Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Δ/ΝΣΗ A/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν.ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ& ΙΘΑΚΗΣ


Προσεισμικό Γυμνάσιο Κεραμειών
Στις 28-02-2011, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ημερίδα με θέμα «Η Νέα Εκπαιδευτική Πολιτική και ο Ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», την οποία παρακολούθησαν απ’ το Νομό μας η Δ/ντρια Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης κα. Σοφία Μαροπούλου, ο Δ/ντής Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης κ. Δημήτρης Μαρκάτος και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Κουρής.
            Τα θέματα της ημερίδας ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα και αφορούσαν:
τη νέα Εκπαιδευτική Πολιτική, με ομιλήτρια την κα. Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

τη Δια Βίου Μάθηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ομιλήτρια την κα. Φώφη Γεννηματά, Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

το Νέο Πλαίσιο Συνεργασίας Α/θμιας – Β/θμιας Εκπαίδευσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ομιλήτρια την κα. Εύη Χριστοφιλοπούλου, Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

την Παρουσίαση του Ψηφιακού Σχολείου - Ψηφιακά Βοηθήματα, με ομιλητή τον κ. Βασίλη Κουλαϊδή, Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

την Εκπαίδευση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι Διεθνείς πρακτικές και η Ελληνική πραγματικότητα, με ομιλητή τον κ. Ιωάννη Πανάρετο, Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

το νέο πλαίσιο παρέμβασης της Αυτοδιοίκησης στο χώρο της εκπαίδευσης με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», με ομιλητή τον κ. Γιώργο Ντόλιο, Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

την Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για τη δημιουργία Εκπαιδευτικών Υποδομών από τους Δήμους, με ομιλήτρια την κα. Φαίη Ορφανού, Ειδική Γραμματέα Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Κ.Π.Σ.

το Ρόλο του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ Α.Ε.) στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», με ομιλητή τον κ. Ηρακλή Δρούλια, Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΚ Α.Ε.

την Υφιστάμενη κατάσταση και προτάσεις βελτίωσης του Συστήματος Μεταφοράς Μαθητών, με ομιλητές τους κ. Γεώργιο Γιαννόπουλο, Δ/ντή Ινστιτούτου Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), την κα. Γεωργία Αϋφαντοπούλου, Ερευνήτρια  Β’ του Ινστιτούτου Μεταφορών και την κα. Μαρία Μορφουλάκη, Ειδική Λειτουργική Επιστήμονα του ΙΜΕΤ.

Μετά το τέλος της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις ανά περιφέρεια με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για το επίμαχο θέμα των μεταβολών των σχολείων.
            Στη σύσκεψη για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ειδικότερα για το Νομό Κεφαλλονιάς-Ιθάκης συμμετείχαν, ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπ/σης Ιονίων Νήσων  κ. Τηλέμαχος Γαβαλάς, οι Δ/ντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, κα. Σοφία Μαροπούλου και κ. Δημήτρης Μαρκάτος και ο βουλευτής του Νομού κ. Σπύρος Μοσχόπουλος και συζητήθηκε η διαμόρφωση του σχολικού χάρτη του Νομού μας.
            Κατόπιν διεξοδικής συζήτησης όπου εκτιμήθηκαν οι χιλιομετρικές αποστάσεις, οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, το οδικό δίκτυο, οι κτηριακές υποδομές, τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη διαβούλευση που έγινε με γονείς και φορείς, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεφαλλονιάς να μη γίνουν συγχωνεύσεις, η Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αποφάσισε να μη γίνουν μεταβολές στο σχολικό χάρτη της Κεφαλονιάς.
            Συγκεκριμένα, οι σχολικές μονάδες παραμένουν ως έχουν, η οργανικότητά τους όμως θα κριθεί από τον αριθμό των εγγραφέντων μαθητών.
            Οι Δ/ντές εκπ/σης ανέφεραν ότι στο Νομό μας είχαν γίνει αρκετές συγχωνεύσεις, δεν υπάρχουν μονοθέσια-διθέσια σχολεία και οι ήδη υπάρχουσες συνθήκες δεν επιτρέπουν μεταβολές.
            Άλλωστε και στην ημερίδα η Υπουργός κα. Άννα Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι η οποιαδήποτε μεταβολή θα γίνει όπου το επιτρέπουν οι ειδικές συνθήκες με στόχο πάντα την αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπ/κού έργου.

Η Δ/ντρια Α/θμιας Εκπ/σης                                Ο Δ/ντής Β/θμιας Εκπ/σης
      Κεφ/νίας & Ιθάκης                                               Κεφ/νίας & Ιθάκης



  ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΥ                                   ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΚΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου