Για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:
Ξεκινά σήμερα μια κρίσιμη εβδομάδα, με την έννοια ότι έχουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ευρωζώνης, των 17, την Παρασκευή 11 Μαρτίου, το οποίο θα προετοιμάσει το επίσης ακόμα πιο κρίσιμο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το εαρινό, στις 24-25 Μαρτίου. Να πω επίσης ότι την Παρασκευή το πρωί θα υπάρχει και έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των 27 για τη Λιβύη και τις εξελίξεις γενικότερα, που κάνω και τη γέφυρα, όπου εκεί με δικό μας αίτημα και των Ιταλών, υπάρχει και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Είναι σίγουρο ότι
η Ελλάδα πηγαίνει με πολύ καθαρή θέση σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η θέση μας είναι ότι εμείς πιστεύουμε ότι έχει έρθει επιτέλους η ώρα, και δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό, να υπάρξει μία συνολική λύση, μία λύση πακέτο, που από τη μία πλευρά να αντιμετωπίζει ριζικά και αποτελεσματικά, όχι προσωρινά και για λίγες μέρες το ζήτημα του χρέους και της σταθερότητας της Ευρωζώνης. Α ΗΑ υτό σημαίνει πολύ απλά να έχει ο μηχανισμός επαρκείς πόρους, να έχει ευελιξία παρέμβασης στις αγορές κρατικών ομολόγων, να υπάρχουν ευνοϊκά επιτόκια στις χώρες που έχουν πρόβλημα, προκειμένου να είναι βιώσιμη η εξυπηρέτηση του χρέους. Και ταυτόχρονα, για εμάς ειδικότερα, το θέμα της επιμήκυνσης που υπάρχει καταρχήν συμφωνία. Και αυτά δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αφορούν συνολικά την Ευρωζώνη. Το δεύτερο σκέλος είναι, στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης που έχει ανοίξει σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας εμείς λέμε ότι συζητάμε την ενίσχυση αυτών των πολιτικών, είναι ανάγκη η ευρωπαϊκή οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική, αλλά με δύο όρους. Πρώτα απ’ όλα ότι η ανταγωνιστικότητα δεν εξαντλείται στη δημοσιονομική πλευρά, γιατί ξέρουμε ότι η γαλλογερμανική πρόταση ήταν λίγο περιοριστική σε αυτήν την κατεύθυνση. Για εμάς η ανταγωνιστικότητα πρέπει να έχει το στοιχείο της σύγκλισης, πρέπει να έχει το στοιχείο της ανάπτυξης, πρέπει να έχει το στοιχείο του κοινωνικού διαλόγου και εκεί έχουμε πετύχει αυτή τη στιγμή, μαζί με άλλες χώρες. Και αυτό είναι σημαντικό, να υπάρχει και μια λογική ευελιξίας, δηλαδή ότι να τίθενται μεν οι στόχοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά το μίγμα πολιτικής και τα μέσα υλοποίησης αυτών των στόχων να επαφίενται σε κάθε κράτος μέλος.
Η Γερμανία έχει βαρύνοντα λόγο αλλά θα βρεθούν 17 χώρες στο τραπέζι. Η εμπειρία λέει ότι τα πράγματα πάντα είναι δύσκολα αλλά στο τέλος υπάρχει ένας συμβιβασμός. Συνηγορούν πάρα πολλά στο να υπάρξει απόφαση. Σημασία έχει να είναι και καλή απόφαση.Γιατί, μην ξεχνάτε ότι αν φαινομενικά τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια ηρεμία σε αυτό που λέμε αντίδραση των αγορών, ήταν στην προσδοκία μιας λύσης.Και αν δεν υπάρξει απόφαση, δεν θα είναι η Ελλάδα που θα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα την επόμενη μέρα, θα είναι άλλες χώρες. Η Ελλάδα στο κάτω - κάτω είναι και κατοχυρωμένη με ένα μηχανισμό που απλώς επιδιώκουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργούμε. Το δεύτερο επιχείρημα, είναι ότι η γενικότερη εξέλιξη στη γειτονιά μας, η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου, η αστάθεια η γεωπολιτική, η κρίση της μετανάστευσης που μιλήσαμε πριν, όλα αυτά συνηγορούν στο ότι επιτέλους η Ευρωπαϊκή ηγεσία, και αυτό αφορά και τη Γερμανία, πρέπει και οφείλει να πάρει αποφάσεις και η σταθερότητα της Ευρωζώνης δεν είναι μόνο δημοσιονομική. Πρέπει να είναι και πολιτική και κοινωνική.
Αν πέρυσι δεν είχε γίνει εφικτό, μετά από την τεράστια μάχη που έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, να αναδειχθεί η ευρωπαϊκή διάσταση και η ευθύνη απέναντι στην κρίση και δεν είχε υπάρξει τότε ο μηχανισμός για την Ελλάδα, θα είχαμε αντιμετωπίσει τη χρεοκοπία με ό,τι αυτό θα σήμαινε για τη χώρα.Και η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να απολογηθεί για το σημείο που έφτασε η χώρα, στο χείλος της καταστροφής.
Σήμερα η Ευρώπη συζητάει μια συνολική λύση και να υπάρχει μόνιμος μηχανισμός κρίσεων και να υπάρχει ένα πακέτο, το οποίο παλεύουμε να γίνει όσο γίνεται καλύτερο, είναι επειδή η Ελλάδα έδωσε τη μάχη πρώτη για να υπάρχει ένας Ευρωπαϊκός μηχανισμός.
Επειδή είναι μια εβδομάδα μάχης για την Ελλάδα θα κλείσω με ένα θετικό τρόπο. Αύριο ο Πρωθυπουργός βλέπει τους πολιτικούς αρχηγούς. Έχει μεγάλη σημασία το εσωτερικό μέτωπο. Εγώ θα δεχθώ ότι δεν ταυτιζόμαστε σε όλα. Είναι φυσικό, αλίμονο, κάθε κόμμα έχει την πολιτική του, υπάρχει όμως μία συνισταμένη σε αυτήν την Ευρωπαϊκή μάχη. Και εγώ θα πω και κάτι θετικό, ο κύριος Σαμαράς στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υποστήριξε ελληνικές θέσεις. Θέσεις που έχει βάλει στο τραπέζι ο Πρωθυπουργός, όπως το θέμα των ευρωομολόγων, το θέμα των επιτοκίων, άρα λοιπόν να, υπάρχει στοιχείο για εσωτερικό μέτωπο και ελπίζω ότι αυτό θα εκφραστεί γιατί ενδυναμώνει μια συνολική προσπάθεια εν όψει της Παρασκευής. Πιστεύω επομένως, ότι αυτή τη στιγμή προέχει η μάχη.
Για το θέμα των μεταναστών – απεργών πείνας στο κτίριο «Υπατία» και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης:
Από την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπεται η μαζική νομιμοποίηση. Αυτό που επιτρέπεται είναι, κάθε περίπτωση να κρίνεται ατομικά με βάση τα κριτήρια και τις δυνατότητες που δίνει η νομοθεσία. Θέλω να πω δυο λόγια για το συγκεκριμένο και δυο λόγια γενικά για το μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης. Όσον αφορά το συγκεκριμένο, πιστεύω ότι αυτό που πρέπει να επικρατήσει τώρα, πραγματικά και με απόλυτη σοβαρότητα απ’ όλες τις πλευρές είναι η διαλλακτικότητα. Πρέπει όλοι όσοι μπορούν και έχουν ένα λόγο και επηρεάζουν, πραγματικά να τους επηρεάσουν να δεχθούν την πρόταση που έχει κάνει η Κυβέρνηση. Είναι μία πρόταση η οποία έχει ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά, δίνει και τη δυνατότητα του να βρεθεί μία λύση, ένα διέξοδο. Θυμίζω ότι η Κυβέρνηση επανήλθε την Παρασκευή και είπε ότι θα δοθεί εξάμηνη δυνατότητα, προσωρινή, να παραμείνουν, με τη δυνατότητα επίσης ανανέωσης για έξι μήνες. Και σε αυτό το πλαίσιο θα κριθεί και κάθε περίπτωση, γιατί όπως κι εσείς είπατε κύριε Αρβανίτη, υπάρχουν και ορισμένοι μέσα από τους απεργούς πείνας που ενδεχομένως να έχουν και κριτήρια, να μπορούν να εξεταστεί η περίπτωσή τους και για μόνιμη άδεια παραμονής. Άρα, αυτό που είναι κρίσιμο είναι πάνω απ’ όλα να επικρατήσει η λογική και η διαλλακτικότητα. Τώρα, για το γενικότερο θέμα. Η Ελλάδα ίσως έχει τη μεγαλύτερη πίεση απ' όλες τις χώρες της Ευρώπης. Πρέπει να σας πω ότι με στοιχεία ευρωπαϊκά, με στοιχεία της Frontex , το 90% της παράνομης μετανάστευσης που μπαίνει στην Ευρώπη έρχεται μέσα από τα ανατολικά μας σύνορα.
Θεωρώ ότι ενδεχομένως κάποιοι, στη λογική του να αναδείξουν το πρόβλημα, έχουν μία στάση αδιάλλακτη, δηλαδή μαύρο – άσπρο, ή την πλήρη νομιμοποίηση ή τίποτα. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα και πολύ περισσότερο μια ελληνική κοινωνία που περνά μια σοβαρή οικονομική κρίση, που ξέρουμε ότι ο κόσμος είναι στα όριά του, πρέπει να κινηθούμε σε δύο κατευθύνσεις. Δηλαδή αφενός επιτέλους η σύγχρονη Ελλάδα του 2011 να αποκτήσει κι αυτή νομοθεσία, πέρασε τώρα, το Σύστημα Ασύλου και Υποδομής που να εφαρμοστεί, 45.000 αιτήσεις είχαν συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια. Και ταυτόχρονα, αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, ευρωπαϊκή διάσταση στο πρόβλημα με του αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ. Και θα πω και κάτι, η ιστορία που υπάρχει και η εξέλιξη στη Βόρεια Αφρική για πρώτη φορά, πρέπει να σας πω, τουλάχιστον έξι μήνες που είμαι στο Υπουργείο Εξωτερικών, δημιουργεί ευρύτερες συμμαχίες υπέρ της Ελλάδας. Δηλαδή ήμασταν λίγο μόνοι μας μέχρι πριν από τα Χριστούγεννα. Μιλούσαμε εμείς για το Δουβλίνο ΙΙ και μας κοιτούσαν περίεργα, δεν ήθελαν να συμμετέχουν στο πρόβλημα. Τώρα όμως που άνοιξε όλη η Βόρεια Αφρική, που πιέζεται η Ιταλία, άρχισε ξανά η Ισπανία να φοβάται, τώρα από κοινού όλοι οι Μεσογειακοί Υπουργοί θέτουμε το θέμα και θα συζητηθεί και στη Σύνοδο της ερχόμενης Παρασκευής.
Είμαστε σε μία φάση τώρα που έχει ωριμάσει η στιγμή και που διεκδικούμε επίσημα αυτή την αναθεώρηση, εν όψει του 2012, που ούτως ή άλλως θα γινόταν. Και εκεί τί λέμε: Εμείς υποστηρίζουμε τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θέλουμε να υπάρχει αλληλεγγύη, ισότιμη κατανομή βαρών και από εκεί και πέρα και υποστήριξη των χωρών που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση μεταναστών. Είμαστε πιο αισιόδοξοι Έχουμε αρχίσει να είμαστε πιο αισιόδοξοι γιατί πλέον και χώρες όπως η Ιταλία από τα νότια εξωτερικά σύνορα της Ένωσης ένιωσαν την ίδια πίεση και βλέπετε, και δεν είναι τυχαίο, ότι και η Frontex, η λειτουργία της και στο Αιγαίο είχε μία σημαντική μείωση στο φαινόμενο αυτό…
Εγώ θα σας πω ότι από τον Οκτώβριο που πήγαν και στα χερσαία μας σύνορα στον Έβρο, και πιστεύω εδώ θα συμφωνήσει και ο κύριος Παυλόπουλος γιατί είναι μία κοινή θέση, πιστεύω, όλων των πολιτικών δυνάμεων ότι την Ελλάδα τη συμφέρει και η λογική της ευρωπαϊκής στήριξης για τα εξωτερικά σύνορα της χώρας. Γιατί έχει και ευρύτερες αναγωγές, δεν αφορά μόνο την αστυνομική φύλαξη. Είχαμε 30% μείωση ημερησίως στα περάσματα του Έβρου. Θα μου πείτε, θα πάνε αλλού. Ενδεχομένως θα πάνε αλλού, αλλά όχι στον ελληνικό χώρο, γιατί είναι συγκοινωνούντα δοχεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου