Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Αλέξης Τσίπρας: Η δημοκρατία δεν λειτουργεί με όρους ομερτά.

Το βάρος της αντιπολίτευσης, αλλά και της μεταφοράς της οργής των πολιτών μέσα στη Βουλή, σήκωσε και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει επιλέξει τη στρατηγική της έντασης, αρνούμενη πεισματικά να οδηγήσει τη χώρα με ομαλό τρόπο στη λαϊκή ετυμηγορία, νομοθετώντας σε "πρωτοφανή αναντιστοιχία" με τη λαϊκή βούληση και θέτοντας εκβιαστικά
διλήμματα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δηλώνουν ότι ψηφίζουν κόντρα και στη δική τους συνείδηση.

"Είναι δυνατόν να λειτουργήσει μια κοινοβουλευτική δημοκρατία με όρους 'ομερτά';" ρώτησε και δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στη στρατηγική των μαζικών και ειρηνικών αγώνων. Τότε έξαλλος ο Ευάγγελος Βενιζέλος άρχισε να φωνάζει "να ανακαλέσει τώρα". Μάλιστα σηκώθηκε όρθιος και με ψιλή φωνή ούρλιαζε "τώρα! τώρα!", ενώ το παράδειγμά του ακολούθησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με πρώτους τον Απόστολο Κακλαμάνη και τον Χρήστο Πρωτόπαπα.

Όμως ο προεδρεύων Βύρων Πολύδωρας ερμήνευσε πολιτικά όσα είπε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και τους συνέστησε να μη φωνασκούν διότι "το προεδρείο κρίνει ότι είναι πολιτικός όρος". Το "άδειασμα" στους οχλαγωγούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανάγκασε τον Φίλιππο Πετσάλνικο να τρέξει στην έδρα.

"Ναι, μιλάμε με βαρείς χαρακτηρισμούς, όμως είναι πολιτική η κριτική που κάνουμε", σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι είναι η έκτη φορά που η κυβέρνηση απαιτεί να επικυρώσει αποφάσεις χωρίς να επιχειρηματολογεί για τη θετική επίπτωσή τους στην οικονομία. "Μας σώσατε μια φορά με το Μνημόνιο, μας σώσατε δεύτερη και τρίτη με το ασφαλιστικό και τη διάλυση των ασφαλιστικών σχέσεων, με το Μεσοπρόθεσμο, με τα χαράτσια, τις έκτακτες εισφορές, τη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, τώρα μας διασώζετε και για έκτη φορά με ένα νομοσχέδιο - ταφόπλακα για την ελληνική κοινωνία. Τόσες πολλές επεμβάσεις σωτηρίας σε τόσο λίγο χρόνο δεν έχει κάνει κανείς", τόνισε.

Η διαπλοκή θα σας εξευτελίσει

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συνάντηση Παπανδρέου - Ψυχάρη, επισημαίνοντας ότι πραγματοποιήθηκε πριν δει τους πολιτικούς αρχηγούς και μία ημέρα μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας "Βήμα". Το δημοσίευμα (που ακόμη δεν έχει διαψευστεί...) εμφανίζει κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης να λέει ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο που ενέκρινε το Μνημόνιο "ήμασταν σαν τις πόρνες την πρώτη τους φορά", "κοιτάγαμε ο ένας τον άλλον και ήμασταν χλομοί. Αισθανόμασταν μεγάλη ντροπή αφού δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι εμείς, το ΠΑΣΟΚ, οδηγήσαμε την Ελλάδα στο ΔΝΤ και τεμαχίσαμε μισθούς και συντάξεις. Από τότε έχουμε εκπορνευθεί πλήρως, έχουμε κάνει τα ίδια πράγματα πολλές φορές χωρίς να αισθανόμαστε ίχνος ντροπής". "Όταν παραδίδεστε στη διαπλοκή, η διαπλοκή θα σας εξευτελίσει", σχολίασε.

Το ΙΟΒΕ συνέταξε το άρθρο 37;

Ο Αλ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων δεν είναι ιδέα της τρόικας. "Την έχουν εμπνευστεί οι Έλληνες συνεργάτες των τροϊκανών -και δεν αναφέρομαι στην κυβέρνηση, ψάξτε να τους βρείτε στα επιστημονικά συμβούλια του ΙΟΒΕ- και την έστειλαν στην τρόικα", τόνισε και κατέληξε ότι ο λαός θα επιτύχει "τη δικαίωσή του κόντρα σε εκβιασμούς και πολιτικές παρασκηνίου".

Διαμαρτυρίες από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Μετά την ομιλία του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο Απ. Κακλαμάνης ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού. "Μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να μην συνομιλεί με την συνείδησή του, αλλά δεν μπορεί να ομιλεί εκ μέρους της συνείδησής μου", είπε, ισχυρίσθηκε ότι αποτελεί προσβολή όσα είπε για "ομερτά" και του ζήτησε να ανακαλέσει, διότι είναι "κρίμα νέοι άνθρωποι να καθυβρίζουν τους πάντες, χωρίς να τους γνωρίζουν εδώ μέσα". Το αίτημα υποστήριξε και ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος δηλώνοντας ότι έχει διαφορετική άποψη από τον αντιπρόεδρο Β. Πολύδωρα! "Πρόεδρος είσαι, όχι δικαστής", διαμαρτυρήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος, ενώ φώναζε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Πάνος Καμμένος.

Ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο όρος "ήταν πολιτικός. Η μετάφραση είναι εκβιασμένη πειθαρχία, εκβιασμένη συμφωνία και όρκος σιωπής" και ότι δεν αναφερόταν στη μαφία. Ζήτησε δε να δοθούν στη δημοσιότητα οι επιστολές Παπανδρέου και Βενιζέλου στη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ε. Βενιζέλος: Τζάμπα μάγκας

"Ου συ με λοιδορείς, αλλ’ ο τόπος που κινδυνεύει", απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, που πιστεύει ότι ο Αλ. Τσίπρας "μπορεί να ασχημονεί" επειδή "στηρίζεται ο τόπος στη συνείδηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ". "Εγώ θα σας εξηγήσω τι σημαίνει τζάμπα μάγκας. Είναι εκείνος που προσπαθεί να αποκομίσει κομματικά οφέλη από μια εθνική κρίση", συνέχισε και υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ "δεν μπορεί να προσβάλλει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία".

Έδωσε επίσης στη δημοσιότητα τις επιστολές που έστειλαν στην Κρ. Λαγκάρντ τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός. Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι στην επιστολή, που εστάλη στις 27 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνονται μέτρα του πολυνομοσχεδίου που δεν είχαν συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή. "Αν αυτό δεν ονομάζεται εκβιασμένη συμφωνία, τότε τι είναι εκβιασμένη συμφωνία;" αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι όλα είχαν ανακοινωθεί και ο Φ. Πετσάλνικος διευκρίνισε ότι κατά την εκτίμησή του "υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο τζάμπα μάγκας και στο ομερτά".

Πηγή:  http://www.avgi.gr      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου