Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Οι Κεφαλονίτες στα Καλάβρυτα.


Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με την καταρρακτώδη βροχή, δεν πτόησαν τους Κεφαλονίτες της Αργυρούπολης και των Νοτίων Προαστίων, αλλά και τους φίλους τους, που φαίνεται να τους αρέσει η Κεφαλονίτικη «κουρλαμάδα», να πραγματοποιήσουν την προγραμματισμένη εκδρομή στα Καλάβρυτα. 


«Μπονόρα-μπονόρα», στις 07:30 δύο Λεωφορεία γεμάτα,  ξεκίνησαν από την Αργυρούπολη με πρώτο προορισμό το Διακοφτό.  Το δραστήριο Διοικητικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος Γιώργος Κωνσταντάτος,  είχαν ετοιμάσει πολλές εκπλήξεις για να κάνουν ευχάριστη τη διαδρομή.  Εκτός από τις κιθάρες, το τραγούδι και τα ανέκδοτα, οι εκδρομείς παρακολούθησαν στις οθόνες των λεωφορείων και μια από τις Κεφαλονίτικες ιστορίες του Σπύρου Σκιαδαρέση, αυτή με τον τίτλο «Το τάμα του καπιτά Σπαβέντου».

Μέσω μιας μοναδικής πανέμορφης διαδρομής, μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού οι εκδρομείς έφθασαν στα Καλάβρυτα. 

Πάντα κάτω από καταρρακτώδη βροχή, άλλα και αρκετό κρύο, επισκέφθηκαν το  Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, με τη γνωστή ιστορία του και τη συμβολή του στον αγώνα του 1821.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το μνημείο που είναι κατασκευασμένο, στο σημείο που οι Γερμανοί κατακτητές τότε, …και «φίλοι μας» τώρα, στις 13 Δεκεμβρίου 1943 διέπραξαν το πιο βαρύ έγκλημα στην Ελλάδα.   


 Πάνω από 1000 άτομα, μέσα στα  οποία και ένα πλήθος μικρών  παιδιών, πλήρωσαν με το αίμα τους τη βαρβαρότητα της …γνωστής νοοτροπίας των Γερμανών.  Εκεί αφού τήρησαν ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των εκτελεσθέντων και άκουσαν λίγα πράγματα (όσα ο καιρός το επέτρεπε),  για το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων,  αποχώρησαν, πραγματικά  αγανακτισμένοι, συγκινημένοι, αλλά και πολύ προβληματισμένοι. 

Το πρόγραμμα περιελάμβανε και επίσκεψη στο Μέγα Σπήλαιο.  Ο καιρός, όμως είχε αγριέψει πολύ και έτσι αναβλήθηκε. 

Οι πιο τολμηροί με ομπρέλες, έκαναν βόλτες στην πόλη των Καλαβρύτων, άλλοι πήγαν να πιούν τον καφέ τους,  για να καταλήξουν το μεσημέρι σε ταβέρνα της πόλης για να γευματίσουν και να κάνουν, ως συνήθως, τις ταραχές τους.  Μέχρι το «Παραπότζι» τραγούδησαν. 

Επίσης είναι αξιοσημείωτο τα νέα παιδιά που συμμετείχαν, και συμμετέχουν συνήθως σε όλες τις δραστηριότητες του Συλλόγου, κάτι που σπανίζει σήμερα, αλλά και οι συμμετοχή πατριωτών μας που μένουν στην Κεφαλονιά. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος Γιώργος Κωνστατάτος, είναι άξιοι πολλών συγχαρητηρίων, γιατί χωρίς ίχνος ιδιοτέλειας, και πρέπει να τονιστεί αυτό, αλλά με  άοκνες προσπάθειες, που πηγάζουν από την μεγάλη αγάπη τους για την Κεφαλονιά, προσπαθούν να διαφυλάξουν, να διατηρήσουν και να διαδώσουν τον πολιτισμό του νησιού μας, αλλά και το σπουδαιότερο και δυσκολότερο,  να παράγουν πολιτισμό. 

Τους ευχαριστούμε πολύ...

Τηλεβόας Κεφαλονιάς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου