Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΧΩΤΑΣ: Αδυναμία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου να διευθύνει τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

          Η συνεδρίαση της 22ας Νοεμβρίου 2011 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεφαλλονιάς πραγματικά έδειξε αυτό που τόσο καιρό καταγγέλλουμε.
          Την αδυναμία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου να διευθύνει τη συνεδρίαση του Δημοτικού  Συμβουλίου, αλλά και του Δημάρχου αφ ενός μεν να συνεννοηθεί με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για τα προς συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης θέματα αλλά και την αδυναμία του να κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας του ως όργανο διοίκησης του Δήμου.
          Από τις πρώτες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είχαμε επισημάνει στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι τα εκτός ημερησίας διάταξης πρέπει να αφορούν  πραγματικά επείγοντα θέματα.
          Τέτοια θέματα μέσα από τη σχετική νομολογία αλλά και την πρακτική της διοίκησης, είναι οι περιπτώσεις που αφορούν απειλή για τη ζωή προσώπων  και την ασφάλεια εγκαταστάσεων αλλά και θέματα προθεσμιών.
          Στη συνεδρίαση της 22ας Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου, εδέχθηκε να συζητηθούν εκτός ημερησίας διατάξεως επτά θέματα, ενώ οι παρατάξεις της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης δικαίως μετά την πρακτική του προέδρου επρότειναν από την πλευρά τους, δύο η τρία θέματα η κάθε παράταξη.
          Ας δούμε λοιπόν ενδεικτικά δύο από τα κατεπείγοντα θέματα  τα οποία έφερε προς συζήτηση ο πρόεδρος μάλλον εν αγνοία του Δημάρχου
Η γέφυρα του Πόρου
          Το θέμα είναι γνωστό από τo 2002 όπως κατέθεσε ο πρώην Δήμαρχος κ Α Ζαπάντης, και η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει στα χέρια της έκθεση αυτοψίας της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου από 17.10.2011, στην οποία σαφώς περιγράφεται ότι από την γέφυρα πρέπει να διέρχονται αυτοκίνητα μεγίστου βάρους 5 τόννων και με μέγιστη ταχύτητα 5 χιλιομέτρων.
          Αντί λοιπόν ο Δήμαρχος, ο οποίος μάλιστα ως πολυπράγμων είναι και επικεφαλής της τεχνικής υπηρεσίας, να εφαρμόσει κατά γράμμα την έκθεση της τεχνικής υπηρεσίας, επέτρεψε να εισαχθεί το θέμα ως κατεπείγον  στη συνεδρίαση της 22ας και το Δημοτικό Συμβούλιο οδηγήθηκε να ψηφίσει την πρόταση του κ Κοτσιλίνη που δεν ήταν τίποτε περισσότερο από το  να εφαρμόσουμε τις εντολές  της τεχνικής υπηρεσίας, αφού ο Δήμαρχος δεν είχε πρόταση στο Θέμα.
Παραχώρηση του κοινοτικού καταστήματος Πεσάδας και του ερειπίου της λεγόμενης οικίας Παρθένη
από το Δήμο Κεφαλλονιάς στό θρήσκων  ΤΕΙ Ιονίων Νήσων για δημιουργία εικαστικού εργαστηρίου (αν ενθυμούμαι καλώς)
  • Πρώτη απορία
          Πως είναι δυνατόν το θέμα να είναι κατεπείγον αφού είναι γνωστό από τον Αύγουστο 2011  συζητήθηκε για πρώτη φορά στο τοπικό συμβούλιο Πεσάδας στις 15 Σεπτεμβρίου και  από τότε έχουν μεσολαβήσει αρκετά συμβούλια για να γνωμοδοτήσουμε για την παραχώρηση
  • Δεύτερη απορία
          Αν δεν είχαμε συμβούλιο εχθές 22 Νοεμβρίου η διέφευγε  από τον κ πρόεδρο του ΤΕΙ με το που ξύπνησε να τηλεφωνήσει στον κ Κεκάτο και να του υπενθυμίσει το κατεπείγον της παραχώρησης θα χάναμε αυτό το φοβερό πρόγραμμα?
  • Τρίτη απορία
          Για ποίο λόγο ο κ Πρόεδρος του ΤΕΙ, ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα όπως αυτό, δεν έκανε το κόπο να το παρουσιάσει ο ίδιος στο Δημοτικό Συμβούλιο ολοκληρωμένα και με λεπτομέρειες, αλλά με ένα γράμμα τεσσάρων γραμμών παραγγέλλει στο Δήμο να "μεριμνήσουμε για την παραχώρηση του κτιρίου".
  • Τέταρτη απορία
     Αφού δεν μπορούσε, μεταξύ των άλλων υποχρεώσεων του, να μας ενημερώσει προσωπικά ο κ πρόεδρος του ΤΕΙ γιατί δεν έκανε τον κόπο να μας στείλει μια περιγραφή της πρότασης του,  ένα μερικό και ένα συνολικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε και εγώ ο κακόπιστος να μη σταθώ εμπόδιο με τις απορίες μου στην πολιτιστική αναβάθμιση της Πεσάδας και της Κεφαλλονιάς?  
  • Πέμπτη απορία
          Γιατί  στην εισήγηση του ο κ Κεκάτος ζήτησε  από το Δημοτικό Συμβούλιο να μεταβιβάσουμε και την λεγόμενη οικία Παρθένη στο ΤΕΙ αφού όπως αποκαλύψαμε  η οικία Παρθένη ανήκει στην εκκλησία.
          Και για να κλείσω αυτό το θέμα  θεωρώ ότι είναι εξοργιστικό,  ενώ  δύο τμήματα του ΤΕΙ στην Κεφαλλονιά έχουν ήδη κλείσει και είναι θέμα χρόνου
να κλείσουν και τα υπόλοιπα, ο πολυπράγμων κ πρόεδρος και η Διοικούσα (ακόμα ) Επιτροπή, αντί να προσπαθεί να βρει λύσεις για να αποφύγουμε αυτή τη δραματική εξέλιξη, έχει χρόνο αλλά και εξευρίσκει χρήματα για προγράμματα εικαστικών εργαστηρίων σεμιναρίων κτλ. και όχι για τη συνέχιση της λειτουργίας όλων των τμημάτων του ΤΕΙ στη Κεφαλλονιά.
                    Και με όλες αυτές και άλλες τόσες απορίες και παρατηρήσεις, έχει απαίτηση ο κ Δήμαρχός να ψηφίζουμε χωρίς να ρωτήσουμε για θέματα  που μόνο κατεπείγοντα  δεν ήταν, αλλά έκρυβαν αδυναμίες της διοίκησης και ίσως σκοπιμότητες.
          Στον  αντίποδα των ανωτέρω και ενδεικτικά,  θα επισημάνω ότι το μόνο εκτός ημερησίας διατάξεως θέμα που πραγματικά ήταν επείγον και  αφορούσε την λήψη απόφασης για τη γέφυρα Δεβοσέτου ψηφίστηκε από το ΔΣ  σε δευτερόλεπτα και ομόφωνα.
          Κλείνοντας με τη λειτουργία του προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου κατά την συνεδρίαση της 22ας Νοεμβρίου, δεν πρέπει παρά να τον συγχαρούμε για την  άσκηση υπομονής που υπέβαλε  τους καθαριστές των σχολείων, οι οποίοι ήθελαν να ακουστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο για την καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων τους.
          Νομίζω ότι τους εκπαίδευσε καλά αφού τους υποχρέωσε  σε  τουλάχιστον πεντάωρη υπομονή,  και τους έδωσε το λόγο περί την ενδεκάτη νυκτερινή παρά τις παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και τη δική μας, αφού τους εξαγρίωσε.
          Είναι φυσικό ότι επτά θέματα εκτός ημερησίας διατάξεως οδήγησαν, με απόλυτη ευθύνη του προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου, μετά από επτά ώρες,  σε διακοπή τής συζήτησης για την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, χωρίς να έχει συζητηθεί ούτε ένα θέμα της ημερήσιας διάταξης.
          Και να σκεφθεί κανείς ότι σύμφωνα με τον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου που ψηφίστηκε με χορδές και όργανα, προβλέπεται  μία  μόνο ώρα για συζήτηση θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης.
          Μετά από αυτά, θα παραπέμψω τον κ Δήμαρχο σε όσα σωστά του επεσήμανε ο κ Πυλαρινός όταν μας είπε ότι νοιώθει αηδιασμένος για τις διαδικασίες στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί αυτή η παρατήρηση αφόρα αυτόν και μόνο.
          Εμείς θα κρατήσουμε για τον εαυτό μας  το δικαίωμα  αλλά και την υποχρέωση  να διερευνούμε με παρρησία κάθε μικρό ή μεγάλο θέμα που εισάγεται προς συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο, προστατεύοντας τα συμφέροντα των συμπολιτών μας προφανώς όχι με την σιωπή μας. 

Ληξούρι 23Νοεμβρίου 2011

Βασίλης Γρ. Ρουχωτάς
Πολιτικός Μηχανικός
Δημοτικός Σύμβουλός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου