Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Επεισοδιακές παρελάσεις σε όλη την Ελλάδα. Στην Κεφαλονιά χλιαρές αντιδράσεις.


Με  διαμαρτυρίες, αντιδράσεις και έντονα  επεισόδια,  πραγματοποιήθηκαν οι παρελάσεις, για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου,  σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Κεφαλονιά

Στην Κεφαλονιά, η κεντρική  παρέλαση πραγματοποιήθηκε κάτω από τον ηλιόλουστο ουρανό του Αργοστολίου.  Μια πραγματικά υπέροχη μέρα.  Η εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Γ.Γ. Τουρισμού κ. Ντίνα Μπέη και ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Σπύρος Μοσχόπουλος, δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα.  Και αυτό, πιστεύουμε ότι έκανε ιδιαίτερα χαρούμενο το βουλευτή μας, που θα ανεβεί πλέον, με άλλο αέρα στην Αθήνα και με περισσότερο κέφι, για να εκφωνεί, ως συνήθως,  λόγους στη βουλή, για να  σεκοντάρει τα έργα της Κυβέρνησης.  Άσε που θα κερδίσει έτσι και την εύνοια του Πρωθυπουργού και μπορεί να τον δούμε και με κανένα Υφυπουργείο.  Άντε, και σε ανώτερα Σπύρο μας.    

Λοιπόν, στο Αργοστόλι, ο καυστικός πανηγυρικός, από τον  καθηγητή κ. Ηλία Τουμασάτο, πραγματικά ήταν πολύ καλός, κάποιες αποδοκιμασίες στην κ. Μπέη, τα δύο πανό, και οι μαθητές που δεν γύρισαν το κεφάλι στους επισήμους, ήταν τα μόνα προβλήματα.  Αλλά αυτά ήταν πταίσματα, μπρος αυτά που συνέβησαν στην υπόλοιπη Ελλάδα.  Κατά τα άλλα η παρέλαση διεξήχθη κανονικά.

Την ώρα, που εμείς στην Κεφαλονιά, απολαμβάναμε τον ήλιο και την κ. Μπέη ωμού μετά του κ. Βουλευτού και των άλλων επιφανών, επί εξέδρας, στην υπόλοιπη χώρα ο λαός αγωνιζόταν, για να δείξει τη δυσαρέσκεια του στην πολιτική του μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου, του πολυνομοσχεδίου, του κουρέματος και των άλλων δυσβάσταχτων μέτρων, ξεσπώντας σε όποιον πολιτικό εύρισκε μπροστά του.  Δεν σεβάστηκε, ούτε το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο και αποκάλεσε προδότη.

Κέρκυρα

Οι Κερκυραίοι αποδειχθήκαν πιο μαχητικοί από εμάς.   Μια γνώριμη παρουσία σε μας, από την 21 Μαΐου 2011,  αυτή του Γ. Γ. Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνού, ήταν αρκετή να πυροδοτήσει την ήδη τεταμένη από νωρίς κατάσταση.  Οι έντονες αντιδράσεις, των απέναντι της εξέδρας παρευρισκομένων Κερκυραίων, έκαναν το κ. Κομνηνό να ενεργήσει με το γνωστό του τρόπο και να πάει να τους μιλήσει.  Το θυμάστε;  Το ίδιο είχε κάνει και στο Αργοστόλι, τότε με τα ΤΕΙ, που τώρα ξεχάστηκαν.  Οι αποδοκιμασίες, όμως, τον ανάγκασαν να τραπεί σε φυγή, με τη βοήθεια της αστυνομίας.  Ο Περιφερειάρχης μας κ. Σπύρος Σπύρου, έδωσε στη συνέχεια εντολή, να μη πραγματοποιηθεί η παρέλαση.   Οργισμένο το πλήθος των Κερκυραίων, με πανό και συνθήματα κατά του μνημονίου, ανέβηκαν στη εξέδρα και οι επίσημοι … ακόμα τρέχουν.

Θεσσαλονίκη. 

Είναι γνωστά τα επεισόδια.  Διαδηλωτές από διάφορες κοινωνικές ομάδες, αντιδρώντας στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, εισέβαλαν στον χώρο της παρέλασης, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αποχωρήσει και να ματαιωθεί η παρέλαση.  Ακουστήκαν πολλά υβριστικά συνθήματα, ενώ κάποιοι φώναζαν τον κ. Παπούλια προδότη. 

Λίγο αργότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, φανερά εκνευρισμένος, δήλωσε:` «Είναι ντροπή να ακούγονται υβριστικά συνθήματα, είναι ντροπή να με αποκαλούν προδότη όταν εγώ πολέμησα για την πατρίδα από τα 15 μου χρόνια.  Δε θέλω να αποχωρήσω. Λυπάμαι πολύ, αλλά είναι ορισμένοι που θέλουν να ματαιωθεί αυτή η εκδήλωση. Θεωρώ ότι η τελευταία απόφαση της Ε.Ε. έχει χρήσιμα στοιχεία τα οποία πρέπει να εκμεταλλευθούμε. Να συστρατευθούμε για να ξεπεράσουμε την κρίση, έτσι ώστε να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από δουλείες και επιταγές τρίτων και να καθαρίσουμε το σπίτι μας και να παραδώσουμε, το σπίτι μας, στα παιδιά μας καθαρό και αλώβητο. Λυπάμαι για τους υβριστές. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρονών και πολεμούσα το ναζισμό και τους Γερμανούς, μη μου λένε τώρα «Παπούλια προδότη». Ποιος είναι προδότης; Να ντρέπονται! Τιμάω την πόλη, την τιμούσα χρόνια. Έρχομαι εδώ για να τιμήσω αυτή την ημέρα εδώ στη Θεσσαλονίκη, σε αυτή την ιστορική πόλη».

Αθήνα.

Χιλιάδες πολίτες, παρουσία της Υπουργού Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου, διαδήλωναν στο σύνταγμα, φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα.  Μαθητές κρατώντας μαύρα, μαντήλια τα ύψωσαν όταν περνούσαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, ενώ κάποιοι άλλοι αρνήθηκαν  να χαιρετίσουν την Υπουργό και γύρισαν το κεφάλι τους στην αντίθετη κατεύθυνση.  Η μπάντα του Δήμου Αθηναίων παρήλασε με μαύρες κορδέλες στα μουσικά όργανα. 

Η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε:  "Σήμερα, έχουμε μια ευθύνη όλοι, να σφίξουμε τα δόντια και τις γροθιές, για να ανορθώσουμε τη χώρα και όχι να την γονατίσουμε. Ο ύψιστος συμβολισμός του «ΟΧΙ» είναι η θυσία, ατομική και συλλογική, με πόνο, με στόχο το μέλλον της χώρας. Θέλω από την ψυχή μου να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι σε συνθήκες κρίσης, συνθήκες δύσκολες - προσωπικές και αντικειμενικές- δίνουν μια μάχη για την εκπαίδευση των παιδιών και τη δημιουργία σωστών πολιτών. Το έθνος τους ευγνωμονεί"

Επίσης να σημειώσουμε ότι, ο δήμαρχος κ. Καμίνης είχε προειδοποιήσει τα μέλη της Φιλαρμονικής του δήμου ότι αν το κάνουν, θα παραπεμφθούν στο πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης.

Βόλος

Η παρέλαση όπως άρχισε διακόπηκε.  Πανω από 1000 οπαδοί της τοπικής ομάδας, του Ολυμπιακού Βόλου, μπήκαν στο χώρο της παρέλασης και φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και ειδικά κατά του υπουργού κ  Π. Γερουλάνου, τον οποίο θεωρούν κύριο υπεύθυνο για την εξελισσόμενη διάλυση της ομάδας τους. Τα επεισόδια πήραν μεγάλη έκταση και οι αγανακτισμένοι έσπασαν την εξέδρα και μαζί με τις καρέκλες τα πέταξαν στη θάλασσα. Επενέβησαν άνδρες των ΜΑΤ.

Πάτρα

Μεγάλες αποδοκιμασίες δέχθηκε ο Υφυπουργός Άμυνας κ. Κώστας Σπηλιόπουλος από πολίτες, τόσο στη Μητρόπολη της Πάτρας και στη κατάθεση στεφάνου,  όσο και στο χώρο της παρέλασης. Ο κ Σπηλιόπουλος   αναγκάστηκε να αποχώρηση.  Η παρέλαση ματαιώθηκε.  

Ρόδος

Εδώ οι αγανακτισμένοι πολίτες, τους οποίους δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν οι αστυνομικοί, όρμισαν στην εξέδρα των επισήμων στην οποία βρισκόταν  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης, οι βουλευτές Δημ.Κρεμαστινός του ΠΑΣΟΚ και Μίκα Ιατρίδη της ΝΔ.  Η παρέλαση διακόπηκε και οι επίσημοι αποχώρησαν κακήν κακώς.

Τρίκαλα 

Η παρέλαση διακόπηκε, όταν ομάδες πολιτών, επιτεθήκαν στην εξέδρα των επισήμων. Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Μαγκούφης, δέχθηκε επίθεση από νεαρό, που στη συνέχεια συνελήφθηκε και οδηγήθηκε στην κλούβα.  Αυτό εξαγρίωσε πολύ περισσότερο το πλήθος, που απαιτούσε να ελευθερωθεί ο νεαρός.  Οι επίσημοι έφυγαν από το χώρο της παρέλασης. 

Βέροια.

Αγανακτισμένοι πολίτες, διαφόρων ηλικιών και από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία και κατέλαβαν το χώρο μπροστά από την εξέδρα των επισήμων. Η παρέλαση ματαιώθηκε.

Καλαμάτα

Οι μαθητική παρέλαση άρχισε με τους παρελαύνοντες μαθητές, άλλοι να φορούν μαύρα περιβραχιόνια και όλοι να στρέφουν το κεφάλι τους στην αντίθετη κατεύθυνση των επισήμων, ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε συνθήματα. Κάποια στιγμή οι διαδηλωτές άρχισαν να εκτοξεύουν, αυγά και ντομάτες στους επισήμους.  Οι αστυνομικές δυνάμεις, τότε, φυγάδευσαν τον Γ. Γ. Πρόνοιας κ. Γιώργο Κατριβάνο που εκπροσωπούσε την Κυβέρνηση, το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Βουδούρη, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά. Η παρέλαση διεκόπη, για τα τελειώσει αργότερα, ενώ στην εξέδρα βρισκόταν μόνο ο δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

Ηράκλειο

Πλήθος κόσμου αποδοκίμασε την κυβερνητική πολιτική. Αρκετοί συγκεντρωμένοι και πέταξαν αντικείμενα εναντίον της εξέδρας των επισήμων, απαιτώντας να αποχωρήσουν. Οι επίσημοι τελικώς αποχώρησαν, με τη συνοδεία δυνάμεων των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα η παρέλαση να διεξαχθεί ενώπιον μόνο του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου και των εκπροσώπων του Λιμενικού. Μετά το τέλος της παρέλασης έγινε πορεία πολιτών που με συνθήματα και πανώ εξέφρασαν την αντίθεση τους στην κυβερνητική πολιτική.

 Τρίπολη

Η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση ολοκληρώθηκε μέσα σε συνθήματα αποδοκιμασίας, κατά της κυβέρνησης και των επισήμων που παρευρίσκονταν εκεί. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, κυριολεκτικά φυγαδεύτηκε μετά το πέρας της παρέλασης, ενώ έντονες αποδοκιμασίες άκουσαν ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρ. Λυκουρέντζους, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης και ο δήμαρχος Τρίπολης Γ. Σμυρνιώτης.

Ναύπλιο

Τις  αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων πολιτών άκουσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, ο οποίος αμέσως μετά τη λήξη της παρέλασης φυγαδεύτηκε, από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Πύργος

Ο κόσμος αποδοκίμασε τους επισήμους και ιδιαίτερα τον περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν να αποχωρήσουν όλοι οι επίσημοι, και μόνον όταν αυτό έγινε, συνεχίστηκε κανονικά η παρέλαση.

Άγιος Νικόλαος

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Όθωνας, δέχθηκε τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων πολιτών με αποτέλεσμα να αποχωρήσει πριν την ολοκλήρωση της παρέλασης.

Ρέθυμνο

Πριν την έναρξη της παρέλασης πραγματοποιήθηκε πορεία του συλλόγου γονέων κηδεμόνων νομού Ρεθύμνου, της ΕΛΜΕ, φορέων και ομάδας αγανακτισμένων πολιτών. Αρκετοί πολίτες αποδοκίμασαν φραστικά τους επίσημους ενώ η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη αποχώρησε πριν την έναρξη της μαθητικής παρέλασης. Πολίτες κρέμασαν ένα γιγάντιο πανό από την ταράτσα του κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας όπου ενέγραφαν συνθήματα όπως: «Όχι στη φτώχεια που μας επιβάλλετε… Δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση». Αρκετοί μαθητές από τα σχολεία του Ρεθύμνου που παρέλασαν, έστρεψαν το κεφάλι τους και αντί των επισήμων κοίταξαν τους ανάπηρους πολέμου που βρισκόντουσαν απέναντι από την εξέδρα.

Σέρρες

Η  οργή και η αγανάκτηση, του λαού,  απέναντι στην κυβέρνηση, εκφράστηκε,  ρίχνοντας αυγά και νερά στους βουλευτές του νομού και τη Γ. Γ. Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μ. Καραβασίλη, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση.  Οι σκληρές αποδοκιμασίες του κόσμου ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί. Έπειτα από τις αλλεπάλληλες διακοπές της παρέλασης, άνδρες της αστυνομικής διεύθυνσης των Σερρών απομάκρυναν τους πολικούς από την εξέδρα των επισήμων. Παρούσα έμεινε μόνο η βουλευτής της ΝΔ, Μ. Κόλλια, που δέχθηκε φραστικές επιθέσεις. Η παρέλαση διεξήχθη τελικά μόνο με τους τοπικούς άρχοντες και την Μ. Κόλλια.

Λάρισα

Η παρέλαση εξελίχθηκε σε σχετικά ήρεμους τόνους, παρουσία του Γ. Γ. του υπουργείου Υγείας Ν. Πολύζου. Οι περισσότεροι από τους μαθητές όταν έφταναν στο ύψος της εξέδρας των επισήμων αντί να κλίνουν τα κεφάλια τους προς την πλευρά των επισήμων, τα έστρεφαν προς την αντίθετη. Ορισμένοι πολίτες είχαν αναρτήσει πανό και φώναζαν συνθήματα κατά των πολιτικών. Επίσης ένας από τους σημαιοφόρους φτάνοντας στους επισήμους έστρεψε την ανοιχτή του παλάμη απέναντι τους, ενέργεια για την οποία χειροκροτήθηκε από ορισμένους εκ των παριστάμενων πολιτών, ενώ την ενέργεια του μιμήθηκαν μερικοί ακόμη μαθητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου