Πηγή: www.avgi.gr
Σφέτσα Δάφνη
Ημερομηνία δημοσίευσης: 03/03/2011
"Το Μνημόνιο δεν ήταν και δεν είναι μονόδρομος" τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου. Δίπλα του (από αριστερά) οι Χ. Γολέμης, Ρ. Δούρου και Γ. Μπανιάς
Να αρνηθεί το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, καθώς και να προσφύγει σε δημοψήφισμα για το θέμα, κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΝ και αντιπρόεδρος του ΚΕΑ Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση εγείρεται μείζον θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης: “Αν η κυβέρνηση δεν δεσμευτεί, είναι προφανές ότι υφίσταται μείζον ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης, ακόμα και της εθνικής αντιπροσωπείας στη σημερινή της σύνθεση, να επικυρώσει όταν και αν κληθεί, αυτή την κορυφαία τροποποίηση της ευρωπαϊκής συνθήκης και την υιοθέτηση του λεγόμενου Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας”.
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το δημόσιο χρέος, τις πολιτικές λιτότητας και την απάντηση της ευρωπαϊκής αριστεράς, που παραχώρησε ενόψει του Διεθνούς Συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, του ΣΥΝ, Δικτύου Transform! Eurore και του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς, ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, λέγοντας ότι εκείνο που έχει σημασία είναι οι όροι με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί, καθώς, όπως τόνισε, οι κυρίαρχοι κύκλοι σε Ελλάδα και Ευρώπη στοχεύουν σε ρύθμιση για να διασφαλισθούν τα συμφέροντα των τραπεζών και όχι των εργαζόμενων. Εκφράζοντας την άποψη της ευρωπαϊκής αριστεράς, είπε ότι το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας “θα βυθίσει την Ευρώπη και τους λαούς της ακόμα πιο βαθιά στο τέλμα της κρίσης, στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση” και κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να ζητήσει την κρίση του ελληνικού λαού, να προσφύγει δηλαδή σε δημοψήφισμα για την τροποποίηση της ευρωπαϊκής συνθήκης.
Έλεγχος του χρέους
Αναφορικά με την αναγκαία αναδιαπραγμάτευση του χρέους, υποστήριξε ότι στόχος της πρέπει να είναι η απεμπλοκή της χώρας από την “παγίδα του χρέους και από τον φαύλο κύκλο χρέος - λιτότητα - ύφεση”. Έτσι προχώρησε στην παράθεση των τριών άμεσων στόχων που προτάσσει η αριστερά, επισημαίνοντας ότι οι εν λόγω προτάσεις μπορούν να “περπατήσουν” “με τον λαϊκό παράγοντα στο προσκήνιο”. Ενημέρωσε μάλιστα ότι προτίθεται να ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο να προχωρήσει, όπως προβλέπει το άρθρο 44 του κανονισμού, σε σύσταση σχετικής επιτροπής που σε συνεργασία και με άλλες επιτροπές και εμπειρογνώμονες, θα κάνει πλήρη και εξονυχιστικό έλεγχο του χρέους που έχει συσσωρευτεί. “Ταυτόχρονα βέβαια στηρίζουμε και κάθε άλλη πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη διαφάνεια και τον έλεγχο του χρέους, στον βαθμό βέβαια που αυτή συγκροτείται με διαφάνεια, πλουραλισμό και εγκυρότητα” πρόσθεσε.
Αναλυτικά, οι τρεις στόχοι που ανέφερε είναι:
Πρώτον, η ανάγκη άμεσης απεμπλοκής της χώρας μας από το Μνημόνιο της χρεωκοπίας, με την ταυτόχρονη εφαρμογή ενός προγράμματος ριζικής αναδιανομής του πλούτου, δίκαιης κατανομής των βαρών, δραστικής μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών, αναδιάρθρωσης των κοινωνικών και των δημόσιων δαπανών, με στόχο τη διάσωση της κοινωνικής συνοχής αλλά και την προοπτική μεσομακροπρόθεσμα δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος.
Δεύτερον, η άμεση και πλήρης καταγραφή ταυτοποίηση και έλεγχος του δημόσιου χρέους, έτσι ώστε να διασαφηνιστούν οι ακριβείς διαστάσεις του, οι όροι με τους οποίους έχει συναφθεί, οι αιτίες και οι ανάγκες που επέβαλαν τη σύναψή του.
Τρίτον, το αίτημα για πολυμερή αναδιαπραγμάτευση του συσσωρευμένου χρέους, με τους δανειστές αλλά και τις κυβερνήσεις της Ε.Ε., με στόχο τη μείωση του χρέους, τη μείωση της δαπάνης εξυπηρέτησης σε βιώσιμα επίπεδα με στόχο να μπορέσει να πάρει ανάσα η ελληνική κοινωνία απ' αυτό το δυσβάστακτο χρέος.
Ριζική αλλαγή των συσχετισμών και εκλογές
Για μια ακόμη φορά, ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ότι το Μνημόνιο δεν ήταν και δεν είναι μονόδρομος: “Ας σταματήσει η καραμέλα ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Άλλωστε ακόμη και μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ διαμαρτύρονται εντόνως στον υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό δηλώνοντας ότι το Μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος”. Αναφορικά με τις χθεσινές συναντήσεις των κομμάτων με τον Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυτό που ονομάζει διάλογο ο υπουργός Οικονομικών “είναι μια παρωδία συνάντησης των προθύμων να συζητήσουν και να συναινέσουν σε ένα σχέδιο εξόντωσης του ελληνικού λαού”. Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΝ έδωσε προτεραιότητα στην ριζική αλλαγή των συσχετισμών και στην ανάγκη διαμόρφωσης νέας κοινωνικής πλειοψηφίας “που θα εκφραστεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, θα απεμπλέξει τη χώρα από το μνημόνιο, θα μας οδηγήσει σε ένα πρόγραμμα ριζικής αναδιανομής του πλούτου και ριζικής αναδιαπραγμάτευσης του χρέους ώστε να φύγει αυτός ο μεγάλος βραχνάς από τον ελληνικό λαό”. Έτσι, υποστήριξε ότι οι εκλογές από μόνες τους δεν αποτελούν λύση: “Η δικομματική εναλλαγή στην εξουσία δεν είναι λύση και ο ελληνικός λαός το ξέρει πολύ καλά αυτό”.
Πλήρες μέλος στο ΚΕΑ η ΑΚΟΑ
Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης ο Γιάννης Μπανιάς που ενημέρωσε ότι η ΑΚΟΑ θα ενταχθεί ως πλήρες μέλος στο ΚΕΑ το επόμενο διάστημα και ο Χάρης Γολέμης διευθυντής του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς που έδωσε αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα του διεθνούς συνεδρίου την επόμενη βδομάδα (αναλυτικά στο φύλλο της “Α” την Κυριακή). Τη συνέντευξη συντόνισε η Ρένα Δούρου, μέλος Π.Γ. του ΣΥΝ, ενώ το παρών έδωσαν πολλά στελέχη του χώρου, ανάμεσά τους ο πρ. βουλευτής Γ. Δραγασάκης, τα μέλη της Π.Γ. Ν. Βούτσης, Γ. Μηλιός, Γ. Μπαλάφας, Π. Σκουρλέτης κ.ά.
Δ.ΣΦ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου