Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Μια ακόμη τρύπα στο νερό

Δαράτος Γ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/10/2011

Βρυξέλλες
Μια ακόμη τρύπα στο νερό θα κάνουν στο σημερινό Συμβούλιο Κορυφής οι “17” της Ευρωζώνης με την απόφασή τους να ενισχύσουν το EFSF.


Η ιδέα τους είναι, αντί να αγοράζει απευθείας αυτό κρατικά ομόλογα από τις χώρες που έχουν δημοσιονομικά προβλήματα (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και αργότερα Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία κ.λπ.), το EFSF θα εγγυάται στους ιδιώτες αγοραστές τους ένα ποσοστό της επένδυσής τους μεταξύ 20% και 30%.

Πρόκειται για έναν μηχανισμό ο οποίος δεν εμφανίζει προφανώς καμία αξιοπιστία. Μόνο η ΕΚΤ μπορεί να εμποδίσει την επέκταση της ελληνικής κρίσης χρέους και σε άλλες χώρες. Και τούτο διότι μόνο η ΕΚΤ μπορεί να διαθέτει τη δυνατότητα απεριόριστης έκδοσης νέου χρήματος.

Αν οι “17” πρόσφεραν στην ΕΚΤ αυτή τη δυνατότητα, ο πρόεδρός της θα μπορούσε να βγει στις αγορές και να πει ανοικτά πως το ίδρυμά του είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει αυτό το όπλο της έκδοσης χρήματος για να στηρίξει τις τιμές των ελληνικών, ιταλικών, ισπανικών κ.λπ. κρατικών ομολόγων. Μόνο έτσι μπορεί να φρενάρει αυτή η νομισματική περιδίνιση, διότι, αν οι επενδυτές πείθονταν πως η ΕΚΤ θα παρέμβει οπωσδήποτε για να εμποδίσει την πτώση των τιμών των κρατικών ομολόγων, δεν θα είχαν πλέον κανένα λόγο να τα πουλήσουν.

Πηγή:  http://www.avgi.gr    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου