Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Κοινωνική Συμμαχία: Δραματικές μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα


Η αποδόμηση της αγοράς εργασίας που συντελέστηκε με την ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου έχει ήδη προκαλέσει δραματικές μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και οδηγεί  στην καθιέρωση συνθηκών εργασιακής ζούγκλας.
Μόνο τον τελευταίο μήνα υπογράφηκαν ατομικές συμβάσεις σε πάνω από 3.000 μικρές επιχειρήσεις με μειώσεις μισθών που ξεπερνούν το 20%.
Οι κλαδικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις μπήκαν οριστικά στο περιθώριο και οι εργαζόμενοι, χωρίς διαπραγματευτική πλέον δύναμη, εξαναγκάζονται στην υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με ανεξέλεγκτες, μειώσεις μισθών.
Την  πρακτική αυτή που εφάρμοσε πρώτος ο τραπεζικός κλάδος επεκτείνεται και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς. Κι είναι πια εμφανές ότι η πολιτική της «εσωτερικής υποτίμησης», με το πρόσχημα μιας δήθεν βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή.
Η «Κοινωνική Συμφωνία» θεωρεί ότι το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας δεν κερδίζεται  με ακόμα μεγαλύτερες περικοπές μισθών.  Μπορεί να κερδηθεί μόνον μέσα από το δρόμο της ανάπτυξης, του περιορισμού του μη μισθολογικού κόστους, της μείωσης του φορολογικού βάρους και της γραφειοκρατίας, της αναδιάρθρωσης της παραγωγικής βάσης καθώς και της επένδυσης στην τεχνολογία και την καινοτομία.
Το στοίχημα της ανάπτυξης δεν κερδίζεται μέσα από ξεπερασμένες νεοφιλελεύθερες συνταγές που το μόνο που προκαλούν είναι περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στον τζίρο της αγοράς και στην οικονομική δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου