Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ: ΒΡΑΔΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΜΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ο Σύλλογος Κεφαλλονιτών Αργυρούπολης & Νοτίων Προαστίων, έχει βάλει σκοπό, όπως άλλωστε δήλωσε και ο Πρόεδρος του, Γιώργος Κωνσταντάτος, «να φέρουν την Κεφαλονιά στην Αθήνα και μάλιστα στην Αργυρούπολη».  Εμείς θα τους ευχηθούμε, να τους έλθουν όλα έτσι όπως τα  θέλουν και να έλθουν αυτοί να κατοικίσουν κάποια στιγμή μόνιμα στο όμορφο νησί μας, που τόσο πολύ αγαπάνε.  Τέτοια δραστήρια άτομα τα έχει ανάγκη η Κεφαλονιά.

Η νέα έκπληξη που ετοιμάζουν, είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει σε Κεφαλονίτικο σύλλογο.  «Βραδιά Κινηματογράφου με Κεφαλλονίτικες Ιστορίες».

Έτσι λοιπόν,
Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 19:00, η καρδιά της Κεφαλονιάς θα χτυπήσει και πάλι στην Αργυρούπολη, στην αίθουσα Μίκης Θεοδωράκης, (δίπλα στο Δημαρχείο της Αργυρούπολης), σε μια κινηματογραφική βραδιά, με τέσσερις  Κεφαλονίτικες ιστορίες, από το ομώνυμο βιβλίο, του Σπύρου Σκιαδαρέση, που γυρίστηκαν στην Κεφαλονιά.    Οι Κεφαλλονίτικες Ιστορίες, Είναι γραμμένες από τον συγγραφέα, στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα και αυτό βλέπουμε, να προσπαθούν να αποδώσουν και οι ηθοποιοί που υποδύονται τους ρόλους.
.Η  σειρά που θα παρουσιαστούν είναι:
  • Η Περιτομή του Παναγάκη.
  • Το Τάμα του Καπιτά Σπαβέντου
  • Η Σεράτα του Σιορ – Μίκιου
  • Το Μουρτόριο του Κόντε Ρεστέλου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη

Ο Τηλεβόας Κεφαλονιάς, ευχαριστεί τον Σύλλογο Κεφαλονιτών Αργυρούπολης & Νοτίων Προαστίων, τον Πρόεδρο Γιώργο Κωνσταντάτο και το Διοικητικό Συμβούλιο, που με την ενέργειά τους αυτή, ξαναφέρνουν  στο φως, τις ξεχασμένες αριστουργηματικές ιστορίες, του χαρισματικού Σπύρου Σκιαδαρέση. 

Με την ευκαιρία να πούμε δυο λόγια:

Οι Κεφαλονίτικες ιστορίες τυπώθηκαν την Άνοιξη του 1959 και είναι οκτώ τον αριθμό.  Εκτός από τις προαναφερόμενες τέσσερις, οι άλλες είναι:  Το κάζο τση Αφρικάνας,   Η συμφορά τση Αντριέλαινας, Η βλοημένη τράπουλα και Η μπαράκα του Κοσπετώνη.

Ο καθηγητής Δημήτρης Λουκάτος, που έχει προλογίσει  το βιβλίο, μεταξύ άλλων αναφέρει: « Ο κ. Σπύρος Σκιαδαρέσης είναι ο ίδιος ένας ζεστός αφηγητής, που χώνεψε καλά μέσα του από μικρός την Κεφαλονίτικη πνευματική ιδιοτυπία – γλώσσα, σκέψη, διάθεση – και δεν έπαψε να την ενσαρκώνει.  Οι κουβέντες του είναι λες επανάληψη, με το ίδιο χρώμα και την ίδια σπιρτάδα, των λαϊκών αφηγήσεων της Κεφαλονιάς, πλαισιωμένη από την ωραία ανεκδοτολογική τέχνη του και την πλούσια γνώση του της τοπικής ζωής.
Στην περίπτωση των «Ιστοριών» που θα ακολουθήσουν, ο συγγραφέας τους έχει εμπνευστή τα χιουμοριστικά θέματά του, όχι μονάχα από τη ζωή αλλά και από την παράδοση. Μια παράδοση κεφαλονίτικη, με τοπικό χρώμα και κίνηση, που κάνει τα ανθρώπινα θεϊκά και τα θεϊκά ανθρώπινα.  Ο ίδιος εγέλασε πρώτος κ’ εχάρηκε μόνος του τις ιστορίες αυτές πριν σκεφτεί να τις γράψει.  Όλες τους έχουν κάποιον πυρήνα αληθινό, κάτι που έγινε στην παλιά Κεφαλονίτικη ζωή, ή πιστεύτηκε από την παράδοση.  Ο συγγραφέας όμως τις εζύμωσε με τη λογοτεχνική πείρα του, τις έκαμε μεγάλες κ’ εξελικτικές, διανθίζοντάς τες με άφθονα, δικής του επινόησης, επεισόδια».

Καλή επιτυχία που είναι δεδομένη. 

Και κάτι στη γλώσσα μας,

Βωρέ αφέντη μου, Πρόεδρε, τσέρτα, ούλοι οι Κεφαλονίτες των Αθηνώνε, τσι 20 του Νοέβρη, ανώρως- ανώρως, συλίντριχοι, θα αριβάρουνε στην Αργυρούπολη, για εφκιό το γουδιμέντο.    Ντούνκουε, έχε τα μέντε σου, και τρέχα δελέγκου νάβρεις πολλές καθήκλες και πολτρώνες, για να τσου ποστιάσεις.  

Πάλε θα συνταορίσουμε οι Κεφαλονίτες ούλη την Αργυρούπολη.
  
Τηλεβόας Κεφαλονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου