Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Μπαράζ σκληρών μέτρων σχεδιάζει η κυβέρνηση

Μελιγγώνης Γιώργος

Κλιμακώνει η κυβέρνηση τη στρατηγική του ωμού εκβιασμού “νέο Μνημόνιο ή χρεωκοπία και δραχμή”, στρώνοντας το χαλί για νέα σκληρά μέτρα καθ' υπόδειξιν των δανειστών. Μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου ανοίγει πλέον όλα τα θέματα, προκειμένου αυτά να
προωθηθούν πριν τις 15 Ιανουαρίου, οπότε φτάνει στην Αθήνα η τρόικα για τις νέες διαπραγματεύσεις.

Παρ' ότι χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολ. Μπαγί, διέψευσε ότι υπάρχει σενάριο εξόδου κάποιας χώρας από την Ευρωζώνη, ακυρώνοντας τον ξαναζεσταμένο κυβερνητικό εκβιασμό, κυβερνητικά στελέχη συνέχισαν στην ίδια γραμμή. “Το ζήτημα της παραμονής στο ευρώ είναι ανοιχτό. Αν δεν μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις αλλαγές, τίθεται τέτοιο θέμα, το ξέρουμε. Το επόμενο τρίμηνο θα κρίνει τα πάντα”, επισήμανε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντ. Καψής.

“Το διακύβευμα στο οποίο όλοι πρέπει να επικεντρωθούμε είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ”, επισήμανε με δηλώσεις της και η υπουργός Παιδείας, Αν. Διαμαντοπούλου, στον ίδιο τρομοκρατικό τόνο.

Αρμαγεδδών μέτρων

Η κυβέρνηση λοιπόν κλιμακώνει τον εκβιασμό ενόψει των μέτρων που προτίθεται να πάρει. Ο Λ. Παπαδήμος ανοίγει ήδη όλα τα θέματα. Χθες, συναντήθηκε με τον Ευ. Βενιζέλο και συζήτησαν όλα τα “καυτά” μέτρα που θα περιληφθούν σε πολυνομοσχέδιο, που θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και θα περιλαμβάνει ακόμη και απολύσεις στο Δημόσιο. “Με αυτό το πολυνομοσχέδιο, αλλά και με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, πιστεύω ότι θα έχουμε κλείσει τις περισσότερες εκκρεμότητες”, δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Ευ. Βενιζέλος, προαναγγέλλοντας μπαράζ μέτρων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Επίσης, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, αφού η κυβέρνηση “ζεσταίνει” δύο θέματα: την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, που αναβλήθηκε πριν μερικές εβδομάδες, αλλά και τη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, χθες, ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας με δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Λ. Παπαδήμο, απέφυγε να δεσμευθεί ότι η κυβέρνηση έχει... “κόκκινες γραμμές” στα μισθολογικά και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πιέσεις από την τρόικα επί του θέματος. “Δεν θέλω να βάλω ακόμη κόκκινες γραμμές, το καλύτερο θα ήταν για το μισθολογικό να υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Εξάλλου και οι ίδιος ο πρωθυπουργός, με τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα με τους κοινωνικούς εταίρους, αναμένεται να ανοίξει και προσωπικά το θέμα, ζητώντας από εργοδότες και εργαζόμενους “να τα βρουν”, ώστε “να μην κινδυνεύσει εκτός των άλλων και η Συλλογική Σύμβαση”, όπως λένε κυβερνητικές πηγές.

Αντίδραση Αυτόνομης Παρέμβασης

Πάντως, με χθεσινή ανακοίνωσή της, η Αυτόνομη Παρέμβαση προανήγγειλε την απουσία της από τη συνάντηση του Λ. Παπαδήμου με το προεδρείο της ΓΣΕΕ. “Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τη ΓΣΕΕ αποτελεί, μέσω του γνωστού επικοινωνιακού τρικ, εμφανή προσπάθεια να δημιουργήσουν μια ψευδαίσθηση διαλόγου και συναίνεσης με την κοινωνία, ελπίζοντας έτσι ότι θα προχωρήσει χωρίς τις μέγιστες δυνατές αντιστάσεις ο οδοστρωτήρας των μνημονιακών δεσμεύσεων”, σημειώνεται στην ανακοίνωση. “Τα συνδικάτα πρέπει να παραμείνουν σταθερά προσηλωμένα στο αίτημα της πλήρους απαλλαγής από τα δεσμά του Μνημονίου και της κυβέρνησης που το εφαρμόζει, ως το πρώτο αναγκαίο βήμα για μια προοδευτική δημοκρατική έξοδο από την καπιταλιστική κρίση”, τονίζει η Αυτόνομη Παρέμβαση, καλώντας τα συνδικάτα “να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία της εξόδου από το ευρώ και την Ευρώπη” και “να μην ανεχθούν καμία νέα θυσία”.

Μπρα ντε φερ

Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται και για νέο γύρο μπρα ντε φερ με τη Ν.Δ., αφού ο Αντ. Σαμαράς συνεχίζει να διαμηνύει ότι δεν θα στηρίξει οριζόντιες περικοπές, όπως τις σχεδιαζόμενες στις επικουρικές συντάξεις. Παρ' όλα αυτά, κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν την “αισιοδοξία” τους ότι εν τέλει “όλα τα κόμματα θα δείξουν έμπρακτα ότι στηρίζουν την κυβέρνηση”.

Τέλος, χθες, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Προανήγγειλε, μάλιστα ότι “ώς το τέλος του 2012 θα έχει μπει συμβολικά και το πρώτο γεωτρύπανο σε περιοχή της Ελλάδας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου