντηση στον κ. Δήμαρχο, καλά θα κάνει να την περιμένει. Κακώς με προκάλεσε.
Φιλικά
Ευρυδίκη Λειβαδά


Το Δελτίο Τύπου όπως εστάλει

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ημερομηνία: Σαββάτο, 2 Απριλίου 2011
 
Θέμα: Απάντηση από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τους εργαζόμενους στη Διαδημοτική
 
 
Με αφορμή τοπικά δημοσιεύματα σχετικά με τις προσπάθειες που γίνονται για εργασιακή διασφάλιση των εργαζομένων στη Διαδημοτική, η Υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη δηλώνει ότι αρμόδιο για τις εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το Υπουργείο Εσωτερικών. Μέσω συνολικής πολιτικής αντιμετώπισης θα γίνουν προσπάθειες να προκύψει νομοθετική ρύθμιση.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατανοεί απόλυτα το πρόβλημα των εργαζομένων, δεσμεύεται ότι θα συνδράμει για την συνολική –σε πανελλαδική κλίμακα- αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) αλλά δεν έχει καμία αρμοδιότητα να συντονίσει οποιαδήποτε ενέργεια για το θέμα των εργαζομένων στην Διαδημοτική.


1 σχόλιο:

  1. Έχασες τήν εξουσία και έχεις χάσει και τα αυγά και τα καλάθια. Ξύπνα, κανείς δεν ασχολείτε μαζί σας.όλοι σε κοροϊδεύουν κάθε φορά που κάνεις αναρτήσεις σε sites.Είσαστε για γέλια όλοι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή