Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

2011: Έκλεισαν 68.000 επιχειρήσεις – Απώλειες 135.000 θέσεις εργασίας

Εφημερίδα των Κεφαλλήνων 
Ζοφερά είναι τα στοιχεία της Ε.Σ.Ε.Ε. για την εικόνα της αγοράς, καθώς, σύμφωνα με αυτά, περίπου 68.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σταμάτησαν τη λειτουργία τους μέσα σε μόλις έναν χρόνο και συγκεκριμένα το 2011, οδηγώντας στην απώλεια 135.000 θέσεων εργασίας. Σε συνθήκες ασφυξίας τελούν όμως και οι επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν, ενώ οι εκτιμήσεις της Ε.Σ.Ε.Ε. δείχνουν ότι άλλες 63.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται πολύ κοντά στο οριστικό τους κλείσιμο εντός του τρέχοντος έτους. 


Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι μόνο στο εμπόριο την περασμένη χρονιά χάθηκαν 77.800 θέσεις εργασίας, με τις απολύσεις να εμφανίζουν αύξηση κατά 55%. Η Ε.Σ.Ε.Ε. θεωρεί ότι η μόνη προοπτική εξόδου από την κρίση δεν μπορεί να είναι  άλλη από τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες με εύκολο και άμεσο τρόπο θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της εσωτερικής αγοράς και στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.

Ωστόσο, αντιμετωπίζουν κρίσιμα προβλήματα, όπως έλλειψη ρευστότητας, μείωση της ζήτησης, αστάθεια επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, αύξηση κόστους λειτουργίας, αύξηση βραχυχρόνιων υποχρεώσεων, κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην εγχώρια αλλά και τη διεθνή αγορά κ.ο.κ., με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο όχι μόνο η ανταγωνιστικότητα, αλλά η ίδια τους η βιωσιμότητα, όπως αναφέρει η Ε.Σ.Ε.Ε. σε ανακοίνωσή της.
Φωτογραφία: Καταστροφή, έργο του Βασ. Μπότα
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 28.3.2012, ΜΝΜ 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου